Hamster

Hamster

Guldhamstere, dværghamstere og lignende – hamstere fås i forskellige størrelser og farver. Det søde udseende og den praktiske størrelse gør dem til populære kæledyr, især blandt børnefamilier. Men hamstere er ikke kun nuttede. De små gnavere er temmelig følsomme og har krævende behov, som skal tages i betragtning.

Karakter

Lille, men o’ lala!

De gør natten til dag og gemmer sig i de mørkeste hjørner hele dagen – hamstere er ægte særlinge. Mens de om natten boltrer sig, graver, løber og rigtig laver ballade i deres hamsterbur, har de brug for deres hvile om dagen. De trætte gnavere tåler ikke lyde fra stereoanlægget, fra legende børn eller fra støvsugeren, ligesom de heller ikke tåler at komme tæt på mennesker, som gerne vil ae dem og tage dem på armen. Hvis du vækker dem og henter dem ud af deres skjul, risikerer du at lære deres skarpe tænder at kende.

Det rigtige kæledyr til børn?

Hvis man kigger nærmere på hamsternes egenskaber, bliver man hurtigt klar over, at deres behov ikke altid er forenelige med børnenes. Mens de fleste børn drømmer om deres eget kæledyr, som de kan lege og kramme med, ønsker hamstere sig ro og fred om dagen og foretrækker ikke at blive rørt ved. Når det endelig bliver mørkt udenfor, og de små gnavere endelig begynder at komme til live, er de små menneskevenner ved at være trætte igen og skal i seng. Hamstere er bestemt ikke velegnede som husdyr til små børn, der også gerne vil sætte den søde gnaver på legetøjstoget eller i en dukkevogn. Ældre børn, der kan tage hensyn til deres kæledyrs behov og ikke behøver at gå i seng så tidligt, kan derimod have stor fornøjelse af en hamster.

Kun kigge, ikke kramme

At observere, hvordan hamsteren boltrer sig i sandet med sine små fødder, graver gange, stabler træsnitter til små gemmesteder og løber rundt i løbehjulet er lige så fascinerende for små som store. Hvis det er nok underholdning for dig at se på, og hvis du alligevel går sent i seng, vil den lille medboer med sine særlige egenskaber hurtigt blive din bedste ven. Hvis man accepterer deres behov og rytme, kan nogle hamstere med masser af tålmodighed, fingerspidsfølelse og små godbidder endda godt blive tamme. De bliver dog aldrig et dyr, man kan kæle med, det forbyder deres lille, skrøbelige krop.

Et lille sødt hamster i hånden

Udseende

 Guldhamster og angorahamster

Den bedst kendte blandt hamstere er nok guldhamsteren, der også kaldes “syrisk mellemhamster”. Angorahamster tilhører slægten guldhamstere og har i modsætning til den klassiske guldhamster en lang pels.

Guldhamstere når en kropslængde på 15-18 cm og vejer lige fra 85 til 150 g. Ud over den typiske vildtfarvede pels findes de i talrige farvevarianter: fra cremefarvede over sorte og sort-hvide plettede til trefarvede, hvide-brune-sorte guldhamstere. Afhængigt af farve og pels betegnes de også som plettede, hvidbånds-, siam-, russer- eller silkehamstre.

Dværghamster

Som husdyr holdes fire forskellige arter af dværghamstere. Dertil hører:

  • Kinesiske dværg- eller stribehamstere
  • Vinterhvid dværghamster
  • Campbell dværghamster
  • Roborowski-dværghamster

Med en kropslængde på 7 til 10 cm og en vægt på mellem 25 og maks. 50 g er dværghamstere betydeligt mindre og lettere end deres slægtninge, guldhamstere. Den længste af dem, den kinesiske dværg- eller stribehamster, er en såkaldt langhalet hamster, men den bliver kun op til 12 cm inklusive halespidsen. Endnu mindre og mere skrøbelig er Roborowski-hamsteren, den mindste blandt dværghamstere.

Køb af hamster

Hvad du skal være opmærksom på, når du køber en hamster

Hvis du overvejer at købe en hamster som husdyr, skal du først overveje, hvilken art hamster der passer dig bedst. Ikke alle hamstere bliver gamle, men guldhamstere betragtes generelt som noget mere robust end deres mindre slægtninge. Men også guldhamstere lever kun knap to til fire år. Mens nogle forældre måske ser den korte levealder som en fordel, fordi deres børn kan “øve sig” til at omgås et kæledyr i en kort periode, er børn nødt til at lære at komme sig over deres lille medboers tidlige død.

Omkostninger og forhandler

Desværre lokker den korte levetid og den billige anskaffelsespris (en hamster koster kun mellem 50 til 200 kroner) også til “bare lige” at købe en hamster. Men arbejdet og udgifterne til basisudstyr, foder og strøelse samt eventuelle dyrlægebesøg bør under ingen omstændigheder undervurderes. Mens buret og det tilsvarende tilbehør koster omkring 750 kroner, koster foder og strøelse omkring 200 kroner om måneden. Hvis du vil nyde din hamster så længe som muligt, skal du ikke kun sørge for, at den holdes artsspecifikt, men også holde dig væk fra billige køb på internettet eller tvivlsomme dyreforhandlere. Desværre krydses og avles mange “modehamster-arter” uden hensyntagen til eventuelle arvelige sygdomme. Hvis du vil være sikker på, at din hamster er sund, er det derfor bedst at købe dyret i en seriøs dyrebutik eller direkte fra en avler.

Sødt hamster spiser © © raquelvizcaino / stock.adobe.com

Det rigtige hamsterudstyr

Selvom de er så små, har hamstere også vise krav til deres hjem. Et tilstrækkeligt stort bur og nok materiale til at grave, klatre, gemme sig og bygge er grundlæggende krav til en artstilpasset holdning af hamstere. Buret bør derfor ikke være mindre end 100 x 50 x 50 cm (b x h x d). Principielt gælder: Jo større, desto bedre – for jo mere plads der er, desto mere varieret kan hamsterhjemmet indrettes. Alternativt kan du holde din hamster i et ombygget akvarium eller terrarium. Det har den fordel, at hamsteren kan grave sig dybt i strøet, uden at hø, halm, sand eller træ falder på ned gulvtæppet eller parketgulvet gennem burets stænger. En underdel med en meget høj kant anbefales derfor også til burvarianten. For at sikre tilstrækkelig luftcirkulation bør akvariet kun afsluttes med et gitter ovenpå. Det er sikkert mere luftigt i buret, men man skal være opmærksom på, at hamsterburet aldrig må få træk.

Opdag vores udvalg af hamsterfoder og burtilbehør!

Hvad skal der være i hamsterburet?

Buret eller hamsterterrariet skal fyldes med et højt lag strøelse, som giver de små gnavere plads nok til at boltre sig og grave. Det anbefales at bruge en ret fiberholdig strøblanding bestående af hø, halm, hamp, blødt trægranulat, hør eller majsfibertræ. Savsmuld er derimod uegnet til hamstere. Derudover skal hamsteren have nok materiale til at bygge sin rede, herunder hø, halm, træuld eller strimler af papir og pap. Ud over standardudstyret – bestående af sovehus, foderskål og vandflaske – bør hamsterhjemmet byde på mange oplevelsesmuligheder. Selvom man næsten ikke ville tro det om dagen, går hamsteren om natten på opdagelsestur: den klatrer, vipper, klemmer og tvinger sig igennem smalle huler, gemmer sig i smalle gange og roder sig igennem grene og stenbunker.

Oplevelsesverdener mellem hamsterhjul, kokosnødder og sandbade

En trælabyrint, grene, papruller, korkbark, halve kokosnødder, sten, lerrør eller æggebakker, fordelt på flere niveauer, er det helt rigtige for de små opdagelsesrejsende. Et sandbad bør heller ikke mangle i hamsterburet. I den forbindelse anbefales chinchillasand, som du enten lægger i en mindst 20 cm stor skål eller i et område i buret, der på anden vis er adskilt fra resten. Hvis du også vil have et løbehjul i buret, skal du være opmærksom på, at det ikke er for lille, da hamsterens rygsøjle krummer for meget under løbet. Den bør også have en lukket løbeflade, så hamsterens små fødder ikke bliver klemt fast nogen steder.

I princippet er der næsten ingen grænser, når du indretter rummet – kun materialer af plast, kunststof og lak bør du undgå til gnaver. Et oplevelsesrigt bur kan i øvrigt heller ikke erstatte udgang i det fri, som du af og til bør give din hamster. For at undgå, at din hamster forsvinder under sofaen eller bag gardinerne og får fat i el-kablerne, bør du dog begrænse løbeområdet i værelset.

Hamsterens ernæring

I dyreforretningen finder man et stort udvalg af hamsterfoderblandinger, der består af forskellige kornsorter, blomster, tørrede urter og frugt. Andelen af nødder, oliefrø og hvede bør være forholdsvis lav. Ud over tørfoder af høj kvalitet kan du glæde din hamster med særlige godbidder. En hamster kan næsten ikke modstå et stykke peberfrugt på størrelse med en fingernegl, en halv agurkeskive, en lille kartoffelskive, en rosin eller en hyben– med lidt tålmodighed vil den endda spise disse godbidder fra din hånd og måske også efterhånden vænne sig til menneskelige berøringer. For at dække behovet for animalsk protein bør hamsteren desuden få serveret en tørret græshoppe, en melorm eller hytteost to til tre gange om ugen.

© © Subbotina Anna / stock.adobe.com

Hamsterpleje og burrengøring

Med artsspecifik hold og den rigtige ernæring klarer hamsterens tand- og pelspleje sig helt af sig selv. Hamstere er meget rene dyr, der ligesom katte slikker sig regelmæssigt og holder pelsen ren. Også når den ruller sig rundt i sandbadet tjener dette til pleje af den lille gnavers pels og kløer. Når det gælder rengøring af buret, er hamsteren derimod afhængig af menneskers hjælp. For at undgå, at der udvikles bakterier og en stærk ammoniaklugt, skal strøelsen udskiftes regelmæssigt. I den forbindelse skal du være særligt opmærksom på “WC-hjørnet”, hvor hamsterens efterladenskaber kan findes. For at gøre dette arbejde lettere kan du købe såkaldte smådyrstoiletter, som de fleste hamstere accepterer uden problemer. Af og til, mindst to til tre gange om året, skal du også rengøre hele buret inklusive det indvendige udstyr grundigt (i den tid skal hamstere tages ud af buret). Sørg også for, at vandet i vandbeholderen udskiftes dagligt, og at foderet i skålen er friskt.

En hamster som husdyr: Fordele og ulemper kort fortalt

Selvom hamstere kan købes ret billigt: De er levende væsener og har som ethvert husdyr behov. De skal fodres, deres bolig skal rengøres, vand og strøelse skal udskiftes regelmæssigt, og deres behov for at bevæge sig skal tilfredsstilles med kreative byggematerialer og regelmæssig udgang fra buret. Som prøvedyr til små børn, der absolut vil have deres eget husdyr, eller som “erstatning” til mennesker, der er bange for at holde en kat eller hund, anbefales hamsteren ikke. Hamsterne har brug for en ejer, der tager deres behov alvorligt, som accepterer deres ønske om ro og isolation om dagen, og som ikke bekymrer sig om, at de om natten liver op og højlydt laver ballade i deres bur. Også selvom du hører til den slags mennesker, der kan klare sig med lidt søvn, bør du under alle omstændigheder undgå at anbringe dem i soveværelset. Fra de er kønsmodne er hamstere absolut eneboere, og de kan ikke tåle endnu en hamster i buret eller konstant nussen fra deres menneske. I modsætning til eksempelvis hunde eller katte deler hamstere ikke behovet for nærhed. Men hvis det er nok for dig bare at kigge på hamsteren, observere den bygge, hvile, rode rundt og “hamstre rundt” om aftenen i buret, og du accepterer dens særlige egenskaber, så vil den lille gnaver være en stor fornøjelse for dig som husdyr.

Vores mest hjælpsomme artikler
10 min

Hamster

Guldhamstere, dværghamstere og lignende – hamstere fås i forskellige størrelser og farver. Det søde udseende og den praktiske størrelse gør dem til populære kæledyr, især blandt børnefamilier. Men hamstere er ikke kun nuttede. De små gnavere er temmelig følsomme og har krævende behov, som skal tages i betragtning.

7 min

Degu

Deguer er gnavere, der oprindeligt kommer fra Chile. Der bor de i åbne områder og bygger små gangsystemer i underjordiske huler. Deres udseende ligner en blanding af rotte og chinchilla. De bruger også på behændig vis deres forpoter, ligesom chinchilla'er (eller mus), som en slags hænder. Deres klør på bagbenene giver dem mulighed for at klatre på klipper og grene.

13 min

Kaniner

Kaniner er blandt de mest populære kæledyr i verden. Med deres lange ører, bløde pels og blide øjne ser de altså også rigtig søde ud. Samtidig betragtes de som sociale, nemme at pleje og billige. Men er kaniner virkelig de perfekte kæledyr? Hvad du bør være opmærksom på før du anskaffer dig en kanin og hvordan du kan holde kaniner på en artskorrekt måde, kan du læse mere om her.