Denne gamle danske mastiff var næsten udryddet, før liebhavere tog den under deres vinger fra 1975 og startede opdræt under strenge kriterier. Et held, fordi denne hund udviser i sin selvsikkerhed og samtidige godmodighed format i flere henseender.
Stateligt udseende
Broholmer er en molossoid race – og det kan du også se: alene det storslåede udseende er imponerende, fordi hunden med en skulderhøjde på op til 75 cm kan veje op til 70 kg. Tæver vejer mellem 40 og 60 kg. En Broholmer har en rektangulær krop med en kraftig, glat bevægelse. Hovedet med hængeørerne er massivt og bredt, lidt løs hud dækker den stærke hals, som troner over det massive bryst. Broholmers korte pels er gul, rødgylden med sort maske eller sort.
Reddet fra udryddelse
Allerede i middelalderen fandtes der lignende mastiffer, der var frygtløse ledsagere i hjortejagten. Senere fandt de også anvendelse som vagthunde ved store ejendomme eller gårde. Målrettet opdræt kan man dog først med sikkerhed finde fra år 1850 hvor navngiveren, grev Sehested til Broholm på Fyn, fandt særlig interesse i denne race. Dog var racen omkring 200 år senere truet af udryddelse – også på grund af en kunstigt skabt konkurrencesituation til den anden “dansker” Grand Danois. Men en lille, dedikeret gruppe af Broholmer-entusiaster med støtte fra Den Danske Kennelklub, og bevarede hunderacen fra at uddø. I 1982 anerkendte FCI som officiel race. De fleste Broholmere finder man i dag i Danmark, især fordi det som følge af det strenge genoprettelsesprogram længe ikke var ønskeligt, at hundene skulle sælges til udlandet. Selvom man stadig ikke har fuldført dette program, er det dog muligt at blive den stolte ejer af en Broholmer, selv uden for Danmark. For dem der kan lide store hunderacer er en Broholmer en behagelig ledsagerhund, som også har et meget robust helbred.
Blid kæmpe
Op til 70 kg koncentreret hundekraft betyder også et stort ansvar for ejeren og opdrætteren. I årtier har der været lagt stor vægt på udvælgelsen af egnede Broholmere, så racen udstråler stor (sinds)ro. De meget selvsikre hunde er dybest set venlige overfor mennesker og dyr, men med stort vogterinstinkt. I møder med artsfæller er der normalt ingen problemer – en Broholmer lader sig ikke provokere, og er rolig med alt. Overfor deres familie er denne race meget følsomme og elsker at tilbringe tid sammen med dem – ikke kun med leg og spadsereture, men også med hyggestunder, som en Broholmer sætter stor pris på.
Opdragelse med konsekvens og motivation
Denne hund, der er vant til at arbejde selvstændigt, kræver kærlig tålmodighed i opdragelse. Derudover tænker en Broholmer selv med og har brug for en fast og kompetent hånd, som den kan acceptere. Opdrag hunden med disciplineret konsekvens og vær da altid åndsnærværende og venlig. Ved at være streng opnår du kun usikkerhed, for det virker modsat hos denne statelige dansker, der elsker at arbejde med sin familie. Under alle omstændigheder er det værd at besøge en hundeskole – her lærer din hund andre hunde at kende, hvilket er godt for dens sociale færdigheder. Det er ikke ualmindeligt at der opstår venskaber på kryds og tværs mellem hunde og mennesker. Apropos mennesker: husk, at denne hund alene på grund af sin størrelse kan virke skræmmende for mennesker, der er lidt bange for hunde, og det bør man som hundeejer tage hensyn til.
Sundhed og Pleje
Programmet for at få gendannet denne race har ført til, at en Broholmer er en meget robust hund, fordi der gælder strenge regler: for eksempel skal enhver hund, der får lov til at blive brugt til at avle, aflevere et genetisk fingeraftryk. I en alder af ca. 18 måneder skal hofter og albuer røntgenfotograferes hos en dyrlæge. Med regler som disse er det lykkedes at holde denne gigant fri for genetiske sygdomme. Den forventede levetid er ti år eller mere.
Selvom den smukke danskers korte pels er let at pleje, fælder den ret meget, så du bør være forberedt på at være aktiv med fnugbørsten i din lejlighed eller dine beklædningsgenstande. Snavs kan du for det meste bare børste ud af pelsen, når det er tørret. En Broholmer bør kun have et bad i nødsituationer – brug de en mild hundeshampoo.
Alsidig ernæring
En Broholmer tager meget på i vægt i de første tolv måneder. Her er det afgørende, at den får en afbalanceret mængde af næringsstoffer, så hunden ikke vokser hurtigere end bevægeapparatet kan holde til. Optimalt er det med et kornfrit hvalpefoder til store hunderacer, der har et tilsvarende justeret proteinindhold og et korrekt forhold mellem kalcium og fosfor. Din hvalp bør få tre måltider om dagen, efter tandskiftet kan du nøjes med to daglige måltider. Kontroller vægten og mængden af hundefoder regelmæssigt og server dette foder ikke “ad libitum”, fordi en hvalp, der spiser for meget, kan skyde i vejret hurtigere end hvad godt er. Det er også vigtigt, at du giver din broholmer mulighed for at hvile efter hvert måltid – for at mindste risikoen for mavebesvær, hvilket især rammer hunde af store racer. Foderanbefalingerne på emballagen er kun omtrentlige – hvor meget din hund faktisk bør spise hver dag afhænger af dens individuelle tilstand og dens aktivitetsniveau. Hold altid øje med dens talje og forebyg overvægt i god tid. Husk at hundegodbidder skal fratrækkes den daglige mænge foder. Derudover bør hunden altid at have frisk drikkevand til rådighed.
Afvekslingsrig beskæftigelse
Gentagelser er for kedelige for den kloge Broholmer – hvis du prøver det, vær ikke overrasket, hvis du snart står alene, fordi Broholmer hurtigt bliver træt af den evigt samme leg. Voksne Broholmere kan sagtens følge med på en løbetur, en ridetur eller cykeltur i moderat tempo. De kan godt lide at få testet deres gode næse – bare kom an! Gennem en uddannelse som redningshund vil en Broholmer også få udfoldet sine talenter. Denne hund har dog ikke brug for en masse action, og nyder gerne en eftermiddag i haven eller i den hyggelige stue – det vigtigste er, at det er i selskab med familien. Selvfølgelig er det vigtigt med daglige, lange gåture og regelmæssig, moderat motion.
Passer en Broholmer til mig?
En Broholmer passer til dig, hvis du har erfaring med hunde og har plads nok, hvor der samtidig er tæt forbindelse til familien. Det er på ingen måde egnet til byliv, og de fleste lejligheder er alligevel for små til denne størrelse hund. Den skulle nødig gå trapper – bestemt ikke som hvalp, men selv senere er det bedre, hvis alt foregår i stueplan. Selvom den har brug for tæt kontakt og ikke kan lide at være alene, er det ikke en hund, der konstant skal holdes beskæftiget. Racen anses for at være børnevenlig, men især unge Broholmere har svært ved at vurdere hvor stærke de i virkeligheden er – så vær særlig varsom her. Andre kæledyr kan sagtens sammen med den storslåede mastiff – ideelt nok vænnes de til andre dyrearter allerede som hvalp. Før du beslutter dig for denne hund, bør du også overveje omkostningerne til den lovpligtige hundeforsikring, de regelmæssige besøg hos dyrlægen, uforudsete omkostninger tilfælde af sygdom, og ikke mindst udgifterne til artskorrekt hundefoder til en hund på omtrent 60 kg. Samlet set er en stor hund normalt dyrere end en mindre én af slagsen. Du bør også tænke på pleje i forbindelse med ferie eller hvis du er syg.
Før hunden flytter ind
Før dit nye familiemedlem flytter ind, bør du forberede alt til dens ankomst – det inkluderer også det grundlæggende hundeudstyr. Køb en hundesele eller et hundehalsbånd der passer til dens størrelse, men også en hundesnor, muligvis desuden en hundeline til træning. Vigtigt er også en tilsvarende stor hundeskål. For store hunderacer er højdejusterbare skåle, som kan tilpasses hundens størrelse, egnede – så ung som gammel Broholmer kan spise komfortabelt. Din nye bofælle har brug for hyggelige sovemuligheder i form af hundepude eller hundekurv. Hvis du skal ud at køre i bil (og det skal du nok med en Broholmer), så bør det både være sikkert og behageligt på samme tid: beslut dig for hundetransport i form af en stor hundeboks eller et gitter til bagagerummet. Selve bilen bør have rigeligt plads til din ledsager – og det er også vigtigt at huske på forhånd, hvis du din carport har et mindre køretøj. Derudover anbefales et hundetæppe. Hundelegetøj kan byde din Broholmer en masse sjov og spas – find ud af lidt efter lidt hvad den kan lide mest – udbuddet er enormt! En børste, en mild hundeshampoo, såvel som en tægetang og en negleklipper er nyttige plejeredskaber.
Hvor kan jeg finde den Broholmer jeg så brændende ønsker mig?
Du mener en Broholmer er det helt rigtige og kan tilbyde den et godt hundeliv? Glimrende! Især uden for Danmark er der ventelister for hvalpe. Men i Danmark kan du med lidt held godt få fat i én. Grundlæggende krav til et hvalpekøb er normalt et medlemskab i Broholmerselskabet. Desværre kan det ske, at visse lyssky personer vil drage fordel af den store efterspørgsel og falbyder hvalpe uden ordentlig stamtavle. Dem bør du nok slå en bue udenom. For eksempel skal avlshundene i forbindelse med seriøs opdræt være tilladte til avls, ud over sundhedsprøverne selvstændigt gennemgå en øvelse, samt være i følgeskab af en såkaldt mentalbeskrivelse. Her bliver hundens opførsel i dagligdags situationer – for eksempel når en cyklist med ringeklokke nærmer sig bagfra – taget under lup. Man bør nok tage ventetiden i køb, tit drejer det sig kun om hurtige penge i stedet for hundenes trivsel og racens sundhed. Husk altså: kun en ægte Broholmer er en Broholmer! Hvis du er interesseret, kontakt Broholmerselskabet.
På grund af racens sjældenhed er sandsynligheden for at finde en Broholmer i et dyrehjem meget lav. Hvis du er på udkig efter en voksen Broholmer kan du kontakte Dansk Kennelklub eller Broholmerselskabet – måske har du held i sprøjten. I dyrehjem kan man også finde mastiff-kryds, som blev nødt til at forlade et hjem af forskellige årsager (som kan være ganske legitime!), de har ofte er svære ved at finde et nyt hjem på grund af deres størrelse. Måske en sådan hund uden stamtavle kan charmere sig ind i dit hjerte!
Vi ønsker dig en god tid med din blide Broholmer-gigant!
Verdens mindste hunderace har verdens mest berømte ejere og er en af de racer der lever længst. Chihuahua er en hund af superlative dimensioner, hvor de har hjem i Madonnas, Britney Spears' eller Paris Hiltons håndtasker. Den mexicanske racehund er meget mere end en luksuriøs skødehund.