Fransk Bulldog

französische bulldog

Verspielt, klug und manchmal etwas stur – das ist die Französische Bulldogge.

Charmeur med flagermusører

Den muntre Franske Bulldog er sympatisk og lille, som med charme og stort kælebehov hurtigt kommer til at sno enhver hundeven rundt om sine poter.

Lille bundt energi og kraft

Den Franske Bulldog er med sin korte, tætbyggede krop en muskuløs, kompakt hund. Med en skulderhøjde på ca. 30 cm vejer den mellem 8 og 14 kg. Bemærkelsesværdige er de store stående flagermusører på det firkantede hoved, den karakteristiske korte snude, og den korte hale. Den skinnende pels uden underuld fås i mange forskellige farver fra populære farver som sort eller hvid til fawn, creme eller mørk brindle.

Ung race med gamle rødder

Franske Bulldogs, der også går under navnet Bouledogue Français, hører sammen med Pugs, Dogue de Bordeaux (Fransk Mastiff) og andre Mastiffs til samme familie. Forfædrene er fælles, men den Franske Bulldog er en forholdsvis ny race, som først blev avlet målrettet frra anden halvdel af det 19. århundrede. Hundeeksperterne er ikke enige om, hvilke racer den Fransk Bulldog har i sig – men det menes, at det simpelthen er en lille engelsk Bulldog, som engelske vævere, der bosatte sig i Normandiet, havde med i deres bagage. De Engelske Bulldogs blev brugt til hundekampe og – heraf navnet – til såkaldt bullbaiting, hvor en bundet tyr som underholdning blev skambidt af flere hunde. Efter disse grusomme kampe blev forbudt, blev alle Bulldogs heldigvis udviklet i en anden retning ved at blive opdrættet som selskabshund.

Opdræt af Fransk Bulldogs inkluderede i begyndelsen angiveligt også krydsningen med Terriere, da nogle jægere havde opdaget denne race – men kun i en kort periode. Pugs siges at have også spillet en rolle i udviklingen af ​​den Franske Bulldog. 1880 blev den første raceklub grundlagt i Paris. Da nogle eksemplarer i slutningen af ​​det 19. århundrede kom tilbage til England, havde ikke deres egen standard og blev mobbet på grund af deres store flagermusører. I 1888 fik racen sin egen standard, den berømte stamfader var hanhunden “Loupi” som dukker op i stort set alle stambøger. Især i Paris steg den lille bulldog hurtigt i popularitet, især hos fattigere hundevenner. Senere erobrede de det europæiske aristokrati med sit ekstraordinære udseende og den sympatiske karakter. I USA kom det ved århundredeskiftet til en – om end kortvarig – opblomstring af “flagermusørehunden”. Der bliver den Franske Bulldogs på grund af deres specielle udseende med et glimt i øjet undertiden også kaldet “Batpigs”, flagermusgris. I dag er de Franske Bulldogs populære i mange lande, og nogle kendte sætter pris på den charmerende følgesvend på fire poter. For eksempel kan man se den amerikanske skuespiller Hugh Jackman med sine to Franske Bulldogs Dali og Peaches på internettet, der viser, at de kan være en berigelse enhver hverdagssituation – også selvom det kun er fredeligt slumrende foran spinningcyklen, hvor ejeren sveder tran. Selv sangerinden Madonna har bukket under for deres charme, og kalder stolt ejer af en dame hun kalder Gypsy Rosa Lee.

Væsen: børneelskende trold

Franske Bulldogs er ukomplicerede og glade i deres natur: kloge, venlige, elsker at blive kælet for, og er lette at opdrage. De værdsætter ofte temmelig korte gåture – desværre på grund af deres åndedrætsbesvær – og har ikke tendens til at gø. De kommer normalt godt ud af det med andre firbenede dyr, elsker at lege og er opmærksomme. De anses desuden for at være glade for børn og har intet jagtinstinkt, så de har som regel ingen problemer med husets eller naboens kat. Alle disse egenskaber, kombineret med deres lidne størrelse, gør denne karismatiske franskmand til en populær hund blandt bymennesker.

Opdragelse til lærenemme, men egenrådige væsener

Ligesom alle Doggere har den Franske Bulldog har brug for en fast hånd – men så er opdragelsen også nem. Så sørg for at være konsekvent og buk ikke under for denne lille hunds charme – så har du en egensindig hund ved din side, der grundlæggende er godt opdraget. Hvis du ikke vil have hunden op i sengen, bør du ikke gøre en undtagelse bare fordi den endnu er en sød lille hvalp, ellers bliver det svært at overbevise den om noget andet senere i livet. Med ros og masser af mindre enheder på et par minutter – koncentrationsevnen for unge Franske Bulldogs er ret lav – kan du lære din hvalp de mest basale kommandoer ret hurtigt. En hundeskole kan være en god investering i både din hvalps opdragelse og socialisering.

Sundhed: problemer med modehunden

Så ukompliceret den Franske Bulldogs natur også er, så er der flere ting at tage hensyn til hvad angår sundhed, og frem for alt bør du undgå opdrættere, der avler hovedformen endnu mere ekstrem end den er i forvejen. Den korte hovedform giver denne race tendens til vejrtrækningsproblemer og mange snorker også – hvilket måske kan være charmerende i en hvalp, men kan være problematisk på lang sigt. Nogle franske Bulldogs får cherry eye, tit allerede i ung alder – dette kan om nødvendigt rettes kirurgisk. De fleste Franske Bulldogs tåler ikke varme særlig godt, så gåturene i de varme sommermåneder kan bedst lægges i de tidlige morgentimer og sen aften. Vær forsigtig om sommeren, så du bør altid sikre, at din franske hund har adgang til et køligt sted i skyggen. Derudover bør du beskytte en Fransk Bulldog mod træk, da deres øjne er følsomme i den henseende. På grund af anatomien er ​​naturlige fødsler næsten umulige med Franske Bulldogs: hvalpehovedet er simpelthen for stort i forhold til tævens bækken. Franske Bulldogs bliver i gennemsnit 9 til 11 år gamle.

Den optimalt balancerede ernæring

Den Franske Bulldog er tilbøjelige til overvægt, hvilket naturligvis for alt i verden bør undgås. De kan også have tendens til følsom mave og/eller oppustethed – her er det vigtigt at finde det rigtige foder uden efterfølgende eksperimenter – heller ikke hvad angår godbidder. Bedst egnet er dyrefoder med højt indhold af kød, uanset våd- eller tørfoder. Vær derfor sikker på, at kød står allerforrest i ingredienslisten. Foderet bør ikke indeholde kornprodukter fordi det kan forårsage problemer i følsomme hundemaver. Unge Franske Bulldogs får deres foder delt op i op til fire portioner dagligt, hos en voksen hund kan to måltider være tilstrækkelige. Når de er færdige med at spise bør hunden have mulighed for at hvile lidt – foderet bør altså serveres efter du har været ude at lufte hunden. Din opdrætter vil helt sikkert give dig en portion med det sædvanlige foder, og det bør du også servere for din hvalp i starten, så du letter overgangen fra opdrætter til det nye hjem. Hvis du derefter vælger et andet hundefoder bør omstillingen foregå i etaper – bland det nye foder i det foder de kender lidt efter lidt, på den måde undgår du bedst muligt at irritere deres følsomme fordøjelse. Du kan få særlige tandplejende godbidder i zooplus-shoppen. Også tørrede okseører eller regelmæssig servering af bidder med råt oksekød – aldrig svinekød! – er godt for tandhygiejnen. Der bør selvfølgelig til enhver tid være frisk drikkevand til rådighed.

Nem pelspleje

Franske Bulldogs er nemme at pleje da den korte pels stort set ikke optager tid. Kun hvis den er meget beskidt bør du vaske hunden – brug da en mild hundeshampoo. Nogle hunde har hudrynker i ansigtet, som skal rengøres regelmæssigt med en fugtig klud. Ørerne skal kontrolleres for snavs dagligt og rengør dem om nødvendigt. Her bør man anvende ørerens specielt til dyr.

Beskæftigelse: deltag!

Franske Bulldogs elsker at blive luftet, men ikke hvis det er for varmt. Desuden bør du ikke gå for hurtigt og ikke gå alt for lange ture. De korte ben gør den alt andet end sportsligt anlagt. Mange Franske Bulldogs har også latent åndedrætsbesvær på grund af den korte hovedform, så de bliver desværre hurtigere stakåndede end de selv bryder sig om. Franske Bulldogs er i sagens natur ikke brugshunde, men det betyder ikke, at du bare kan lade den passe sig selv når du har luftet den! Sørg for at beskæftige din lille charmetrold regelmæssigt ved at øve simple tricks, som snarere udfordrer hovedet end kroppen. De sociale Fransk Bulldog er også glade for at lege med andre hunde. Desuden er disse hunde enormt glade for at blive kælet med, men er også tilfredse med en stille eftermiddag i godt selskab – hvis de vel at mærke får tilstrækkelig opmærksomhed.

Til hvem passer en Fransk Bulldog?

En Fransk Bulldog er velegnet til alle slags hundeelskere, der ikke forventer at dyrke elitesport sammen. Den børneglade race er egnet til familier, men også til singler, samtidig er det også en god hund for begyndere. Ældre mennesker, der gerne rejser med deres hund, vil have en masse glæde med en Fransk Bulldog. Den lille charmetrold kan sagtens holdes i en lejlighed – sålænge den ikke skal klatre alt for mange trapper. Den bør heller ikke være alene for længe, ​​fordi de har brug for en masse opmærksomhed. Har du børn, der gerne vil være på venskabelig fod med den Franske Bulldog, så forklar reglerne for håndtering af dyr – hvis de lærer at omgås respektfuldt med hinanden og hundene får ro ind i mellem, kan det faktisk udvikle sig til et livslangt venskab. Da Franske Bulldogs ikke ejer et gran jagtinstinkt, er de som regel gode til at socialisere med andre dyr i hjemmet. Samtidig bør du også sikre dig, at (såfremt du bor til leje) udlejer er ok med det. Før din hund flytter ind, sæt dig gerne ind i hundeansvarsforsikring og tænk eventuelt over, hvordan du forventer du gerne vil holde ferie: må din Franske Bulldog rejse med? Prøv at søge mulige destinationer på forhånd – Franske Bulldogs kan ikke lide ekstrem varme – og find passende hoteller. Ellers kan du selvfølgelig også arrangere indkvartering hos venner eller i en hundepension.

Basisudstyr i forbindelse med en Fransk Bulldog er skåle, hundeseng, sikring til biltransport, legetøj og selvfølgelig, halsbånd og hundesnor, men helst også en hundesele der går rundt om brystkassen. Husk derudover også, at der er løbende udgifter til kvalitetsfoder og regelmæssige dyrlægebesøg – mindst en gang om året, ved sygdom selvfølgelig hyppigere.

Sådan finder din “ønskehund”

Det gælder også i hundeopdræt: efterspørgsel og udbud. Da den Franske Bulldog er blevet en meget populær hund, har denne tendens også fristet mange mennesker til avl ikke for racens skyld, men for at tjene hurtige penge. Sørg for at finde en velanset og seriøs opdrætter, der har et åbent øre for de spørgsmål, som ikke kun omhandler selve købet. En kompetent opdrætter er altid i en forening og sælger sine hvalpe med stamtavle, dokumentation for vaccinering og sundhedstjek. Selv hvis ikke ønsker en udstillingshund, bør du kun købe hunde med den rette dokumentation, for opdrættere, der tilhører en anerkendt opdrætterforening skal kunne bevise, at de hunde der parres, også er egnede til parring for at mindske udbredelsen af arvelige sygdomme.

I de fleste tilfælde kan du besøge hvalpene hjemme hos opdrætteren flere gange, for også at lære hundeforældrene at kende. Foretræk opdrættere, der fokuserer på én race, der samtidig sikrer avlsdyrene hviletid mellem to kuld – kvalitet og ikke kvantitet bør være mottoet. Gode opdrættere vil besvare spørgsmål om racen og forklare, hvilke sundhedsforebyggende foranstaltninger han eller hun træffer – også i forhold til de problematiske egenskaber, der forårsager åndedrætsbesvær. Det er et godt tegn hvis opdrætteren også stiller spørgsmålstegn om dig og din familie, fordi det viser, at han eller hun kærer sig om, i hvilke slags hjem hvalpene ender!

Ønsker du at tilbyde en Fransk Bulldog der er lidt op i årene? Fint! Der findes talrige Franske Bulldogs i dyreinternater eller er i familiepleje, og som venter på et nyt hjem. De ansatte i dyreinternatet eller plejefamilien kan i en samtale finde ud af, om du passer til den pågældende hund – ideelt set kan du gå en tur med hunden og lære den at kende, før den flytter ind hos dig.

Vi ønsker dig al held og lykke med din Franske Bulldog!

Vores mest hjælpsomme artikler
11 min

Chihuahua

Verdens mindste hunderace har verdens mest berømte ejere og er en af de racer der lever længst. Chihuahua er en hund af superlative dimensioner, hvor de har hjem i Madonnas, Britney Spears' eller Paris Hiltons håndtasker. Den mexicanske racehund er meget mere end en luksuriøs skødehund.