Den farverige Havaneser
Denne hund fra Cuba, der har europæiske rødder, er en ægte all-rounder for enhver hundeven, der kunne tænke sig at bo sammen med en ukompliceret men livlig charmetrold.
Lille & kompakt
En lille kompakt krop på korte ben: Havaneseren måler omkring 28 cm i skulderhøjde. Den smarte fyr sætter maksimalt 6 kg på vægten. Selvom denne kompakte hund er en af Bichon’erne, findes den i modsætning til de andre “skødehunde” (hvilket er det, det franske ord “bichon” betyder) ikke kun i hvid, men også i nuancer af brun, grå, beige og med pletter. Pelsen har kun lidt underuld – nogle af dem mangler det helt – men har frodigt, op til 18 cm langt, blødt dækhår, der er glat eller bølget.
Bichon Havanaise
Denne hund er altså i familie med gruppen af Bichon’er, der er baseret i Europa. Det drejer sig for eksempel om Malteseren og Bichon Frisé. Sandsynligvis ankom Havaneseren til Sydamerika med spanske kolonialherrer, hvor denne robuste race efterfølgende opstod ved krydsning med lokale hunde. Decideret opdræt startede – som navnet antyder – i Havana, hovedstaden i Cuba. I Cuba var den en elsket følgesvend i mange århundreder, især blandt de rige. Men efter den cubanske revolution under Fidel Castro gik den smukke hund af mode: mange så den som en et minde om en herskende klasse. Heldigvis havde den allerede nogle fans i USA på det tidspunkt, som overtog opdræt af racen. I dag har den sympatiske hund fundet loyale fans over hele verden.
Ukompliceret hund
Hvis du er på udkig efter en ukompliceret hund, så har en Bichon Havanaise så at sige intet den mangler: den er glad, livlig, legesyg, glad for børn, klog og ikke mindst en rigtig charmetrold. Den lille hund er altid i godt humør og klar til aktiviteter sammen med sin menneskeflok, sin familie. Selvom den er agtsom, er den ikke aggressiv. En Bichon Havanaise gøer ikke synderligt, men hvis de ikke får nok beskæftigelse og får for lidt opmærksomhed, kan de godt gøre opmærksom på det ved at gø. Den selvsikre lille fyr er åben overfor fremmede og andre dyr, så den er en velkommen følgesvend overalt hvor den kommer.
Let at opdrage
Dens klogskab og lidenskab for at lære gør det nemt at opdrage en Bichon Havanaise. Den er også meget lydig og vil gerne gøre sin familie glad. Det er altså de bedste forudsætninger for at lære denne hund mangt og meget – en opgave, der hos en Havaneser ikke engang er særlig svær selv for nybegyndere. Det største problem ligger i ikke at blive viklet rundt om denne charmetrolds lillepote, og i ikke at vende den anden kind til hist og her. De smarte hunde husker hver en lille undtagelse og vil senere insistere på, at de har lært det “rigtige” – for eksempel om man må hoppe op i sengen. Det er bedst på forhånd at afklare med resten familien, hvad hunden må og ikke må, før den overhovedet er flyttet ind. Hvis du vil lære de grundlæggende kommandoer og have nytte af lidt hvalpeopdragelse så kan du besøge en hundeskole. Undersøg allerede på forhånd hvilken skole ville passe dig og dit firbenede familiemedlem.
Afvekslingsrig beskæftigelse
Den lille cubaner kan lide at bevæge sig, men på grund af sin lille størrelse er dens trang til motion forholdsvis let at tilfredsstille. Selvfølgelig vil den med glæde ledsage dig på lange gåture. Den elsker også at lege i lang tid. En Bichon Havanaise lærer med lethed tricks – lær din hund et par af dem! Men også agility specielt til små hunde er en passende måde at underholde en Bichon Havanaise på. Hvilken alsidighed denne lille hund har, ses i det faktum, at den visse steder i Sydamerika bliver sat til at vogte smådyr og fjerkræ. Selvfølgelig synes dette energibundt også, at hyggelige timer med sin familie på sofaen er fantastisk, hvis den kan opnå lidt kærtegn.
Ernæring til kræsne munde
De smukke hunde har en tendens til at være kræsne med foder, men undtagelser bekræfter reglen, så hold øje med din hunds vægt, så du i givet fald kan tilpasse fodermængden. Uanset om du vælger tørfoder eller vådfoder: vær sikker på, at foderet er kornfrit, og at kød står allerførst på ingredienslisten. Tørrede tyggeartikler er et fornuftigt supplement og kan også være med til at rense tænderne. Være sparsom med godbidder – for det første, så din hund ikke bærer rundt på for mange kg. For det andet, for at modvirke kræsenhed, fordi en mave fyldt med godbidder er mindre sulten og vil hellere vente på den næste godbid fra din hånd. Hvis du vil foretage en foderomstilling, bør det foregå langsomt og med tiden blande mere og mere af det nye foder ind i det kendte foder, så du mindsker risikoen for dårlig mave. Din Havaneser bør til enhver tid have adgang til frisk drikkevand.
Plejeritualer
Så lille den også er: pelsplejen kræver en vis indsats, så du er sikker på, at din Bichon Havanaise altid har en silkeagtig pels. Især når der fældes kan denne hunds pels filtre. Og det er ikke kun et optisk problem: filtret pels danner hurtigt pelsplamager som lægger sig fladt til huden, og som er svære at fjerne – det øger risikoen for irritationer. Du bør også jævnligt bade denne hund. Til dette formål er det godt med et babybadekar. Væn din hund til baderitualet med shampoo og balsam allerede mens den er hvalp. Vigtigt: badning er en udfordring for hundens hud, det vil sige: så ofte som nødvendigt, så sjældent som muligt! Fjern om nødvendigt med en stump pincet de hår, der vokser ind i øregangen, ellers kan det blive ret snavset her. Hold øjnene fri for hår, enten ved at bruge hårspænder eller ved forsigtigt at trimme pelsen med jævne mellemrum lige dér. Det vigtigste er, at din hund kan se ordentligt! Kontroller kløerne en gang om måneden og klip dem efter behov – små hunde slider på deres klør langsommere end store hunde fordi de vejer mindre. Samlet set er en Bichon Havanaise på grund af den silkeagtige pelsstruktur mindre plejeintensiv end mange andre langhårede hunde, og har også den store fordel, at den stort set ikke fælder.
All-around sundhedspleje
En Bichon Havanaise betragtes som relativt robust. Selvfølgelig afhænger helbredet i høj grad af avlslinjen, en hund kommer fra. Seriøs opdræt udfører før en parring et grundigt helbredstjek, ved at teste avlsdyrene for mulige sygdomme. I tilfælde af Havanesere – som med alle meget små hunde – knæskalleforskydninger og øjenproblemer i form af progressiv retinal atrofi, hvilket man kan blive blind af. Tip: opdrætteren bør kunne fremvise avlsdyrenes undersøgelsesresultater skriftligt. For at minimere risikoen for patellaforskydning, bør man undersøge i de respektive hundes 1. og 3. år. Øjeundersøgelser bør man foretage årligt i avlshunde. Også sebadenitis, en hudsygdom, der forårsager pelstab, har tendens til at være mere almindelig end de fleste andre racer.
Passer en Havaneser til mig?
Denne venlige hund passer til mange hundeelskere og er en fantastisk begynderhund. Den har det fint med at bo i lejlighed, fordi den har ikke brug for så meget motion og ikke har tendens til at gø. En Bichon Havanaise kan lide at være sammen med børn, som den kan lege og boltre sig med, og er derfor velegnet som en familiehund. Selvfølgelig kan den smarte fyr også lide at leve med en single – så er den altid i fokus. Hundeejere af denne race bør ikke undervurdere deres pelspleje, da det er et must for denne hund. Selvfølgelig bør du overveje, allerede inden du flytter ind, hvem der kan passe på dit nye familiemedlem i tilfælde af sygdom eller ferie. Tip: den ukomplicerede hund kan tages til mange hoteller eller ferielejligheder, hvor kæledyr er tilladt. Før du beslutter dig for en hund, skal du også tage højde for udgifterne, der kommer til at opstå i de kommende år, til hundefoder af høj kvalitet, og hundeansvarsforsikring, samt det regelmæssige besøg hos dyrlægen.
Hold dine øjne åbne, når du køber hvalpen!
Det søde udseende er ikke alt – ansvarlig opdræt involverer meget mere end bare at parre to Bichon Havanaise – eller endda Havaneser-lignende hunde. En seriøs opdrætter vælger de dyr, der er egnet til avl på basis af sine avlsmål, hvilken type, karakter vedkommende gerne vil have, og selvfølgelig spiller sundhed også en vigtig rolle. De fleste anerkendte opdrættere investerer meget tid og mange penge i korrekt ernæring og optimal prægning og socialisering af deres hvalpe. Køb kun en hvalp hos en opdrætter, der er medlem af en klub, fordi det sikrer minimumsstandarden for seriøs opdræt. Når du besøger opdrætteren, kig på både alvsdyrene og deres omgivelser. Alle hunde bør give et muntert og afbalanceret indtryk. Opdrætteren viser dig med glæde hundenes undersøgelsesresultater af helbredstjek. Tidligst i en alder af otte uger må hvalpen flytte ind i sit nye hjem. På det tidspunkt er den chippet og har et vaccinationsbevis – sørg for at huske genvaccineringerne! Køb aldrig en hvalp fra en hundefabrik af ren sympati, fordi udbud er lig efterspørgsel – med dit køb vil du kun give plads til en anden hvalp, der vokser op under dårlige forhold. Hvis du er i tvivl kan du kontakte kredsdyrlægen.
Hvis du gerne vil lægge hjem til en ældre hund, eller hvis du synes, at en Havaneser lyder meget tiltalende, men ikke ønsker en racehund, så kig på områdets hundepensioner og dyreinternater. Her er der som oftest en del kryds med lignende karakter, der venter på et nyt hjem. Du kan også lede på internettet – nogle gange finder du ejere af en Bichon Havanaise eller andre Bichon’er, der ønsker, at deres kære får et nyt hjem, fordi omstændighederne hos dem ikke er til det mere.
Forberedelser inden hunden flytter ind
Du har valgt en Havaneser-hvalp, som snart skal flytte ind? Hjertelig tillykke! Som bekendt er forventningens glæde den største glæde, så du kan forkorte ventetiden ved at forberede, at hvalpen kan flytte ind: du kan for eksempel lede efter en hundeskole, der passer til dit temperament. Find andre Bichon-ejere i dit område for at tale med dem om de små energibundter – din hund bliver senere sikkert venner med den ene eller den anden hund fra området. Få fat i alt på forhånd, hvad din bofælle får brug for: forhåbentlig vil opdrætteren give dig en lille smule af det kendte foder med som start – du bør i hvert fald fortsætte med at fodre dette foder i nogle få dage, selv hvis du ikke ønsker at fortsætte med det samme slags foder. Din eventyrlystige hund får brug for legetøj til hvalpe af små racer, en hundesnor, samt hundehalsbånd eller hundesele, og selvfølgelig komfortable sovepladser, såsom en hundekurv og bløde hundetæpper. Få også fat i noget transportsikring til bilen – mange ejere af små hunde vælger en transportkasse, som hunden også kan lide at være i i hjemmet, bare du gør det til lidt af et hyggehjørne. Mange hunde bruger dette som et sted hvor de kan trække sig tilbage. Plejeredskaber såsom børster og kamme, negleklipper, hundeshampoo og balsam, tægetang og loppekam runder basisudstyret af. Hvis du er nybegynder kan bøger om hvalpeopdragelse og hundehold kan hjælpe dig med at være forberedt.
Vi ønsker dig meget glæde med din pelstot!