De små, snehvide maltesere begejstrer mange dyrevenner som kloge og livlige ledsagehunde. De er gode kammerater for mennesker, der elsker altid at have deres hund omkring sig, og som med glæde plejer den silkebløde pels.
Med de mørke knapøjne og den sorte næse i den strålende hvide pels smelter malteseren alene med sit udseende hjerterne hos mange hundevenner. Den er sikker på at få opmærksomhed: Trods skulderhøjden på kun 21-25 cm fanger den maksimalt 4 kg tunge letvægter straks blikket på grund af sin glade udstråling.
Den silkeagtige pels har ingen underuld og når helt ned til gulvet.Malteserens velplejede udseende kræver dog omhyggelig pleje fra dens ejer. Udseendemæssigt ligner denne race sine nære slægtninge, de andre “bichoner” – på dansk “skødehunde”.
Mange lægfolk forveksler den især med coton de tuléar, som ligeledes er hvid. Malteseren er dog mindre end denne og har glat pels.
Historie
Racens rødder gør helt tilbage til oldtiden: En teori siger, at malteserens forfædre stammer fra Egypten, hvorfra de blev udbredt af købmænd.
Således fandt arkæologer små hundestatuer, der ligner den nuværende malteser, i den berømte farao Ramses II’s grav fra år 1225 f.{j}Kr.. Vasebilleder omkring 700 år senere viser en lille hund, hvor man ved siden af kan læse ordet “Melitae”.
Fortiden er dog lige så uklar som navnets oprindelse: Man antog i lang tid, at det blot henviste til øen Malta ud for Siciliens kyst eller den dalmatiske ø Mjlet, men i dag formoder man, at navnet stammer fra det semitiske ord “màlat”, som betyder “havn” og er blevet brugt i mange stednavne.
Det er under alle omstændigheder sikkert, at denne lille hunds forfædre allerede var kendte og populære som selskabshund i oldtiden. I mange århundreder var de smukke minier eftertragtede ledsagere for alt fra fornemme damer og adelsmænd til kejsere og konger. De lykkelige malteserejere omfatter blandt andet den britiske dronning Victoria samt de franske dronninger Marie Antoinette og Joséphine Bonaparte. Selv i dag er malteseren en populær hund, der også kan føle sig godt tilpas i byen.
Karakter:
Godt humør på fire poter
Maltesere kompenserer for deres ringe størrelse med en positiv og livlig udstråling. De er kloge, godmodige, legesyge og lærer gerne nye tricks. Nok er de årvågne, men de har ikke tendens til at gø. Malteseren tør langsomt op over for fremmede – den dedikerer hele sin kærlighed til sit menneske, som den helst altid vil have omkring sig.
Denne race er i årtusinder blevet opdrættet til at glæde mennesker med deres selskab og har svært ved at være alene. Derfor bør du aldrig efterlade denne kærlige hund alene i længere tid. Den er en ukompliceret ledsager: Leg, udflugter eller bare dovne sammen – malteseren spreder altid godt humør, det vigtigste er, at den er sammen med sit elskede menneske.
Læringsvilligt kæledyr
Opdragelsen af denne lærerige hund giver ingen problemer, heller ikke for nybegyndere. Malteseren betragtes som lærevillig, men også følsom – undgå enhver form for grovhed over for denne fintfølende hund, som prøver at aflæse ethvert ønske fra øjnene på dig, dens ejer.
Men selv når den skal prøve noget nyt, er der en fast regel: Du må ikke forkæle din malteser – den lille hund er som regel modig og åben og meget mere end bare en skødehund. Selvfølgelig har en malteser også brug for en konsekvent opdragelse for at lære, hvad der er ønskeligt, og hvad der ikke er – lad dig ikke blødgøre af tiggende blikke, og gør ikke undtagelser, hvis den for eksempel ikke må komme op i sengen – selv om det er svært at modstå dens sukkersøde blik. Hvis du giver efter én gang, bliver du nødt til at starte forfra igen og igen.
Sundhed
Ligesom for alle andre hunde anbefales det for malteseren at undgå overvægt og at dyrke regelmæssig motion.
Hold din maltesers øjne fri for hår, for hvis der ofte kommer hårspidser ind i øjet, kan det irritere øjet. Det er bedst at rengøre din hunds øjne dagligt med et specielt øjenrensemiddel til hunde. Den daglige børstning af malteserens frodige hårpragt hører også med til hundeplejen, da filtet pels hurtigt fører til irritation.
Ved godt helbred kan en malteser blive 14 til 16 år.
Malteserens kost
For en hund, der vejer maks. 4 kg ifølge standarden, er det endnu vigtigere at undgå overvægt. Vær opmærksom på:2 kg for meget på hundens sideben svarer til et menneske, der vejer langt over 100 kg i stedet for en idealvægt på 70 kg!
For en overvægtig malteser øges risikoen helbredsproblemer. Producenternes angivelser om den daglige fodermængde er kun vejledende værdier, som du bør tilpasse til din hund. Vej din voksne malteser regelmæssigt for at kunne træffe passende foranstaltninger, hvis det er nødvendigt. Når din nye hund flytter ind, er det bedst at fodre den med det foder, den kender i forvejen, for at gøre tilvænningen lettere.
Foderskift bør grundlæggende ske gradvist, for eksempel ved hver dag at blande lidt mere af det nye foder i det kendte. På den måde undgår du mavebesvær. Foderet bør, uanset om du vælger våd- eller tørfoder, have et højt kødindhold.
En kost med foder af høj kvalitet uden fyldstoffer, der er tilpasset din hunds næringsbehov er at anbefale. Sørg også for god kvalitet af godbidder. Selvfølgelig skal din malteser altid have adgang til frisk vand.
Pleje
Masser af pels passer også til en meget lille hund – det er malteseren er et levende bevis på! Dens pleje er krævende og må ikke undervurderes af nybegyndere på området! Hundevenner, for hvem hårpleje er et nødvendigt onde, bør nok undgå at vælge en malteser.
Pelsplejen bør nemlig være til glæde for begge parter, for det tager meget tid i hverdagen med hunden! Efter hver gåtur skal du tjekke din malteser for at fjerne blade eller grene fra pelsen. De lange, silkeagtige hår kræver daglig børstning, da det ellers har tendens til at filte. Derudover er et bad på programmet mindst to gange om måneden.
Væn din hund til ritualet allerede som hvalp, og brug en mild hundeshampoo til lang pels eller en til hvid pels. Børst din hund grundigt inden badet.Brug varmt vand, massér kærligt shampooen ind, og skyl pelsen grundigt. En ekstra vask med skylning plejer pelsen yderligere. Til sidst klemmer du forsigtigt vandet ud af pelsen og tørrer din lille hund, for en våd malteser kan hurtigt blive forkølet.
Plej om nødvendigt ørerne med et ørerensemiddel, og hold øjnene, som du regelmæssigt bør rengøre med et øjenrensemiddel, fri for hår. Kontrollér også din maltesers kløer regelmæssigt – især hos ældre hunde bliver de ofte for lange og bør klippes med en klotang.
Beskæftigelse
Uanset hvor meget en malteser gerne vil være en skødehund, så er der også i denne hund en lille eventyrer, der har lyst til at gå på opdagelse hver dag og snuse omkring af hjertens lyst. Leg er en stor fornøjelse for den.
Find en god balance mellem fysisk og mental aktivitet – for meget “hundesport” kan bringe den lille hund ud af balance, fordi den konstant venter på det næste kick. Det er derfor vigtigt, at du også sørger for rolige kælestunder og fælles afslapning.
Din malteser vil elske masser af legetøj – for eksempel træklegetøj, bolde og frisbee’er eller intelligenslegetøj. Klikkere er også et fantastisk tidsfordriv for den kloge malteser, der elsker at lære tricks, samtidig med at I styrker jeres indbyrdes bånd. Dog dancing er en anden god mulighed for at træne krop og sind på samme tid.
Tror du, at din lille hvirvelvind vil have det sjovt med agility? Ikke noget problem: Der findes også agility-udstyr til små hunde, som du kan træne med. Hold en pause ind imellem, så din hund ikke overbelaster sine små ben. Du bør altid vente med udfordrende skridt i hundesport, til din malteser er fuldvoksen, for ikke at skade bevægeapparatet.
Basisudstyr til din malteser
Inden din hund flytter ind, kan du tilbringe ventetiden med at udvælge et fornuftigt basisudstyr. En malteser har brug for en behagelig soveplads at kunne trække sig tilbage til – her kan du vælge mellem en lang række flotte hundekurve og -tæpper.
Halsbånd eller sele samt snor hører er en lige så vigtig del af hundens udstyr som skåle til vand og foder. Tænk også over, hvordan du vil transportere din hund i bilen – her findes der flere muligheder lige fra transportbokse af forskellige materialer til sikkerhedsseler til hunde. Et biltæppe kan også være meget praktisk, hvis du ofte skal have hunden med ud at køre.
Dit kæledyr har brug for plejeredskaber: Ud over en blø børste egner en grov kam sig godt til forarbejdet. Du bør også have en speciel saks til hunde ved hånden for at kunne klippe pelsen enkelte steder.
Anskaf en mild hundeshampoo og balsam – når en ung hund flytter ind, en shampoo til hvalpe, senere kan du skifte til hundeshampoo til lang eller hvid pels. Et ørerensemiddel bør du også have klar. Derudover giver det god mening at bruge en speciel øjenrens til denne race, da maltesere har tendens til problemer med tårekanalerne. Klo- og flåttangen afrunder plejesortimentet.
Hvem passer en malteser til?
Under alle omstændigheder bør interesserede være glade for at kæle, børste og gå tur. De kærlige hunde kan ikke lide at være alene i længere tid og har derfor brug for mennesker, der beskæftiger sig med dem ofte og i lang tid ad gangen.
Racen er velegnet til ældre personer, der er meget ude i naturen, men også til erhvervsaktive, der kan tage deres hund med på arbejde. De binder sig meget tæt til deres menneske og er i kraft af deres størrelse også glimrende rejsekammerater.
En malteser føler sig også godt tilpas i en bylejlighed, hvis den kommer nok udenfor. Den kan godt lide at boltre sig med leg, men den har ikke brug for intens sport. Racen er også velegnet til nye hundeejere, der er villige til at lære.
Hvor finder jeg den rigtige malteser?
Hvis du er blevet forelsket i racen, bør du kun købe en hvalp fra en ansvarlig opdrætter, der opdrætter med stor viden om racens karakter, type og sundhed. Ved “tilfældige kuld” eller opdrættere, der hovedsageligt avler for pengenes skyld og uden stamtavle og medlemskab af en forening, har du ingen garanti for, at det drejer sig om en ægte malteser.
Sundhed og karakter kan også være tvivlsom: Ofte er hundene syge og ikke ordentligt socialiserede. Kort fortalt: Det er under alle omstændigheder værd at investere tid og penge i at finde en god opdrætter – du leder trods alt ikke efter et tilbud, men en følgesvend gennem mange år!
Når du besøger opdrætteren, kan du med lidt held også lære forældredyrene at kende og se, hvordan hvalpene vokser op. Alle skal give et sundt og afbalanceret indtryk. Opdrætteren giver dig gerne oplysninger om sundhedsundersøgelser og rådgiver dig om, hvilken hvalp der passer bedst til dig. Vedkommende er også din kontaktperson vedrørende ernæring og pelspleje og har sikkert også nogle tips til dig i den forbindelse.
Din lille malteser flytter tidligst ind hos dig, når den er otte uger gammel. Ud over stamtavlen har den også et vaccinationskort i bagagen. Sørg for at overholde datoerne for genopfriskning for at sikre vaccinationsbeskyttelsen. Hvis du er på udkig efter en voksen hund, kan du garanteret finde en hos et lokalt dyreinternat, der sikkert formidler maltesere eller andre bichoner fra tid til anden.
Endelig vil du kunne finde en på internettet, for det sker igen og igen, at en malteser søger et nyt hjem – uanset om det skyldes, at de tidligere ejere har undervurderet pelsplejen eller på grund af skilsmisser eller dødsfald.
De kælne maltesere lider meget uden menneskelig tilknytning og bliver glade for et nyt hjem!
Vi ønsker dig en smuk tid med din kælne humørbombe!
Verdens mindste hunderace har verdens mest berømte ejere og er en af de racer der lever længst. Chihuahua er en hund af superlative dimensioner, hvor de har hjem i Madonnas, Britney Spears' eller Paris Hiltons håndtasker. Den mexicanske racehund er meget mere end en luksuriøs skødehund.