På trods af sin lille størrelse, er Shih Tzu en usædvanlig og opmærksomhedsvækkende hund. Bag den tidligere tempelvogters lange manke finder du et legesygt, lidt stædigt, men trofast væsen.
Lille hund, stor pels
Det første man ser på en Shih Tzu er pelsen, og med en skulderhøjde på omkring 27 cm er hunden ganske lille: den op til 7,5 kg lette hund har frodig, lang pels med rigelig underpels. Shih tzus findes i alle farver, ofte er hovedhåret bundet op eller beskåret, så “løvehunden” kan se. Hængeørerne er normalt næsten ikke synlige på grund af den frodige pels. Halen bæres over ryggen. Racen beskrives af standarden som en nærmest “arrogante attitude”.
Fra klosterhund til sofahund
Shih Tzu kan se tilbage på en begivenhedsrig historie: tibetanske klostermunke betragtede forfædrene som “Buddhas små løvehunde”. Sagnet siger, at Buddha var omgivet af små hunde, der ved fare kunne forvandle sig til løver. De tibetanske munke avlede de små firbenede venner som tempelhunde så de kunne bevogte helligdommene. Deres fremragende høresans – i forhold til andre hunde – kom dem til gode. Fra disse tempelhunde nedstammer også den Tibetanske Terrier, Lhasa Apso og Pekingeseren. Både Shih Tzu og Lhasa Apso har fået deres klangfulde navn fra dette ophav: begge har betydningen “løvehund”, hvor “Shih Tzu” er kinesisk og “Lhasa Apso” tibetansk. De små tempelhunde ankom formentlig i det 17. århundrede til det kinesiske kejserlige hof som tributbetaling, som fortsatte med at avle de karismatiske luksushunde. Først i begyndelsen af det 20. århundrede tillod Kinas eksport, hvorved de første eksemplarer ankom til Europa og USA. I Storbritannien blev Shih Tzu anerkendt som en særskilt race i 1929. Da kommunismen sejrede i Kina i 1949, led mange Shih Tzus en trist skæbne: de blev betragtet som “ubrugelige” og aflivet – dermed sluttede Kinas avlsindsats, som fra da af fortsatte i Vesten.
Væsen: legesyg & uafhængig
Den lille løvehund er kendetegnet ved et meget livligt, men ikke nervøst, temperament. Den tidligere tempelhund er åben og venlig over for mennesker og dyr, også andre hunde. På trods af al den åbenhed og legesyge, så udstråler Shih Tzu ofte en slags uafhængighed, der undertiden kan tolkes som arrogance. Det er faktisk dens løve-agtige væsen der kommer til syne, og en Shih Tzu synes nogle gange mere katteagtigt end som en hund, især fordi underkastelse i enhver form strider imod racens natur. Denne tilsyneladende arrogance bliver dog mere end opvejet af en sans for spas: en Shih Tzu spreder næsten altid godt humør. Med lidt hundeviden er opdragelse heller ikke noget problem.
Sundhed: kompetent avl som bedste profylakse
Blandt de mest almindelige sundhedsproblemer i en Shih Tzus er den korte næse og de tilhørende problemer med hensyn til åndedræt og øjne. Udløseren er det fremavlede brachycephale syndrom, altså kraniedeformation, hvor skallen er for kort og bred. Hvis du ser på forfaderen, ulven, i sammenligning med en Shih Tzu, så er årsagen åbenlys. En Shih Tzu lider derfor ofte af en forsnævring af de øvre luftveje, og også tårekanalerne kan være problematiske. Du er som køber også ansvarlig for, at du vælger en opdrætter, der i parringen går ind for en sund Shih Tzu standard. Racen er, alene på baggrund af den store pels, ikke glad for høje temperaturer – om sommeren bør du derfor lufte hunden i de tidlige morgentimer eller sent om aftenen. En Shih Tzu kan blive op til 16 år gammel.
Fit med den rette ernæring
En kost bestående hovedsageligt af kød og uden korn er ideel til en Shih Tzu. Hvis du serverer tørfoder, bør du holde ekstra øje med, at din hund drikker nok. Der findes særligt tørfoder til små hunde og endda nogle tilpasset netop en Shih Tzu – kroketteformen er her særlig vigtig. Uanset hvad bør du sikre dig, at kød står allerførst på ingredienslisten. Da små hunde på grund af tætsiddende tænder har tendens til tandsten, bør du give regelmæssige tandpleje snacks. Hvis du vænner en hvalp til det, er tandbørstning med en speciel hundetandpasta og et fingerbøl ikke umulig. Du kan også bruge små stykker oksekød til tandrens.
Hårpleje
Skindet bedrager ikke: den bølgende pelspragt betyder en masse arbejde. Hvis du ikke går til udstillinger kan du sagtens gøre pelsplejen lidt nemmere ved at klippe pelsen kort ind i mellem – så kan hunden og boltre sig i naturen, noget som er svært for udstillingshunde, fordi pelsen lider meget under sådanne togter. Under alle omstændigheder bør det lange hår på ben og mave klippes regelmæssigt, så det ikke bliver for beskidt af jord, grus, o.lign. Den lille løvehunds “manke” bør ikke blokere udsynet – det kan gøres ved at binde det op eller klippe det – også fordi pelsen kan forårsage øjenirritation. Du bør børste og kæmme pelsen grundigt hver uge, så pelsen ikke filtrer. Særligt i risikozonen er for eksempel er benenes indersider og bag ørerne. Start allerede med at vænne den til det, når den er hvalp, så du kan pleje pelsen tot for tot. Visse steder kan kun nås ved, at din Shih Tzu ligger på siden, så det er vigtigt, at de lærer at være tålmodige. Undersøg pelsen dagligt for kviste og smuds. Du bør også kontrollere jævnligt for ubudne gæster, såsom flåter, da de meget nemt kan gå ubemærket hen i den lange pels. Hvis du har brug for at bade din Shih Tzu, fordi du ikke kan fjerne snavs fra et udeeventyr på anden vis, skal du helst bruge særlig hundeshampoo til langhårede hunde. En stor fordel ved den frodige pels er, at en Shi Tzu stort set ikke fælder.
Opdragelse til de kloge
En Shih Tzu er lærenem og legesyg, hvilket letter opdragelsen ekstremt meget. Dog kan stædigheden til tider være en udfordring. Kærlig konsekvens er således alfa og omega for en vellykket opdragelse. Hvis du bare én enkelt gang fraviger etablerede regler, vil den kloge Shih Tzu udnytte det til sin fordel. Mange forstår også at bruge deres charme gennem et lille klynk, et lille puf eller store hundeøjne, så de opnår det de gerne vil have – det er bedst at gøre det klart mens de er hvalpe, at dette skuespil ikke fører til det ønskede resultat, ved bare at ignorere dén slags opførsel. Optimalt socialiseres din Shih Tzu gennem regelmæssige besøg i en hundeskole, hvor den lærer omgangen med firbenede venner uanset størrelse – især hanner kan være tilbøjelige til dominant opførsel senere, hvis du ikke vænner en Shi Tzu til det tidligt.
Beskæftigelse
En Shih Tzu elsker lange gåture og leg – ofte helt frem de bliver gamle. Derudover har de små løvehunde en forkærlighed for vand, hvor selv en beskidt vandpyt er tilstrækkelig attraktiv til en ordentlig omgang vandpjaskeri. Dybest set så er hundene slet ikke sofakartofler på trods af deres størrelse og udseende, selv om de sætter stor pris på en hyggelig eftermiddag med en masse nus og kæleri. Udenfor er de aktive små eventyrere, hvilket gør livet svært som ejer hvis du gerne vil bruge din Shi Tzu udstillinger, fordi det lange hår sidder fast i enhver spændende busk. Med lidt træning ledsager din Shi Tzu dig også gerne hvis du er ude med en hest. En Shih Tzus er desuden generelt fremragende som terapihund. Den rolige og fordomsfri karakter, sammen med det ret “nuttede” udseende gør dem egnede til besøgshunde på hospitaler, plejehjem eller børnehjem – forudsat du har sikret dig en passende skoling og en karaktertest.
Passer en Shih Tzu til mig?
En Shih Tzu passer godt til livlige familier og til singler, der elsker at være af sted med deres hund. De er også velegnede til begyndere, hvis de på forhånd sætter sig ind i den omfattende pelspleje, og er villige til at investere tid til det jævnligt. Selv om en Shih Tzu trives i lejlighed, sætter det størst pris på en lukket have. Under alle omstændigheder bør du, hvis du bor i lejebolig, få skriftlig tilladelse til at holde hund.
Pelspleje er en ting du bør indstille dig på at skulle gøre i lang tid – de kan nemlig blive op til 17 år gamle. Du bør også på forhånd finde ud af, hvem der kan passe din hund hvis du er syg eller ude at rejse. Hvis ferie med hund kan komme på tale for dig, så undersøg, om der er egnede hoteller og rejseformer – her er det også værd at understrege, at en Shi Tzu ikke er glad for varme, og at det kan kræve hundepas med alle vaccinationer på plads i god tid. Ud over det grundlæggende tilbehør i form af skåle, snore, sikring til bil, hundetæpper og -kurve, samt selvfølgelig de relevante plejeredskaber i form af børster og kamme – måske endda en klippemaskine – så er der tillige jævnligt omkostninger til artskorrekt hundefoder, legetøj og dyrlægebesøg, besøg hos en hundefrisør, samt hundeansvarsforsikring. I tilfælde af sygdom kan der forekomme uforudsete udgifter til dyrlæge.
Sådan finder den ønskede Shih Tzu
Shih Tzu er en populær hunderace, så du vil kunne finde en hvalp relativt hurtigt, hvis du har besluttet at få en Shih Tzu i familien. Pas på de sorte får, der avler uden stamtavle og uden tilknytning til en anerkendt forening, og som har et godt tilbud – for dem handler det ikke om racens og dyrenes ve og vel, men om at fylde deres egen pung. En anerkendt opdrætter er medlem af en forening, og kan, hvilket er særligt vigtigt med racen Shih Tzu, dokumentere dyrlægebesøg af forfædrene, så risikoen for arvelige sygdomme minimeres. En opdrætter, som har dyrenes trivsel på hjerte, vil med glæde besvare spørgsmål i forhold til din Shih Tzu, og ligeledes være glad for, at du holder ham opdateret omkring, hvordan hvalpen udvikler sig. Det er et godt tegn, hvis han spørger ind til dine boligforhold, så han kan være sikker på, at hvalp kommer i gode hænder. Når du får hvalpen udleveret bør den have fået de obligatoriske heldbredstjek og du bør samtidig få stamkort, vaccinationspapirer og, selvfølgelig, selve købsaftalen. De fleste hunde er chippet og registreret, hvilket er et krav hvis du skal rejse inden for Europa.
Hvis du ønsker at give en hund, der allerede er oppe i årene, et nyt hjem, kan du tage et kig på nettet – her er masser af dyr der søger en ny familie. Men det er ofte blandingsracer – husk: kun en Shih Tzu med stamtavle er en Shih Tzu. Især i forhold til arvelige sygdomme kan det være nyttigt, selv i en voksen hund, at beskæftige sig med forfædrenes sundhed. Men selvfølgelig kan en Shih Tzu-blanding fra dyreinternatet også berige dit liv. Hvis du taler med de tidligere ejere eller med plejefamilien kan du bedst finde ud af, om den lille løvehund passer til dig og din situation. En hund, der allerede er voksen, har som oftest den fordel, at de har fået en vis opdragelse, hvilket kan være en fordel hvis man er nybegynder – men du kan aldrig være helt sikker på hvad du får, fordi nogle gange har de tidligere ejere ikke kunne magte opgaven med at tæmme de kloge “løver”. Så i bedste fald har du mulighed for at få nogle tips, samt lære hunden lidt at kende, før du beslutter dig for at tage den med hjem.
Vi ønsker dig al held og lykke med din Shih Tzu extraordinaire!