Siberian Husky

Sibiran husky og hvalp i sneen

En siberian husky elsker at bevæge sig, helst i det fri.

De strålende blå øjne og pelsens unikke mønster gør en siberian husky til noget helt særligt. Den nordiske skønhed vækker associationer til flotte vinterlandskaber. Slædehunden ses også oftere og oftere på gåtur gennem sydlige områder og bliver mere og mere populær blandt familier. Find ud af, hvad du skal være opmærksom på, når du vælger en sibirian husky.

Profil af en siberian husky

Kort beskrivelse: Den mellemstore siberian husky er robust og holdbar. Som slædehund elsker den at løbe og bruges især i trækhundesport. Den er en aktiv ledsager i fritiden og en populær familiehund.
Ryghøjde: 50-60 cm
Vægt: 16-28 kg
Gennemsnitlig levealder 10-14 år.
Pris: ca. 12.000 kroner
Væsen: venlig, fredsommelig, glad for kontakt, udpræget jagtinstinkt
Pels: kort og meget tæt
Pelsfarve: alle farver er tilladte
Opdragelsesindsats: mellem
Plejeomkostninger: lave
Behov for bevægelse: stort
Oprindelse: det nordlige Sibirien

Udseende: Kold elegance

Det typiske slædehunde-look og den sibiriske huskys nordiske udseende genkender enhver ved første øjekast.

Siberian huskys er især kendte for de blå øjne, som giver deres udseende en kølig elegance. Der findes dog også eksemplarer med ravfarvede øjne eller hunde, som er “odd eyed” (blå og brune øjne).

Mønster, maske og pels

De fleste repræsentanter for hunderacen har et kraftigt farvet rygmønster. Mave, bryst og ben er hvide, og i ansigtet har mange huskyer en flerfarvet “maske”. De mellemstore ører med tykt hår står tæt op ad hinanden og sidder højt.

Huskyernes pels beskytter desuden mod kulde, og den har nogle særlige egenskaber:

  • Pelsen består af to lag: underpelsen og overpelsen.
  • Den fine underpels er ofte hvid eller hvidlig i farven og fornyer sig helt en til to gange om året.
  • Når de fine hår i underpelsen gnides mod hinanden, når de bevæger sig, skabes der friktionsvarme. Overpelsen ovenover lagrer denne varme.
  • Den mellemlange overpels kan antage forskellige farver fra hvid over rød og helt op til sort.

Busket hale og poter

Huskyens afrundede, buskede hale har næsten ingen underuld og har et praktisk formål: I snestorme ruller hunde sig sammen og stikker deres næser under halen, som så fungerer som et luftfilter og forvarmer luften.

Poterne og pelsen er også tilpasset bedre til den sibiriske kulde end til det centraleuropæiske klima. Poterne er mindre end hos hunde med lignende bygning, hvilket betyder, at der tabes mindre varme.

Hvor stor kan en sibirian husky blive?

Der er fare for, at en siberian husky kan forveksles med den mindre kendte alaskan malamute. Den er også en nordisk slædehund og ligner huskyen med hensyn til pels og proportioner.

Siberian huskys er dog væsentligt finere: De får en ryghøjde på op til ca. 50 til 60 centimeter og en vægt på højst 28 kg.

Husky-karakter: Venlig og selvstændig

En siberian husky er ikke en overbevisende vagthund. Til det er den alt for venlig over for mennesker. Det skyldes den målrettede avl: Da dyrene skal følge alle slædeførere, bruges de mest samarbejdsvillige repræsentanter fra et kuld altid til videre avl.

Selvstændige hunde med jagtinstinkt

Ikke desto mindre er de fleste eksemplarer selvstændige hunde med et stort jagtinstinkt. Nogle siberian huskyer overhører af og til ejerens råb. Hvis du vælger en husky, bør du derfor lægge stor vægt på opdragelse. Det er dog ikke alle huskyer, der kan trænes til at kunne kaldes tilbage uden snor.

Det positive er, at de nordiske skønheder sjældent gør. I stedet tiltrækker de opmærksomhed med deres ulvelignende hylen. Men sørg hellere for, at din husky ikke har grund til at klage.

Beskæftigelse er uundværlig

Den er lykkeligst, når den kan bevæge sig. Når alt kommer til alt, er det løb, den er blevet opdrættet til. En siberian husky, som bevæger sig for lidt, søger selv efter beskæftigelse.

To huskyer foran en hundeslæde © Александр Чернышов / stock.adobe.com

Pleje og pasning af en siberian husky

En siberian husky er ukompliceret at pleje: Pelsen er let at kæmme og har kun brug for lidt hyppigere opmærksomhed end normalt under pelsskiftet. Med pelspleje er det lettere at holde hårene under kontrol, for de nordiske skønheder mister utrolig meget hår under pelsskiftet.

Du bør helst ikke vaske din firbenede ven. Det meste af snavset kan nemt tørres af eller kæmmes ud med et tørt håndklæde. Hvis et bad er uundgåeligt, er det bedst kun at bruge vand og en mild hundeshampoo.

Hvor lever en siberian husky bedst?

Et hus eller en lejlighed med en indhegnet have er optimalt til at holde en husky. Der kan sportshunden også holde sig i bevægelse mellem gåture og løberunder. Men vær opmærksom på: Mange huskyer elsker at grave huller i haven – Hvis du foretrækker en velplejet græsplæne skal du have styr på prioriteterne, inden den firbenede ven flytter ind.

Hvis du alligevel beslutter dig for at holde hunden i haven, bør du helt sikkert sørge for, at din husky får en anden hund til sin side. For selv om den elsker at tilbringe tid i sin have, er det meget vigtigt for den at have en familierelation.

Dybest set er slædehunde vant til en stor flok og kan ikke lide at være alene. Ellers kan det resultere i, at de jamrer. Med en anden hund i husky-husstanden sørger du for, at de to firbenede venner kan underholde hinanden, når du ikke er hjemme.

Er huskyen velegnet som familiehund?

Også i dag er siberian huskyer et vigtigt brugsdyr for inuitterne og er der en del af familien. Derfor er racen også meget populær som familiehund hos os. Dens drømmefamilie er sportsglad og glæder sig over en aktiv ledsager på fire poter.

Kattevenner, som drømmer om en husky, bør i øvrigt om muligt vænne hunden til katte allerede som hvalp – voksne huskyer tænker på grund af deres jagtinstinkt for det meste kun på at spise en kat.

Sport og aktiviteter: Så meget som muligt

En siberian husky vil gerne bevæge sig så ofte som muligt. Da den er vant til et liv i kulde, liver den først rigtigt op i de mellemste breddegrader, når de fleste af os mennesker har fundet handskerne frem. Hvis du er på udkig efter en hund, der i koldt vejr foretrækker at sidde bag den varme ovn, men som om sommeren er glad for varmen, bør du kigge efter en anden race.

Men huskyerne er heller ikke dovne om sommeren. Sørg derfor ved høje temperaturer for, at din husky ikke overdriver og af og til kan holde en pause på et køligt sted.

Sportslige talenter

Sportsmæssigt foretrækker nordhunden først og fremmest at løbe – uanset om det er med ejeren på cykel eller ved jogging. Dogdancing eller agility er derimod ikke blandt dens foretrukne discipliner. Men undtagelsen bekræfter som bekendt reglen.

Kongedisciplinen for en siberian husky er naturligvis trækhundesport, hvor den for eksempel trækker en slæde. Der er mange muligheder for at udøve denne spændende hundesport med din firbenede ven uden for Grønland.

Sundhed: Hvor gammel bliver huskyen?

Den gennemsnitlige levealder for Siberian Husky er mellem 10 og 14 år.

Den gode nyhed er desuden: I denne tid er Siberian Huskys sjældent syge. De firbenede venner er robuste og har næsten ingen racerelaterede anlæg for sygdomme.

Det skal du være opmærksom på

Trods deres gode kondition og deres effektive bevægelsesapparat må de firbenede venner ikke blive overbelastet – især ikke i vækstfasen. Muskler til lange løb, som f.eks. ved cykling eller slæbetur, skal din siberian husky trænes langsomt op til. Det sker ideelt set først, når den er fuldvoksen.

Sørg ved køb hos opdrætteren for, at din ønskede firbenede vens forældre er blevet heædbredsundersøgt inden avlsindsatsen.

To sibirian husky hvalpe i sneen © Volha / stock.adobe.com

Køb: Sådan finder du din ønske-husky

Hvis du vil have en siberian husky som familiemedlem, bør du kigge efter en seriøs opdrætterm der kan besvare alle dine spørgsmål om huskyernes sundhed, deres racespecifikke sundhedspleje, artstilpasset ernæring og deres beskæftigelse og opdragelse.

Kun fra seriøse opdrættere

Det er bedst, at den første kontakt med hvalpene foregår i opdrætterens hjem, så du samtidig lærer hundens forældre at kende. I bedste fald vil opdrætteren også ønske at lære dig at kende og se, om du kan give din ønskehvalp et godt hjem, som passer til racen.

Sørg for, at opdrætteren er medlem af en hundeforening eller -klub, og køb ikke en racehund uden papirer – også selv om der er tale om en lav pris. De påståede racehunde til en billig pris kan let blive en dyr affære.

Manglende sundhedspleje, vaccinationer eller hygiejniske foranstaltninger hos hvalpene betaler du senere for i form af høje dyrlægeregninger. Hvis dyrene desuden ikke er blevet socialiseret ordentligt, skaber det stor irritation for ejere og lidelse for hunden.

Huskyer fra dyrehjem

Hvis du er fan af racen, kan du finde seriøse opdrættere af siberian huskys gennem de nationale hundeforeninger. Hvis du er på udkig efter en voksen hund eller kan lide husky-blandinger, bør du kigge efter en husky i et dyrehjem eller hos organisationer, der hjælper med at redde slædehunde.

Pasningsstederne finder sammen med dig ud af, hvilken hund der passer til dig. Uanset om det er fra opdrættere eller dyrevelfærdsforeninger: Et vaccinationskort er indbefattet

Huskyens historie

Den nuværende huskys forfædre levede i Sibirien. Der var de uundværlige følgesvende for nomadefolkene.

Berømte takket være slædeløb

De udholdende hunde blev berømte i 1909, da pelsforhandleren William Goosak fra Sibirien deltog i slædehundeløbet “All Alaska Sweepstakes” med sine hunde.

Hans hundespand kom på tredjepladsen i det 408 kilometer lange og krævende løb og gav de velkendte Alaskan Malamutes kamp til stregen.

Året efter indtog hunde af sibirisk afstamning også de forreste pladser. Derefter grundlagde den norske slædefører Leonhard Seppala det første officielle huskyavl i Alaska – med hunde fra William Goosak.

Slædehunde med lang tradition

I dag er næsten ingen anden hund så tæt knyttet til dens oprindelige opgave som en siberian husky. Den er mester i slædekørsel og orientering. Når det skal være, trækker den ni gange sin egen kropsvægt og kommer på den måde også frem i snefyldte omgivelser.

Mennesket, der støtter den i denne proces, er hundeslædeføreren. Han holder altid snoren spændt for at forhindre, at hunden kommer til skade. Han styrer hundespandet med stemmekommandoer, som især førerhunden skal gennemføre kompromisløst.

Foreninger og konkurrencer

I hele Europa findes der i dag slædehundeforeninger, der afholder fælles konkurrencer. Ligesom i 1909 deltager siberian huskys.

I Alaska og Canada afholdes der også ekstreme slædehundevæddeløb under hårde klimatiske forhold, som dog i mellemtiden er under kritik. Menneske og dyr skal tilbagelægge mere end 1.000 kilometer.

Facit: Passer en siberian husky til mig?

Det er ikke mærkeligt, at siberian huskyer har mange fans: Deres usædvanlige udseende og venlige, livlige natur begejstrer både erfarne og nye hundevenner. Hvis du vil holde en husky, skal du nøje overveje, om du kan leve op til hunderacens krav.

De oprindelige slædehunde er udholden løbere – også som familiehunde har de brug for masser af motion. Masser af plads og milde temperaturer gør huskyen til en lykkelig hund. Hvis du selv stadig nyder at være uden for, når efterårsvinden har sat ind, så deler du en afgørende hobby med Siberian Husky.

Vores mest hjælpsomme artikler
11 min

Chihuahua

Verdens mindste hunderace har verdens mest berømte ejere og er en af de racer der lever længst. Chihuahua er en hund af superlative dimensioner, hvor de har hjem i Madonnas, Britney Spears' eller Paris Hiltons håndtasker. Den mexicanske racehund er meget mere end en luksuriøs skødehund.