Den lille Yorkshire Terrier med den lange, fine pels og det adrætte udseende er fræk som en slagterhund. Tidligere blev den brugt som rottejæger i Yorkshire i det nordlige England, og den har stor selvtillid og vil gerne tages alvorligt selv hvis den nutildags snarere er ledsagerhund og familiehund.
Selv om den lille Yorkshire Terrier mest er kendt som den lille hund med en sløjfe i håret, så er det første indtryk en anden end virkeligheden: denne britiske terrier er alt andet end en nuttet skødehund! Bag det adrætte udseende gemmer der sig en ægte fighter. Denne lille hund er modig, selvsikker og lidenskabelig, og viger ikke engang tilbage fra en konfrontation med store hunde.
Dværghund med storhedsvanvid
Når den støder på andre hunde, har den lille “Yorkie” tendens til at anse sig selv for at være større end den rent faktisk er, og har også tendens til at overvurdere sig selv. Den er fræk og opfarende selv overfor en Schæferhund og bjæffer på livet løs om, hvem der har det sidste ord at skulle have sagt. Som det hører sig til for en ægte terrier forsvarer den hus og hjem med næb og klør – også hvis det er tydeligt, at den kommer til at trække det korte strå. Enhver, der ønsker at holde en Yorkshire Terrier som familiehund, gør godt i at stoppe den overdrevne trang til at dominere allerede mens de er hvalpe.
Loyal og ivrig efter at lære
Heldigvis er den intelligente og vakse Yorkshire Terrier også meget nysgerrig og ivrig efter at lære. Interessante øvelser i lydighed og anden spændende træning ser den normalt frem til med glæde. Og selvom den ind i mellem drømmer om at overtage ledelsen selv, er den ganske villig til at underordne sig et suverænt og konsekvent familieoverhoved. Enhver, der tager sin Yorkshire Terrier seriøst som en “rigtig hund” og opdrager den derefter, kommer til at opleve den som en loyal og karakterfast ledsager, der går gennem tykt og tyndt sammen med sin familie.
En aktiv hunde med tilpasningsevne
På trods af dens store selvværd tilpasser en Yorkshire Terrier sig normalt sin families hverdag. Den kompakte størrelse gør, at den let kan tages med overalt, og den har ikke brug for særlig meget motion. Ikke desto mindre bør den, som tidligere rottejæger, få tilstrækkelig med bevægelse. Ud over at blive luftet dagligt, har den lille hvirvelvind glæde af hundesport såsom Agility eller jagt- og søgelege. Hvis den så også kan få lov til at efterkomme sin lidenskab for at grave i tæt underskov, så er lykken gjort.
Udseende
Med en højde på ca. 18 til 23 cm, og en kropsvægt, der ifølge standarden maksimalt må være 3,2 kg, er en Yorkshire Terrier en af verdens mindste hunderacer.
Den lille, kompakte krop er dækket af den karakteristiske lange, glatte og fine pels, der dækker de lige ben næsten fuldstændigt. Selvom håret på visse Yorkshire Terrier når helt ned til jorden, bør det aldrig hindre hunden i sine bevægelser.
Stålblå på tan
Med hensyn til farve tillader standarden kun en kombination: rig gylden tan-farve på hovedet og brystet med en stålblå pels, der strækker sig fra bagskallen til halen. Den tanfarvede pels skal være mørkt ved roden og lysere mod hårets spids. Andre pelsfarver klassificeres af racestandarden som falske farver.
Historie
Historien om den lille racehund med det smukke udseende er tæt forbundet med Englands industrialisering. Med arbejderne kom hundene ind i byerne, blandt dem de nu uddøde Clydesdale og Skye Terrier, der tæller som forfader til Yorkshire Terrier, ved siden af Malteseren og den gamle engelske Black & Tan Toy Terrier. For at kunne håndtere rottepesten i de beskidte gader begyndte arbejderne i midten af det 19. århundrede med at avle den behændige og modige dværgterrier i grevskabet Yorkshire i det nordlige England, som denne terrier har sit navn fra. Til den oprindelige “officielle” opgave i Yorkshire, rotte- og musejagt, kom snart også illegal kaninjagt og det blodige “rat-baiting”. Her skulle terrieren føres ned i en såkaldt “pit” (rottehul) og dræbe så mange rotter i en given tid som muligt.
Fra arbejderkvarterene til fine hofdamer
Efterhånden som rottekampene uddøde i slutningen af det 19. århundrede, begyndte man samtidigt at opdrætte hunderacer professionelt. Med standardisering af racehunde så man også de første hundeudstillinger, hvor uafhængige dommere udvalgte de smukkeste og “reneste” racehunde. Arbejdere fra de fattige kvarterer i grevskabet Yorkshire indså snart, at de kunne tjene penge på at opdrætte de små, smukke terriere. For at gøre hunden populær blandt adelen, især de fine damer, avlede man dem mindre og lettere, og man optimerede den lange, silkeagtige pels. Talrige racer blev krydset ind for at nå disse avlsmål – med succes: Yorkshire Terrier blev i 1886 officielt anerkendt som en selvstændig hunderace, og blev snart en af de mest populære miniaturehunde i Storbritannien.
Avl og køb af Yorkies
Opdrættere af hunderacen Yorkshire Terrier findes i dag over hele verden – fra Nordamerika til Europa til Rusland. Desværre er der også nogle tvivlsomme udbydere blandt dem, der håber på hurtige penge med billige tilbud. I og med at disse hvalpe ikke testes af uafhængige og ikke kan fremvise den fornødne dokumentation for sundhedstjek, er det ikke ualmindeligt, at det drejer sig om syge eller adfærdsmæssigt forstyrrede hunde. For at undgå ubehagelige overraskelser og for ikke at fremme disse hundefabrikker, bør du holde fingrene væk fra dem.
Hvordan genkender jeg en velrenommeret opdrætter?
Hvis du og din familie har besluttet dig for at købe en Yorkshire Terrier, og er sikker på, at denne lille hvirvelvind passer til jer, skal du søge efter velrenommerede opdrættere i dit område. Du kan kigge på listen over godkendte opdrættere på nettet. Godkendte opdrættere er ikke kun underlagt racestandardens krav, men også kravene i foreningen. Kontakt opdrætterne og lav en aftale, så I kan lære hinanden at kende. Dette første møde handler ikke i første omgang om at udvælge en hvalp, men om at få et fuldt billede.
Checkliste til det første møde med opdrætteren
Opdrætteren inviterer dig ind i sit hjem, viser dig villigt sin kennel, tæven og hvalpen (hvis den allerede er født)
Opdrætteren tilhører en officiel Terrier-klub og har bred viden og erfaring med racen – vedkommende giver dig råd om hvordan du holder hunden, hvordan de plejes, hvilken hundeernæring de har brug for, og fortæller om sine personlige oplevelser med at leve sammen med en Yorkshire Terrier
Avlsdyrene er blev undersøgt grundigt før parringen, og hvalpe har al nødvendig dokumentation
Opdrætteren spørger ind til dine omstændigheder, og laver en vurdering af, om du egner dig som ejer af en Yorkshire Terrier – pas på opdrættere, der gerne vil slippe af med deres hvalpe så hurtigt som muligt, og som er ikke interesseret i deres videre færd!
Opdrætteren kræver en rimelig pris for sine hvalpe (ikke under 7.000 kroner)
Sundhed og racespecifikke sygdomme
Hos en velrenommeret opdrætter er en sund og karakterfast hund afgørende. Et fokus på det ydre, med lavest mulig vægt og længst mulig, silkeagtige pels, ført til en række sygdomme. Professionelle opdrættere forsøger ikke mere at gå til yderligheder, men en Yorkshire Terrier er stadig forbundet med nogle race-typiske sygdomme.
Yorkshire Terrier kost
Hvilket foder er det bedste for en Yorkshire Terrier? Dette spørgsmål afhænger af meget individuelle faktorer, i og med en hunds ernæringsbehov varierer afhængigt af alder, størrelse, vægt og aktivitetsniveau. I starten anbefales det under alle omstændigheder at servere et specielt hvalpefoder. I de fleste tilfælde vil opdrætteren give dig lidt foder til de første uger.
Hvad spiser en voksen Yorkshire Terrier?
Efter cirka 12 måneder er din Yorkshire Terrier udvokset, og har normalt kun brug for ét måltid om dagen. Med en vægt på ca. 3 kg og et normalt aktivitetsniveau har den brug for ca. 100 gram kød hver dag, som suppleres med flager, grøntsager, kogt ris eller pasta. Hvis du selv ønsker at sammensætte din hunds foder, bør du bruge magert kød eller muskelkød, og kigge efter god kvalitet. Oksekød, oksekødsindmad såsom hjerte og lever, kyllingekød og rå kallun kan en Yorkshire Terrier normalt tåle godt. Hvis du serverer svinekød, er det bedre at koge det på forhånd. Andet kød, du køber frisk, kan også serveres råt. Det såkaldte BARF, frit oversat “Biologisk Artskorrekt Råt Foder” er også blevet ret populært hos ejere af små hunde, men kræver lidt ekspertise fra ejeren.
Hvis du vil spare tid, kan du også købe færdigfoder fra dåse eller tørfoder. I bedste fald indeholder det allerede alle de vigtige næringsstoffer, din hund har brug for, og så behøver du ikke supplere med mineral- eller vitamintilskud. Men sørg altid for, at foderet er af god kvalitet og undgå foder, der indeholder for meget korn, eller som indeholder sukker, kemiske konserveringsmidler eller kunstige smagsforstærkere.
Krævende pleje
Med den lange, silkeagtige pels, som ofte er stylet med en lille sløjfe, har du allerede en indikation: pleje af denne smukke racehund kræver meget tid og ekspertise. Men med lidt øvelse kan få nydelse ud af dit daglige plejeritual. Hvis du får din Yorkshire Terrier som hvalp, bør du fra starten vænne den til at få børstet hår, blive badet, få børstet tænder, trimmet håret og klippet klør. Men selv en voksen Yorkshire Terrier kan vænne sig til den nødvendige plejeprocedure med lidt øvelse og tålmodighed.
Pelspleje: den silkeagtige, lange og fine pels skal børstes dagligt. En metalkam med brede tænder er et godt valg. Mindst en gang om ugen skal du også bade din Yorkie. Skyl håret med lunkent vand og brug en speciel hundeshampoo. Du bør altid arbejde fra bagfra og altså starte med bagbenene. Snavs, som samler sig i pelsen når de graver jorden, kan man bare fjerne med hænderne. Ansigtet kan du rense med en svamp, så der ikke kommer vand ind i den følsomme hunds næse.
Hundefriseur: en Yorkshire Terrier har ikke et naturligt, sæsonbestemt pelsskift. Sofaen, gulvtæppet og hundekurven forskånes heldigvis af hårtotter. Samtidig betyder det også, at pelsen regelmæssigt skal trimmes. Afhængigt af, om der er tale om en kort- eller langhårsfrisure bør du ca. tre til fire gange om året gå til en professionel hundefrisør.
Klippe klør og børste tænder: cirka en gang om ugen bør du klippe din hunds klør for at undgå skader. Desuden bør tænderne regelmæssigt børstes med en hundetandpasta.
Hvad du skal huske, når du holder en Yorkshire Terrier
I modsætning til plejen stiller Yorkshire Terrier små krav til sine hjemlige omgivelser. Den lille hund føler sig lige så godt tilpas i en bylejlighed som på landet, og tilpasser sig normalt til sin ejers hverdag uden problemer – i hvert fald på betingelse af, at du tager den seriøst som hund og opfylder trangen til bevægelse og beskæftigelse. En Yorkie er ikke en hyggelig skødehund, men et energibundt med jagtlidenskab. Den bør luftes tre gange om dagen.
Bevægelse og sociale kontakter
Ud over de obligatoriske vandreture er der også hundesport. I Agility, apporterings- samt søgelege, er den legesyge og intelligente fuld af begejstring. En anden fordel ved hundesport er den sociale kontakt til andre hunde, som den ellers så egenrådige og dominerende terrier nødvendigvis har brug for. Som følgesvend til lange løbe- eller cykelture er den ellers sportslige racehund, på grund af sin lille kropsstørrelse og ret korte ben, dog ikke egnet.
Du kan gå på opdagelse blandt hundefoder egnet til din Yorkshire Terrier her.
Verdens mindste hunderace har verdens mest berømte ejere og er en af de racer der lever længst. Chihuahua er en hund af superlative dimensioner, hvor de har hjem i Madonnas, Britney Spears' eller Paris Hiltons håndtasker. Den mexicanske racehund er meget mere end en luksuriøs skødehund.