De 20 smukkeste hundestrande i (Nord)Tyskland

Hund med kvinde på strand

Har du prøvet alle strandene i Danmark og vil gerne prøve noget nyt? På en strandferie i det nordlige Tyskland får hund og ejer fuld valuta for pengene. Vi introducerer her de 20 smukkeste hundestrande ved Vesterhavet og ved Østersøen og giver tips og tricks til afslappede stranddage med din hund.

Endelig ferie: men hvor skal man hen med sin hund?

Drømmer du om sommer, sol og sand? Hundeejere kan desværre ikke spontant pakke kufferten og flyve sydpå til de varme lande. Hunden skal jo også passes. Selvfølgelig kan man bede en hundesitter eller en hundepension om at tage sig af din hund i dit fravær, men mange hundeejere ønsker ikke at undvære deres hund mens de er på ferie. Det behøver du heldigvis ikke. Fordi ikke så langt væk fra dit hjem findes der himmelske sandstrande der venter på at blive erobret af hundepoter. Mange tyske strande ved Vesterhavet og ved Østersøen har erkendt behovet og har tilpasset sig gæster med hund. Tyskland har nu næsten 80 officielle hundestrande, hvor hunde kan få lov til at boltre sig af hjertens lyst.

Og for at lette din ferieplanlægning præsenterer vi her Nordtysklands 20 smukkeste hundestrande ved Vesterhavet og ved Østersøen.

Må jeg kun tage min hund med til en hundestrand?

Det er faktisk sådan, at hunde i Tyskland generelt ikke må færdes på strande ved Vesterhavet og ved Østersøen, der nævnes hygiejne eller naturbeskyttelse eller hensyn til turister uden hund. Det gælder især i sommermånederne fra maj til september, når mange familier med små børn holder deres ferie på Tysklands kyster. Men det betyder ikke, at hundeejere ikke er velkomne – tværtimod: mange tyske badebyer har i højsæsonen udpeget særlige strandafsnit til hunde. Her må din hund helt officielt grave i strandens sand og kaste sig ud i bølgerne, uden at du behøver at frygte, at andre strandgæster kigger skævt på dig. Nogle steder har endda ophævet pligten om at have hunden i snor, så din hund kan boltre sig helt uden hæmninger.

Hvad er det der kendetegner en smuk hundestrand?

Tidligere var det sådan, at man udpegede afsidesliggende bugter fyldt med sten som hundestrand, men hundeejere behøver ikke længere at undvære fint sand, rent vand og en god placering. De valgte strandafsnit er normalt tæt på de vigtigste strande og har lige så fint sand og er lige så rene som strande, der kun er forbeholdt mennesker. Det faktum, at hunde er meget velkomne her, afspejles også i bekvemmelighederne på strandene. For eksempel har mange hundestrande i dag endda ekstra hunde-brusere for at kunne vaske hundens pels efter et omfattende sandbad. Også dispensere med hundeposer for at fjerne hundens efterladenskaber vil du kunne finde her. Kriterier for vores Top 10 ved Vesterhavet og Østersøen er også strandlængden og -bredden, placeringen og tilgængelighed i forhold parkering, offentlige toiletter, gastronomiske tilbud og smukke vandrestier i nærheden.

Hundestrande ved Vesterhavet: Top 10 (fra syd til nord)

•     Hundestrand Juist

Juist er den mindste ø blandt de Østfrisiske øer og er også kendt hos hundeelskere som “Hundeinsel Juist”, fordi hunde er velkomne her. Dette afspejles ikke kun i det store udbud af hundevenlige indkvarteringer, men øen har også mange såkaldte Hundekotstationen, der består af en hundeposedispenser og en skraldespand. Hele øen Juist har hundesnors-pligt, og det gælder ligeledes på de to hundestrande, men derudover får din hund alt hvad hjertet begærer på de smukkeste brede og fine sandstrande.

De to hundestrande på den bilfri ø Juist ligger henholdsvis øst og vest for den almindelige badestrand (hvor der fra midten af april til begyndelsen af oktober hersker hundeforbud). strandkurve kan lejes ved Hundestrand Ost (adgang via Karl-Wagner-Straße) samt ved hundestrand vest (adgang via Domäne Loog), og caféer og restauranter er let tilgængelige. Hvis man vil lade sin hund løbe uden hundesnor, kan gøre det i Ostdorf for enden af diget, hvor der er et areal til det formål. Der er ingen dyrlæge på Juist (du kan finde de nærmeste dyrlæger på fastlandet eller på Norderney).

•     Hundestrand Norden-Norddeich

Den to hektar store hundestrand ved badebyen Nord-Norddeich opfylder alle ønsker du og din hund måtte have. Hundeejere sætter især pris på det faktum, at hunde får lov til at boltre sig frit, fordi i modsætning til de fleste af strandene ved Vesterhavet er der ikke noget krav om hundesnor på hundestranden Norddeich. Derfor er der ret fyldt i højsæsonen. Din hund kan altså ikke kun tumle rundt på den smukke sandstrand, men kan også knytte masser af bekendtskaber.

Du bør dog holde øje med din hund, fordi området ikke er helt indhegnet, og på nogle områder ovenover græsser der får. Hvis du vil udforske området med din hund, bør du (med hunden i snor) gå den smukke rute rundt om Osthafen, hvor du kan nyde en fantastisk udsigt over øen Norderney. Renlighed på stranden sikres af “Köttelpüüt”-automaterne (hundepose-dispensere).

Glad hund løber i vand © Grigorita Ko / stock.adobe.com

•        Hundestrand Dornum-Neßmersiel

Den 5.000 kvadratmeter store hundestrand Neßmersiel i den østfrisiske kommune Dornum mangler intet: bruser til hunde og ejer, hundeposedispensere og 50 til 60 strandkurve – hvis vinden blæser for kraftigt, eller solen brænder rød og hed. Fornøjelsen koster 1 Euro for hunde (mennesker med Nordsee-ServiceCard har gratis adgang). For den 1 Euro får man ud over adgang til området også en lækker, hjemmebagt hundekiks.

Hundestranden Dornum-Neßmersiel er opdelt i en sandstrand og grøn strand. Der er dog et krav om hundesnor på hundestranden og i Vesterhavet for at beskytte naturen. Men bare rolig: i Fun Agility Park (åben fra 1. april til 30. september), der støder op til den grønne strand, kan din hund komme af med sin energi på det åbne område og boltre sig på de 21 forhindringer, slalomspor, vipper, tunneler, dæk, vægge og broer. I øvrigt er Fun Agility Park den første hundelegeplads ved Vesterhavet.

•     Hundestrand Spiekeroog

Den “grønne ø”, som Spiekeroog også kaldes, indebærer ren afslapning for hunde og ejere. Ingen biler, men masser af natur, fortryllende stier og en smuk hundestrand, hvor hunde løber frit og har lov til at lege med hinanden så meget deres hjerte begærer. Hundestranden øst for hovedstranden er tilgængelig via en separat adgang – hundevenner har altså området for sig selv. Strandkurve fås ved hundestranden og kan lejes på strandkurvudlejningskontoret (nær den adgangen til hovedstranden). Der er også toiletter, som man bør besøge før man går på stranden, for på hundestranden er der ingen sanitære faciliteter.

Som hundeejer skal du også bemærke, at Spiekeroog tilhører Vadehavets nationalpark i delstaten Niedersachsen, og at der derfor er hundesnorspligt på resten af øen. Hunde er ikke tilladt på hovedstranden i sommersæsonen fra 1. april til 31. oktober. Så hvis du vil tage lange strandture (med snor), skal du rejse til Spiekeroog i løbet af efteråret og vintermånederne.

•     Hundestrand Schilling

Den brede sandstrand i Schilling (Wangerland) er også noget helt særligt. To- og firbenede venner kan nyde Vadehavsklimaet og den verdensarv, som UNESCO har udpeget området som. Uanset om man går på muddervandring ved lavvande eller leger i bølgerne ved højvande – hunde og deres ejere får i Shilling garanteret fuld valuta for pengene, især fordi den lyse sandstrand løber pænt fladt ud i havet.

Også her er der – som ved de fleste Vesterhavsstrande – et generelt påbud om hundesnor. Ved hundestranden i Schilling ser man måske lidt gennem fingre med det, og du vil kunne se hunde, der boltrer sig frit og leger i det lave kystvand uden at være på line. Hundeejere, der ikke har deres hund i snor, skal dog være sikre på, at deres hund ikke løber for langt væk, og kan indkaldes når som helst.

•     Hundestrand Cuxhaven-Sahlenburg

Har I lyst til først at grave lidt i det bløde sand eller foretrækker I at tage en forfriskende dukkert i Vesterhavet med det samme? Uanset om din hund foretrækker at forblive i land eller foretrækker vandet: din hund kommer til at logre med halen af fryd på sandstranden i Sahlenburg. Den vidtstrakte hundestrand tilbyder udover af en hundepose-dispenser ved strandadgangen (Wernerwaldstraße) og et sanitært anlæg til tobenede endda et hundebad og en drikkevandsanlæg. Der vil altså ikke stå noget i vejen for en afslappet stranddag med hund. I højsæsonen kan man leje strandkurve.

Hvis man har følt rigeligt med varmt sand under poterne, kan man køle af ved at tage en dejlig tur gennem Wernerwald, hvor der er masser af skygge. I Cuxhaven kommune gælder der dog en generel hundesnors-pligt. På og foran digerne, og i vadehavet, må din hund altså være på line.

•     Hundestrand St. Peter-Ording

St. Peter-Ording er en af Tysklands mest populære feriesteder ved Vesterhavet. Familier, naturelskere, spa-gæster, vandsportsentusiaster og naturister føler sig godt tilpas her. De lange, brede strande gør, at der er nok plads til alle – og din hund vil i St. Peter-Ording helt sikkert finde masser af muligheder for at komme af med sin energi. For omkring St. Peter-Ording er der fem hundestrande og to områder, hvor din hund frit kan løbe, svømme, grave, lege og slappe af.

Et af disse områder grænser op til hundestranden i Bad-kvarteret (strandområde E). Efter et langt bad i Vesterhavets bølger kan din hund i det dertil tiltænkte område lege uden snor – det vil man kunne nå ved ebbe. Hvis man vil have genopfyldt sine vanddepoter, købe en lækker kaffe og hundegodbidder, så kan det gøres i den nærliggende restaurant “Noah’s Ark”, som er bygget på pæle.

Et andet område, hvor din hund kan løbe frit uden line og mundkurv, er nudiststranden Ording-Nord, nær restauranten “Herring Gull”, som ligeledes er bygget på pæle. Yderligere hundestrande findes i Böhl (strandafsnit D, nær Böhler Leuchtturm), Dorf (foran diget i St. Peter-Dorf-kvarteret) og i nærheden af hovedstranden i Ording, i strandområde J.

•     Hundestrand Amrum

I Amrum finder man den fineste hvide sand så langt øjet rækker, og her kan din hund grave, rulle sig i sandet og løbe rundt. Den 13 km lange og op til 1,5 km brede Kniepsand på Amrum er en af de smukkeste strande ved Vesterhavet. Et særligt smukt afsnit, der blev specielt indrettet til hunde og deres ejere, ligger i distriktet Nebel (nord for gaden Strunwai). Men også på de to andre hundestrande i Norddorf (ved surfskolerne) og Wittdün (i den vestlige ende af stranden i retning mod Kniepsand) vil hunde kunne komme til deres ret.

Vejen ud til vandet kan på Amrum undertiden være ganske lang, den hvide Knipesand er til tider ganske bred – så det er bare sagen, hvis man vil gå en lang tur med sin hund. I højsæsonen skal din hund dog være i snor. Hvis du kan rejse i lavsæsonen (fra november til marts), kan du lade din hund gå frit mange steder (vær opmærksom på skiltning).

•        Hundestrand Föhr

Ingen store byer, ingen bilstøj, ingen stress og jag, men vidunderligt blødt sand, masser af skov og et relativt mildt klima. Din hund vil elske det “frisiske Caribien”, som Föhr nogle gang kaldes! Den lille ø syd for Sylt, mellem Amrum og fastlandet, har seks hundestrande og tre områder, hvor hunde kan løbe frit.

En af de smukkeste hundestrande på Før (som det danske navn er) ligger i Utersum  – der er parkering ved Haus des Gastes, Klaf 2. På den store og omfattende vesterhavsstrand behøver din hund ikke være på line – hunden skal dog, på strækningen på 1,5 kilometer gennem klitterne frem til stranden, være i hundesnor, fordi der er mange træk- og rugefugle. Din hund kommer til at kunne nyde hundestranden så meget desto mere, fordi den dér kan rulle sig og bevæge sig efter hjertens lyst – mens du slapper af i strandkurven.

Din hund har også masser af plads til at løbe rundt på hundestrandene i Wyk. Der er tre områder, der er markeret til hunde: nær lufthavnen (strandafsnit 30), nær fyrtårnet (strandafsnit 12) og færgehavnen Wyk (strandafsnit 1). På de andre afsnit må du ikke tage hunden med, men over promenaden kan du nemt gå fra hundestrand til hundestrand. Samtidigt kan du også lave en omvej til fodgængerområdet, da der er adskillige dispensere, hvor hunden kan få vand.

Glad hund ligger på drivtømmer © lisa1305 / stock.adobe.com

•        Hundestrand Sylt

På listen over de smukkeste (hunde)strande ved Vesterhavet må Sylt ikke mangle. Hundeejere finder hele 15 hundestrande på den populære ferieø, hvor de kan løbe, lege og slappe af. Mens hundestrandene i List og Kampen delvist har påbud om hundesnor, kan du slippe din hund ad alfarvej i afmærkede områder ved henholdsvis Wenningstedt, Westerland, Rantum og Hörnum. Specielt smuk er hundestranden Westerland Nord nær Nordsøklinikken i Westerland. Den smukke sandstrand løber fladt ud i vandet og ligner en strand, der er skabt til nysgerrige og fyrige hunde. Her kan man sætte snuden i sandet, jagte pinde og bølger, eller blot slappe af i skyggen af strandkurven. Hundeposer samt en station med drikkevand finder du også. De to hundestrandsafsnit i Hörnum kan også anbefales: hundestranden ved den nordlige krydsning (Aralsteg) og hundestranden for naturister i nærheden af restauranten “Kap-Horn”.

En speciel oplevelse får hunde i lavsæsonen fra 1. november til 14. marts, for da må man gå tur med hunden uden snor på de fleste strande på Sylt (undtaget er stærkt besøgte strandafsnit – vær opmærksom på skilte og tag selvfølgelig hensyn til andre strandgæster!).

Hundestrande ved Østersøen: Top 10 (fra vest til øst)

•     Hundestrand Flensburg-Solitüde

Dem der vil kombinere smuk natur med de bekvemmeligheder, en by kan byde på, er i Flensburg-distriktet Solitüde i gode hænder. Der er ikke kun adskillige restauranter, caféer, isbarer og legepladser, men også et ekstra badeområde for hunde på den smukke naturstrand. Den rene hundestrand ligger vest for hovedstranden. Andre hundestrande ved Flensborg Fjord ligger ved Flensborg Østersøstrand og Langballig.

Forresten må hunden gå uden snor på alle tre hundestrande, så den kan løbe og lege frit. Så vil den bestemt også tilgive dig for, at du bliver nødt til at sætte hundesnoren på igen, når du forlader stranden. I lavsæsonen (1. november til 31. marts) må hunde også komme på de resterende strande ved Flensborg Fjord.

•     Hundestrand Eckernförde

Hoppe ud i Østersøen, rulle i sandet eller løbe med artsfællerne? På hundestrand Eckernförde går alt dette uden snor. På den lyse, finkornede sandstrand, der er lavvandet til langt ude i Østersøen, kommer din hund med garanti til at føle sig godt tilpas. Og selv små hunde eller lidenskabelige ikke-svømmere kan på grund af de sagte bølger sagtens dyppe poterne.

Den cirka 500 meter lange hundestrand Eckernförde ligger mellem hoved- og sydstranden og er let at finde fordi der er god skiltning. Gratis hundeposer til at fjerne efterladenskaber kan findes på stranden. Parkering er tilgængelig omkring 200 meter væk (parkering 3, Preußerstraße / Kurpark), som man dog skal betale for i højsæsonen.

•     Hundestrand Laboe

På den 10.000 kvadratmeter store hundestrand i Laboe kan din hund virkelig gi’ den gas og kan uden påbud om hundesnor kaste sig ud i Østersøens bølger, grave huller i sandet og boltre sig med andre hunde. Mennesker kan også sagtens slappe af her og betragte de mange store færger, der sejler forbi – medmindre man har travlt med kaste pinde eller bold. Eller du kan selv klatre på surfbrættet, fordi Laboe også er meget populær blandt windsurfere.

Hundestranden Laboe i Kielerbugten ligger meget centralt ved den frie strand nær ubådmuseet og marinemindesmærket. Papirkurve og hundeposedispensere findes der rigeltigt af, og caféerne på den nærliggende strandvej, for eksempel caféen “Amber” eller “Strandklause Laboe”, sørger for det fysiske velvære.

•     Hundestrand Fehmarn

Østersø-øen Fehmarn er et af de mest solrige steder på Tysklands kyster. I gennemsnit skinner solen 2.000 timer om året og varmer strandgæster. På Femern er der i alt tre hundestrande, med hundestranden Meeschendorf kan især anbefales. Sandet er vidunderligt blødt og perfekt til at grave i for nysgerrige snuder. Og takket være det lave vand er der intet i vejen for en lille forfriskning i Østersøen. Hundestranden Meeschendorf ligger i nærheden af campingpladsen Südstrand. Kun 100 meter fra stranden er der en stor parkeringsplads og en strandkurvudlejning med en kiosk, hvor du også kan genopfylde din hunds vandskål.

Yderligere hundestrande på Femern findes ved Grüner Brink og i Bojendorf. Den eneste ulempe: på hele Femern er der påbud om hundesnor, og her er hundestrandene ingen undtagelse. Med en snorline kan du give din hund masser af bevægelsesfrihed, på trods af kravet om hundesnor.

•     Hundestrand Grömitz

Et hemmeligt tip er hundestranden Grömitz i Lübeck Bugt bestemt ikke længere. Men hvis man har ikke noget imod, at der er mange andre på to og fire ben (især i højsæsonen), burde man bestemt besøge Grömitz med sin hund. Den 1,7 km lange hundestrand i den nordlige ende har ekstremt fint sand og føles vidunderligt blød under fødder og poter. Her får hunde lov til at boltre sig uden snor, og de kan grave og plaske i bølgerne. Og din hund vil naturligvis garanteret møde andre firbenede venner, som den kan dele sin entusiasme med. Sidst men ikke mindst sikrer den dejlige service ved strandkurvudlejningen, at små og større hunde har området for sig selv.

Men Grömitz har bestemt også noget at byde til os mennesker. Langs strandpromenaden er der adskillige hundevenlige caféer og restauranter, som tilbyder et bredt udvalg af spisemuligheder og inden for gåafstand. En vandstation til at fylde hundeskålen og en hundepose-dispenser gør denne hundestrand perfekt. Og: hvis du elsker ro og foretrækker at nyde klitterne i stedet for cafeer, kan du alternativt køre til naturhundestranden Lensterstrand.

•     Hundstrand Travemünde

Et hav fuldt af eventyr venter på din hund ved Lübeck Bugt, for ved de to hundestrande i Travemünde kan din hund selv bestemme, hvad den har lyst til. Her er der intet krav om hundesnor, og derfor kan din hund pjaske rundt i Østersøen, hoppe over brændingen eller bygge underjordiske tunneler i sandet.

En helt særlig oplevelse er den dertil indrettede hundebadebro ved Bordtener Steilufer (den første badebro til hunde i Tyskland), som fører din hund hen over Söhrmanndamm – et stendige, der tjener som bølgebryder – ud til vandet. Brodtner Ufer er omkring 100 meter bag det tidligere badeanstalt Mövenstein.

Hvis tid nok tilovers, bør du bestemt tilbringe en dag på hundestranden på Priwall sammen med din hund. En passagerfærge fører dig (og din hund) til den næsten tre kilometer lange halvø ved mundingen, hvor der venter en smuk hundestrand med hvidt sand og lavt vand. På solrige dage bør du bestemt tage en parasol med, fordi strandkurve finder man ikke her.

•     Hundestrand Kühlungsborn

Fin sandstrand, lavvandet og i nærheden af et smukt skovområde, hvor man kan køle sig ind imellem: hvad vil “hund” mere forlange? Den “grønne by ved havet”, som Ostseebad Kühlungsborn også kaldes, byder på tre store hundestrande. De er beliggende i øst (strandafsnit 1), i midten (strandafsnit 14) og i vest (strandafsnit 25) i Kühlungsborn, og de er let tilgængelige via den lange strandpromenade, som har adskillige caféer, bistroer og restauranter. Strandkurve kan også lejes ved hundestrandene i midten og i vest.

På alle hundestrande i Kühlungsborn behøver din hund ikke være på line. Når man går på strandpromenaden eller i den nærliggende skov, skal man derimod have sin hund i snor for en sikkerheds skyld. Hvis du gerne vil tage en længere vandretur med din hund, kan du gå langs stranden til Rerik til hundestranden Teufelsschlucht ved molen.

•     Hundestrand Darßer Weststrand

Turkisblåt vand, sukker-hvidt sand og drivgods så langt øjet kan se: dem, der nu tænker på Caribien, kender endnu ikke strandene ved Fischland-Darß-Zingst. En af de smukkeste strande på halvøen er Weststrand mellem Ahrenshoop og Born, og blev af tv-stationen ARTE endda udpeget som værende blandt de 20 bedste i verden. Så meget desto bedre er det, at hunde er tilladt på dette fantastiske sted, selvom du skal holde dem i snor på grund af, at området er tilknyttet en nationalpark. Kun i lavsæsonen bliver der lukket et øje hvad angår hundesnor-påbuddet på stranden, så din hund kan – hvis den kan indkaldes på pålidelig vis – også gå uden snor for at nyde sandet, saltvandet og bølgerne.

På trods af den voksende sydhavsfølelse er Weststrand selv i højsæsonen sjældent overrendt. Måske er det fordi stranden kun kan nås til fods (ca. 20 minutter fra parkeringspladsen “Drei Eichen”) eller på cykel gennem Darßer-skoven. Til løbeglade og aktiv ledsagere på fire ben er det en perfekt start på den kommende dag ved stranden. Inden du tager af sted, bør du fylde rygsækken med rigeligt vand til dig og din hund, samt med proviant og hunde-affaldsposer, for Darßer Weststrand er ren natur.

Tysk Schæferhund på sand © otsphoto / stock.adobe.com

•        Hundestrand Rügen

Ved synet af de lange, hvide sandstrande på Østersø-øen Rügen bliver man straks glad i låget. Og med poter og fødder i sandet kan man også på vidunderlig vis slappe helt af på de mange hundestrande på Rügen. Anbefalelsesværdige er især hundestrandene i badebyerne Binz og Göhren.

Den finsandede hundestrand i Binz ligger ved Fischerstrand lige ved siden af Binzer molen. Et andet afsnit for hunde ligger i nærheden af IFA feriepark i Binz. I Göhren findes der områder, der er reserveret til hunde, både ved den brede Nordstrand og ved Südstrand. Forresten må hunde gå uden snor på alle hundestrande på Rügen. For nogle strandafsnit skal både ejere og hunde dog betale en lokal afgift (normalt 1 Euro pr. hund pr. dag).

•     Hundestrande Usedom, Trassenheide og Ahlbeck

Paradisstrande med fint sand og den bedste luft venter hund og ejer på Østersø-øen Usedom. På de afmærkede hundestrande er der normalt intet påbud om hundesnor, så lydige hunde kan sagtens løbe, grave, lege og slappe af her.

Specielt flot er badebyen Ahlbeck, hvor der blev oprettet en 1,2 kilometer lang strand til turister med hunde. Du finder både affaldsspande og strandkurve – men også en nærliggende skov, hvor man kan søge ly i middagssolen.

Mindre kendt, men mindst lige så smuk som badebyen Ahlbeck, er også hundestranden i den lille by Trassenheide. Hundestranden kan nås gennem et lille skovområde og får hundedrømme til at gå i opfyldelse: hvidt, fint sand og en lavvandet Østersøstrand hvor selv mindre hunde kan løbe efter en hundefrisbee uden at skulle svømme med det samme. Hundestranden Trassenheide, hvor man skal betale en afgift, er meget velholdt, sikkert på grund af de mange affaldsbeholdere.

Andre attraktive hundestrande på Usedom venter på besøgende i Karlshagen og Heringsdorf.

På den måde bliver stranddagen til en dag hvor man tanker op

Fine sandstrande, rent havvand, god luft og en masse drivtømmer, som bare venter på at blive opdaget af nysgerrige hundesnuder: hunde og ejere kan nyde en afslappende ferie ved Nordtysklands kyster – forudsat at de har planlagt lidt på forhånd.

En spontan spadseretur med hunden ved havet? Det, der måske lyder spændende i starten, kan være ret irriterende, når man leder efter hundevenlig indkvartering eller en campingplads, hvor hunde er tilladt. Og hvis der ikke er skygge eller drikkevand til hunden på stranden – for ikke at tale om hundeposer så du kan fjerne grimme efterladenskaber på det hvide sand – så er det pludselig ikke så afslappende mere.

Før du tager til havet med din hund, skal du derfor sørge for, at du har vaccinationer og hundepas opdateret. Dernæst kan du finde ud af, hvor I kan overnatte, og hvilke forsyningsmuligheder der findes på stranden. Findes der strandkurve? Er der restauranter og caféer i nærheden? Er der sanitære faciliteter, skraldespande og et sted hvor man kan få eller komme af med hundeposer? For at undgå ubehagelige overraskelser på turdagen (f.eks. udlejningskontoret for strandkurve er lukket, en tom hundepose-dispenser eller en restaurant, der ikke ønsker at tage imod gæster med hund), bør du altså pakke følgende ting i din rygsæk – eller i det mindste i din bil:

Hvordan beskytter jeg min hund mod solen?

For meget sol er hunde ikke glade for – hvilket ikke er så underligt endda, når man tænker på deres pels og deres manglende svedkirtler. Sørg for, at din hund aldrig er i solen for længe. Lidt skygge, for eksempel under et træ, i en strandkurv eller under en solskærm, hvor din hund lejlighedsvis kan gå i læ, er et absolut must på stranden. Om sommeren bør du undgå middagsvarmen og kun tage på stranden om morgenen eller sent på eftermiddagen, hvor solen ikke er så stærk og sandet ikke er lige så varmt. Man kan endda overveje solcreme til dyr. Hunde får hurtigt solskoldninger især på næse, ører eller i områder med meget tynd pels. Og vigtigst af alt: sørg for, at din hund drikker nok vand!

Hvilke regler skal jeg overholde på en hundestrand?

I princippet gælder lignende adfærdsregler på hundestranden som i byen eller andre steder. Naturligvis betyder dette først og fremmest, at du straks fjerner efterladenskaber. Ingen har lyst til at træde i en hunde-hømhøm, når man går barfodet på stranden.

Da mange regioner i Nordsøen og Østersøen står under naturbeskyttelse, skal du også overholde reglerne i området – og der kan godt være små variationer. Enhver, der trods påbud om hundesnor lader sin hund gå frit gennem klitterne og de tilstødende græs- eller skovområder, risikerer ikke kun en høj bøde, men udsætter også mange vilde dyr og fugle for fare.

Desuden skal du som hundeejer naturligvis passe på andre strandbesøgende. Nogle mennesker er bange for hunde eller bryder sig simpelthen ikke om, at hunde kommer for tæt på. Især små børn bliver hurtigt bange, når der pludseligt farer en stor hund hen imod dem – selvom den egentlig kun vil lege. Selv på udpegede hundestrande, hvor du ikke behøver hundesnor, skal du altid kunne se din hund og om nødvendigt kunne indkalde den. Når dine medmennesker ser, at du har kontrol over din hund, vil du og din hund normalt blive mødt med velvillighed og venlighed, og du vil kunne nyde stranddagen på en afslappet, ubesværet måde.

Med det in mente ønsker vi dig og din hund en dejlig og afslappende ferie!

Vores mest hjælpsomme artikler
15 min

Alle former for hundesport i overblik

Sport giver et sundt menneske, og hundesport sikrer en sund hund. Men hundesport er meget mere end kondi. Det betyder sjov, bevægelse, hjernearbejde, konkurrence, opdragelse og socialisering i ét og samme. Men hvilke slags hundesport findes der i det hele taget? Og hvilken sport er bedst for dig og din hund? Vi præsenterer de mest kendte sportsgrene til hunde.

5 min

Action og sjov med canicross

Mange hundevenner elsker at dyrke sport og være aktive sammen med deres hunde – også når det gælder nye sportsgrene.  For de makkerpar, der er i god form eller gerne vil blive det, er canicross en oplagt sportsgren, hvor hund og ejer kan nyde naturen sammen.  I canicross trækker hunden sin ejer gennem landskabet ved hjælp af en fleksibel snor. Sportsgrenen gør ikke kun begge parter fit, men opbygger disciplin på en ansvarsfuld måde og styrker båndet mellem menneske og dyr.