Berolige gøende hunde
„Hunde som gøer, bider ikke!“ Denne talemåde lyder måske som en trøst, men konstant gøende hunde giver ikke bare dårlige nerver, de irriterer også naboerne. Men hvorfor gøer hunde egentlig? Og kan man vænne dem af med det?
© Robert Kneschke / stock.adobe.com
Et problem med hundetræning i Danmark er, at alle i bund og grund kan kalde sig “hundetræner”, fordi det ikke er en statslig anerkendt uddannelse. Det samme gælder i øvrigt for hundepsykologer. Der er dog den krølle på halen, at hvis man som hundetræner har 3 tæver, som hver får 1 kuld årligt, så skal man have Fødevarestyrelsens godkendelse. Det samme gælder, hvis man som hundetræner også har en hundepension, hvor der er plads til 4 hunde. Dernæst er det også sådan, at det forudsættes for medlemmer af raceklubber og/eller Dansk Kennel Klub, at de har deres ting i orden. Hvis du altså kigger ordentligt efter, har du en indikation af, hvor seriøs den pågældende hundetræner er.
Den unge hvalp skal lære at opføre sig ordentligt fra starten af? Den fem år gamle terrier knurrer, når ejeren sætter den ned fra sofaen? Så er det bare afsted til hundetræning! For mange hundeelskere et drømmejob. Vi forklarer, hvordan træningen kan se ud, og giver tips til at finde en god hundetræner!
Det betyder dog heller ikke, at de fleste af hundetrænerne er selvudnævnte eksperter uden passende uddannelse – tværtimod! De fleste hundetræner har ikke kun stor erfaring med hunde, men har også gennemført en uddannelse og/eller mange kurser. Her har de lært det grundlæggende om sameksistens mellem menneske og hund, hundens væsen, samt forskellige indlæringsteorier.
Det betaler sig at se på, hvordan hundetræningskurserne er skruet sammen, når du skal vælge hundeskole. Man bør have sund skepsis hvis det kun drejer sig om et enkelt weekendkursus.
En hundetræner er primært til for at afkode og forbedre kommunikationen mellem menneske og hund. For eksempel lader vedkommende ikke hvalpe kæmpe planløst om herredømmet i en hvalpegruppe, men guider forsigtigt ejere og hvalpe. Møder foregår altid på en kontrolleret måde. I hvalpekurserne har vedkommende et trænet blik på de enkelte menneske-hund-partnerskaber, og et åbent øre for alle slags spørgsmål om hundetræning. Intensive kurser om indkald, lineføring eller stopsignaler bør nok heller ikke mangle. Hundetræneren hjælper mennesker og deres hunde med at forberede sig på adfærdsprøver. Det kan være nødvendigt i forskellige sammenhænge. Ud over gruppetræning tilbyder mange hundetrænere også individuel træning.
Det er især nyttigt hvis man vil tackle problemer hos voksne hunde. Nogle hundetrænere tilbyder også sociale vandreture: ture med andre mennesker og hunde, med tid til små øvelser efter behov. Der er også muligheden for at lære hundesport, såsom: Mantrailing, Trickkurser, Obedience eller Agility hos en hundetræner. Ikke kun private hundeejere anvender know-how fra hundetrænere.
Selv på dyrehospitaler kan de benyttes. Dem, der arbejder uafhængigt, bør ikke undervurdere bureaukratiet: vedligeholdelse af websteder, kommunikation med myndigheder, selvangivelser og organisering af aftaler kan være ret tidskrævende. Selvfølgelig er videreuddannelse også en del af livet som hundetræner.
Især for begyndere er det vigtigt at finde en hundetræner, hvor du og din hund føler jer godt tilpas. Vi giver tips til, hvordan du genkender en god hundetræner.
Snart flytter der en hundehvalp ind, og du begynder at lede efter en passende hundeskole. En god hundetræner har en uforpligtende samtale med dig eller lader dig – selvfølgelig gratis, men uden din hvalp – se en eksisterende hvalpegruppe. Derigennem får du en fornemmelse af, om træningsstilen passer til dig og din firbenede ven.
Gode hundetrænere arbejder med positiv forstærkning – på den måde holder man sin hund på dupperne! Man råber ikke ad sin hund eller prøver på anden måde at “dominere” sin hund. Mange hundetrænere arbejder med godbidder, fordi denne belønning er hurtig og effektiv. Gennem positiv forstærkning lærer din hund at stole på dig og nyder at træne sammen med dig. En dårlig hundeskole kan du genkende gennem hårdhændede metoder, teorier om, at hunden bør “underkaste” sig, og sætninger som “Det afgør hundene indbyrdes!”
En hundetræner behøver ikke straks at have en løsning for ethvert problem. Nogle gange er det nødvendigt at stille mange spørgsmål og tage sig den tid det tager. Selv da er der ingen garanti for, at du pludselig kan kalde din hund for velopdragen. Hvis der opstår et problem, vælger en god hundetræner ikke en standardløsning. Hvis en hund gøer tit, spørger vedkommende: hvor ofte er hunden alene, hvordan reagerer du, når den bjæffer? At se problemets rod – og finde løsningen her – er normalt mere tidskrævende end det der virker på den korte bane. Men på lang sigt er det den eneste måde at få bugt med problemet.
Hundetræneren viser dig vejen, for at få forholdet mellem menneske og hund i balance igen. I tvivlstilfælde skal du dog huske på, at det kan være bedre at kigge efter et nyt hjem til hunden. Hvis du for eksempel ikke har den tid, det kræver at opdrage hunden ordentligt.
Feedback fra andre hundeejere er guld værd, hvis du leder efter en hundetræner. Du skal dog overveje, om du har de samme forventninger som vedkommende, der kommer med anbefalingen. Lav en grundig søgning på nettet efter gode anbefalinger. Kig også på de dårlige anmeldelser: hvis en hundetræner ikke har tingene i orden, gør vedkommende sig hurtigt upopulær hos visse hundeejere.
Elsker du hunde og vil du gøre din hobby til et erhverv? Det er en vigtigt, men ikke nødvendigvis det eneste afgørende krav for at blive hundetræner. For som hundetræner skal du først og fremmest kunne forstå og gå ind på mennesker. Enhver, der arbejder med en hævet pegefinger, skader ikke kun sit eget erhverv , men hjælper heller ikke hundeejerne. De kommer hurtigt til at se sig omkring efter en anden hundetræner eller mister motivationen. Hvis du ønsker at blive hundetræner, skal du være i stand til at håndtere mennesker. Ud over den suveræne og kærlige håndtering af hunde, er dette en af de vigtigste succesfaktorer for, om du klarer dig godt som hundetræner.
Uden ekspertise komme man ikke videre. Ikke engang hvis dine egne hunde er velopdragne, og du har fået din svigermors gravhund til at holde op med at bide i hjemmeskoene. Få skabt dig et ordentligt grundlag med masser af fagviden. Grundlæggende teorier om hundeadfærd hjælper med at forstå, hvad der får hunde til at agere som de gør. Først da kan du finde løsninger, der er skræddersyet til individuelle problemer. Du kan blive selvstændig hundetræner eller være hundetræner i hundeskoler eller dyreinternater.
Vi ønsker dig held og lykke med din søgen efter en hundetræner – især hvis du gerne selv vil være det!
„Hunde som gøer, bider ikke!“ Denne talemåde lyder måske som en trøst, men konstant gøende hunde giver ikke bare dårlige nerver, de irriterer også naboerne. Men hvorfor gøer hunde egentlig? Og kan man vænne dem af med det?
Jo før, jo bedre? Når det gælder hvalpeopdragelse, er dette sandt. Små hunde er ekstremt nysgerrige og helt åbne overfor den store verden. Dette kan udnyttes for at vise hvalpen på en sjov – men også konsekvent måde, hvad du forventer af den og hvilken adfærd er uønsket.
Giv pote, stå på bagbenene eller fange godbidder i luften? Med disse 10 tricks bliver dig og din hund stjerner for en aften. Og det bedste: hundetricks begejstrer ikke kun et publikum, men udfordrer din hund mentalt og fysisk. Samtidig styrker den slags hundetræning båndet mellem dig og din hund.