Berolige gøende hunde
„Hunde som gøer, bider ikke!“ Denne talemåde lyder måske som en trøst, men konstant gøende hunde giver ikke bare dårlige nerver, de irriterer også naboerne. Men hvorfor gøer hunde egentlig? Og kan man vænne dem af med det?
© Corinna / stock.adobe.com
Uanset om det er nytårsaften, lørdagsfyrværkeriet i Tivoli, eller byfestens afslutning: et lysende fyrværkeri på nattehimlen er altid fascinerende. Desværre ser mange hunde det anderledes. De piver, løber rastløs og rystende rundt, og er sådan set lidt af et nervevrag. Læs hvordan du forbereder din hund til dette skue og hvordan man kan berolige den.
Årsskiftet er en reel udfordring for nogle hundeejere. De høje lyde fra raketter, heksehyl og kanonslag kan hurtigt få selv det mest rolige hundegemyt til at gå fra snøvsen. Visse hunde trækker sig bare tilbage eller lægger sig meget tæt op af deres ejere, andre går simpelthen i panik. De spiser ikke længere, er ikke til at få kontakt med, sitrer eller løber paniske væk. Senest dér bør du tage affære og stå din hund bi. Men hvordan beroliger du en hund der er så meget ude af balance? Når alt kommer til alt, kan du jo ikke slukke fyrværkeriet udenfor ved bare at trykke på en knap.
Selv hvis de første raketter allerede er fyret af, og urets visere nærmer sig årsskiftet, kan du stadig gøre meget for at berolige din hund.
Hunde skal også luftes nytårsaften, og det er derfor nødvendigt for dig at gå ud. Det bedste er at lufte din hund i løbet af dagen og i rolige omgivelser. Du kan for eksempel tage din hund med ud i skoven og undgå storbyens larm, hvor affyringen normalt starter mange timer før midnat. Ikke desto mindre bør du altid have din hund i snor i disse dage, selv hvis den er vant til at gå uden snor. Man kan jo blive overrasket over en nytårsrakets brag nærmest uanset hvor man befinder sig i verden. Risikoen for, at din hund løber væk hvis den pludselig bliver bange og ikke finder tilbage, eller endog løber ud på en trafikeret vej, bør ikke undervurderes.
Hen mod aften bliver lydene højere og højere. Senest da er det tid til at gå indenfor igen. Selvom det måske er kutyme at skyde nytåret ind ude på vejen sammen med naboerne, så bør du blive hos din hund og ikke lade den være alene i sin fortumlede tilstand. Hos nogen hunde er det ikke nok at trække sig tilbage i et roligt hjørne, men de har brug for at være i nærheden af deres nærmeste, så de føler sig i trygge hænder.
Fyrværkeribrag kan høres gennem selv tykke husvægge. Hvis du lukker døre, vinduer og persienner kan lyden af de ukendte lyde dog dæmpes en smule. For mange hunde er det allerede lidt beroligende. Men selv de blinkende lys på nattehimlen gør nogle hunde nervøse. Hvis du ikke har persienner på dine vinduer, bør du i det mindste trække gardinerne for.
Ud over at lukke vinduer og døre kan du prøve at overdøve fyrværkerilydene med andre lyde, din hund kender. Tænd din yndlingsmusik eller tænd for radioen. Også lyde fra tv, vaskemaskine eller opvaskemaskine kan berolige din hund. Men overdriv det ikke med lydstyrken, for det kan muligvis gøre din hund endnu mere usikker.
Hvis hunden ikke er alt for bange, kan man nogle gange distrahere den med specielle dufte eller særligt lækre hapsere. Hunden får dermed afledt sin opmærksomhed fra lydene og fokusere på lugte- eller smagssansen. Du kan for eksempel lægge et interessant duftspor gennem lejligheden, som din hund kan snuse sig frem til. Hunde, der stadig har lyst til at spise, glæder sig også over særlige godbidder, som de kender dem fra hverdagen, og det får dem til at glemme fyrværkeribragene i en tid.
Det vigtigste er dog stadig: forbliv rolig og afslappet i alt hvad du gør. Udstrål overfor din hund, at “alt er okay”, og vis, at lydene udenfor er normale. Hvis du bliver nervøs og hektisk i forhold til din hunds reaktion, er alle andre tiltag forgæves.
Det anbefales faktisk ikke at man snakker beroligende og begynder at ae hunden. Trøstende ord som “Stakkels hund! Støjen er snart forbi” forstår din hund jo ikke. Den vil i højere grad føle sig bekræftet i sin frygt på grund af den øgede opmærksomhed. Selvom det er svært: prøv at ignorere din hunds nervøsitet og opfør dig så normalt som muligt. Selvfølgelig skal du sørge for din hund, men den har ikke brug for din medlidenhed, og hvis du aer den overmåde, så virker det sjældent efter hensigten. Bare sæt dig ind i sofaen med den, nyd samtaler med din familie, læs en god bog, lyt til din yndlingsmusik eller nyd et glas champagne. Din nærhed og rolige adfærd vil give din hund meget mere sikkerhed end hvis du løber hektisk rundt og taler nervøst. Vis, at støj ikke er noget, der får dig til at miste forfatningen.
Hvis alle disse tiltag ikke hjælper, ønsker mange hundeejere et simpelt beroligende middel til hunde. Det kan man på sin vis godt forstå, men sådanne midler bør kun gives til din hund efter en snak med dyrlægen.
Hunde, der bliver bange under et fyrværkeri, er ofte også på vagt når der er andre lyde, såsom i tordenvejr. Eller de er måske bange for andre ting, som at være alene, fremmede mennesker og dyr. I sådanne tilfælde kan man søge hjælp hos eksperter i hundeadfærd og hundetræning.
En anden form for træning kan være desensibilisering ved hjælp af en støj-cd eller tilsvarende lydfiler fra internettet. Her spiller man fyrværkerilyde i starten stille, med gradvist voksende lydstyrke. Kun hvis din hund formår at forholde sig roligt, bør du udøve positiv forstærkning for at opmuntre den i sin adfærd. Hvis den bliver nervøs, ignorerer din hund. På denne måde kan man desensibilisere hunden gradvist til kanonslag og lignende. En sådan metode tager imidlertid tid og bør startes flere uger før det store knald på selve nytårsaften.
Ud over de allerede beskrevne muligheder for hjælp er der mange andre metoder, der måske kan hjælpe en hund, der er bange for fyrværkeri. Selvom nogle af dem måske er ganske ekstraordinære, og det kan diskuteres om de når det ønskede resultat, er det værd at overveje disse alternative tiltag. Der findes f.eks. forstøvere til stikkontakt, spray eller hundehalsbånd, som spreder en slags kunstigt, beroligende feromon. Desuden arbejder nogle hundetrænere med TTouch-metoden, baseret på en metode, canadieren Linda Tellington-Jones har udviklet. Særlige berøringer skal løsne spændinger hos hunden. I nogle tilfælde bruges også kropsbandager for at give hunden en følelse af stabilitet og sikkerhed. På samme måde virker den såkaldte “Thundershirt”, som består af et solidt materiale, som bindes tæt omkring hundens krop. Det blide, kontinuerlige tryk har en beroligende effekt på mange hunde.
På trods af alle disse foranstaltninger ser mange hundeejere ikke frem til næste nytårsaften. Selv hvis du nemlig har formået at få din hund til at forholde sig forholdsvist rolig, er det jo ikke sådan, at den ligefrem nyder nytåret. Lydstyrken fra nytårsraketter, trængsel og travlhed, og den hektiske stemning i huset, behager de færreste hunde. Måske er det en ide næste gang at tage et sted hen, hvor det er forbudt at fyre fyrværkeri af eller hvor der ikke er fyrværkeri at nævneværdig omfang. Det kunne jo være, at en rolig nytårsaften også kan gøre noget godt for os mennesker!
„Hunde som gøer, bider ikke!“ Denne talemåde lyder måske som en trøst, men konstant gøende hunde giver ikke bare dårlige nerver, de irriterer også naboerne. Men hvorfor gøer hunde egentlig? Og kan man vænne dem af med det?
Jo før, jo bedre? Når det gælder hvalpeopdragelse, er dette sandt. Små hunde er ekstremt nysgerrige og helt åbne overfor den store verden. Dette kan udnyttes for at vise hvalpen på en sjov – men også konsekvent måde, hvad du forventer af den og hvilken adfærd er uønsket.
Giv pote, stå på bagbenene eller fange godbidder i luften? Med disse 10 tricks bliver dig og din hund stjerner for en aften. Og det bedste: hundetricks begejstrer ikke kun et publikum, men udfordrer din hund mentalt og fysisk. Samtidig styrker den slags hundetræning båndet mellem dig og din hund.