Eine liebevolle und konsequente Erziehung verbessert das Zusammenleben von Hund und Mensch.
Jo før, jo bedre? Når det gælder hvalpeopdragelse, er dette sandt. Små hunde er ekstremt nysgerrige og helt åbne overfor den store verden. Dette kan udnyttes for at vise hvalpen på en sjov – men også konsekvent måde, hvad du forventer af den og hvilken adfærd er uønsket.
Hunde har brug for regler
Kærlig og konsekvent hvalpeopdragelse er grundlaget for en fredelig og stressfri dagligdag for hund og hundeejer. Hvis hunde lige fra starten forstår deres position i familien og dens grænser, påvirker dette ikke kun stemning i hjemmet positivt, men sørger også for en sund udvikling for hunden. Hunde er flokdyr og har brug for klare strukturer og regler. Er du ikke konsekvent, forvirrer det unge hunde og fører til uønsket eller ligefrem farlig adfærd, hvilket er svært at ændre igen hos en voksen hund.
Hvad skal en hvalp så lære?
Men hvilke ting skal en hvalp egentlig lære, så livet sammen kan foregå fredeligt? Og hvornår skal man begynde med hundetræningen? Disse spørgsmål vil du helt sikkert stille dig selv, hvis du lige har fået en hvalp eller planlægger at anskaffe dig en. En vild hundehvalp kan vende op og ned på familielivet og sørger for en masse hurlumhej derhjemme. Derfor er det vigtigt, at lære den lille hvirvelvind hvad den må og ikke må – lige fra starten af.
Klare linjer fra begyndelsen
Din nye sambo med det trofaste blik og de ivrige poter er sikkert så sød, at det bliver svært for dig altid at være konsekvent. Hvem kan modstå, når en hundehvalp tigger om et stykke pølse ved bordet eller vil ligge i fodenden af sengen? Men hvordan skal en hund forstå, at den ikke mere får lov til disse ting når den er blevet voksen? Du skal derfor vide fra begyndelsen, hvordan du konkret forestiller dig samlivet med en hund, hvilke ting er vigtige for dig og hvilken adfærd du ikke vil tolerere. Hvis du overholder disse klare linjer konsekvent fra starten af, vil din hund snart lære hvor sin plads er og heller ikke give dig problemer som voksen hund.
Hvem er bossen?
Hunde, der allerede som hvalpe har lært hvem der er boss i huset, accepterer for det meste denne rangorden resten af livet – forudset at du beholder positionen som „førerhund“. Også selvom en autoritær lederrolle i firmaer eller børneopdragelse ikke længere er så populær, er denne model stadigvæk uden alternativer når det gælder hundeopdragelse. Hunden vil gerne kunne stole på sin ejer. For at kunne følge ejerens beslutninger og kommandoer, må den kunne stole på ejerens dømmekraft. Klare kommandoer, et roligt, men bestemt tonefald og et entydigt kropssprog giver din hund en tryg følelse.
Klare kommandoer og entydige signaler
Hunde er mestre i ansigtsudtryk og reagerer nogle gange hurtigere på enkelte håndbevægelser end komplicerede sætninger, hvor de kun kan opfatte tonefaldet. Overvej grundigt, hvad du vil kalde ordrene „sit“, „kom“ eller „dæk“ og hvilke passende kropsbevægelse du vil bruge til dem. Behold disse enkle kommandoer og brug altid de samme nøgleord og bevægelser. For at undgå misforståelser, skal du undgå lange sætninger som „Bella, kan du være sød og vente pænt her foran supermarkedet, jeg skal lige ind og købe et par et ting“. Lydighed opnåes med korte, entydige kommandoer, som altid er tilknyttet den samme ønskede adfærd.
Ros og godbid? Motiveret læring gennem positiv fremhævelse
Den, som bestemmer i dit „kuld“, opdrager altså din hund gennem pålidelighed og klare kommandoer. En overdreven streng eller hård stil er ikke nødvendig – tværtimod, du vil kun forskrække din følsomme hund. Vi ønsker jo ikke at vores hunde lystrer på vores kommandoer fordi de er bange, men fordi de synes det er sjovt at følge vores spilleregler. Men hvordan lærer man hvalpene, at det er sjovt at lære? Ros og belønninger spiller en stor rolle for motivationen hos de unge hunde. På denne måde er de ikke så anderledes end mennesker. Du skal vælge den vej, som lykkes bedst for jer. Kritik og straf demotiverer hunde og leder dem ligefrem i den forkerte retning.
Hunde skal altid have deres belønning straks, så de lærer hvilken adfærd er den rigtige og hvad man får ros for. Hunde lever i nutiden og sætter altid deres ejers reaktion i forbindelse med det, som umiddelbart er sket. Hunde forstår også kun kritik, hvis den kommer straks efter den uønskede adfærd. Hvis din endnu ikke stuerene hvalp har besørget lige foran din sofa og du først opdager dette om aftenen, nytter det ikke noget at korrigere din hund. Ros den i stedet hellere, når den har kunne „holde sig“ indtil du lukker den ud. Du kan belønne din hvalp med godbidder (men ikke for mange!), søde ord, blide kærtegn, rosende kropssprog eller et stykke legetøj. Man kan også tillade små friheder, som at rende lidt uden snor, tumle med andre hunde eller fælles boldspil. Dette forstår hunde også som mål, der er værd at stræbe efter.
Hvornår skal hvalpetræningen begynde?
Den rigtige timing er ofte afgørende for at få succes med hvalpeopdragelsen. Din hund skal være parat til øvelserne, for at få det til at fungere. Hvis hvalpen lige er i gang med at tumle i haven, udforske et nye stykke legetøj eller bare er træt eller sulten, er dette nok ikke et godt tidspunkt at begynde træningen. Hvalpe er godt nok meget lærenemme, men ikke i så lang tid ad gangen. Øvelser, som kræver lang koncentration fra din hund, er ikke velegnede i begyndelsen. Du skal i stedet prøve at integrere hvalpeopdragelsen i hverdagen og så tidligt som muligt vænne din hund til regler og ritualer. Prøv at opdrage din hund “ubemærket”: Sørg for at den venter artigt, når du tilbereder dens mad, giv aldrig efter for tiggeri, ros den når den ikke gør ad dørklokken og giv den en godbid, når den har klaret at vente udenfor toiletdøren uden at klynke.
Hvad skal jeg øve med min hvalp?
Det er slet ikke så nemt at vide, hvad hvalpe skal lære, altså hvilke ting man skal belønne de unge hunde for i hverdagen og hvilken adfærd, man skal vænne det blinde øje til. Du får nok masser af opdragelsestips fra vennekredsen og tips fra internettet, og nye hundeejer kan tit blive forvirrede. Det er derfor vigtigt, at du finder ud af hvilke regler er de vigtigste for dig og hvordan du kan integrere dem i jeres daglige rutine. Det er sikkert en udfordring i begyndelsen, men i fremtiden vil hverdagen med din hund bliver lettere på denne måde. Måske hjælper det at skrive ned, hvilke grundlæggende ting du egentlig har lyst til lære din hund. Næste skridt kan være at føre en træningsdagbog og notere, hvilke træningsmetoder har fungeret godt og hvilke mindre godt.
De vigtigste opdragelsesprincipper
De vigtigste øvelser, som du bør træne med din hvalp, tæller ikke kun kommandoer. Unge hvalpe, som skilles fra deres mor omkring den 8. leveuge og flytter ind hos en ny ejer, skal først vænne sig til de ukendte omgivelser. De skal opbygge tillid til deres nye mennesker, forstå deres regler og lære at færdes blandt fremmede mennesker og dyr. Det anbefales, at man tager fri de første par dage efter at hvalpen er flyttet ind, og giver den masser af kærlighed, tryghed og tid. Kald ofte hvalpen ved dens nye navn, kæl og leg med den og lad den spise godbidder fra din hånd: Sådan opbygger du tilliden og sørger for, at hvalpen har det godt hos dig – det vigtigste grundlag for den øvrige opdragelse.
Stueren
I de første dage kan du allerede begynde at øve stuerenheden med din hvalp – måske den vigtigste forudsætning for et afslappet familieliv med din hund. Gå ud med din hvalp hver anden til tredje time og ros den, når den har besørget, både stort og småt, i vejkanten eller på græsset. Indfør så tidligt som muligt faste tider for gåturene, f.eks. efter at du står op, før eller efter frokosten og før i går i seng. Vigtigst er, at du observerer din hvalp grundigt. Hvis den snuser nervøst rundt i hjemmet, kan dette være et tegn på at den skal „på hundetoilet“. Skæld ikke ud, hvis det kikser i starten og den kommer til at tisse på tæppet. Hvis du opdager det i samme øjeblik som det sker, er det nok kort og skarpt at sige „puh ha“ eller „ud“ for at forklare din hund, at den ikke må gøre dette. At opdrage en hvalp til at blive stueren fungerer ikke øjeblikkeligt og må være lidt tålmodig.
Sæt grænser når din hund gør, bider og kradser
Hvalpe opdager gerne verden ved hjælp af deres mund. De ved ikke, at møbler er dyre og ikke må bides i og forstår heller ikke, at mennesker er meget mere følsomme overfor bid end hunde. Derfor skal du tidligt og konsekvent sætte grænser for din hund. Idet du kritiserer uønsket opførsel og tydeligt roser ønsket adfærd, lærer din hvalp, hvor langt den må gå og hvilken adfærd fører til belønninger. Overdreven knurren, gøen eller tiggeri ved bordet skal helst afvænnes i hvalpestadiet ved blot at ignorere det. Når din hvalp opfører sig sådan, drejer det sig mest om at få din opmærksomhed – fordi du skal være sammen med den, lege med den eller give den noget at spise. Hvis du ignorerer hunden, vil den hurtigt lære, at den forkerte adfærd ikke fører til det ønskede mål.
Hund i snor
Voksne hunde, som trækker i snoren, kan være meget problematisk – de er trodsalt ikke så lette at holde tilbage som en lille hvalp. At gå tur med en slap snor bør derfor øves lige fra starten. Selvom din hvalp ser nok så sød ud når den udforsker verden og du mest har lyst til bare at følge efter den – så lad være! Vis den fra starten af, at du har snoren i hånden og ikke omvendt. Din hund vælger ikke vejen, det gør du. Du skal sørge for, at snoren forbliver slap på turen, så din hund altid er opmærksom på dig og retter sig efter dit tempo og retningsskift. Så snart den overmodige hvalp trækker i snoren, skal du stoppe. Først når den kommer tilbage til dig og snoren bliver slap, kan i fortsætte gåturen.
Som en øvelse i at gå tur med snor, kan du lægge en godbid eller et populært hundelegetøj på en stor græsplæne. Din hvalp vil formodentligt storme direkte hen til den. Men hold den tilbage og fjern jer måske endnu længere væk fra det dejlige objekt. Først når hvalpen formår at gå afslappet og i dit tempo, kan i nærme jer tingen. Hvalpen får altså først belønningen, når den lærer at tøjle sig selv.
Kom
Undgå stress og dårlige nerver ved tidligt at lære din hvalp at komme når du kalder, at vente indtil du giver den lov at løbe videre og at være alene hjemme, når du skal forlade huset uden den. For at nå disse mål findes der mange forskellige metoder. Du må afprøve, hvilke passer bedst til din hund. Det vigtigste er, at belønne den hver gang, den har opfyldt en kommando. At komme på dit råbesignal (f.eks. „kom“, med en hundefløjte eller et pift) øves bedst, når din hvalp lige har fundet ud af at løbe hen til dig. Kald eller pift til ham i netop dette øjeblik og beløn den øjeblikkeligt med yndlings-godbidden. Din hund lærer, at det kan betale sig at komme med det samme, når du kalder på den.
Vente
Det forholder sig på næsten samme måde når i skal øve at vente. Din hund skal lære, at den ikke må springe ud af bilen, så snart bagagerummet bliver lukket op, at den ikke må løbe ud så snart hoveddøren går op og at den ikke må kaste sig over foderet, så snart skabslågen åbnes.
Du skal ikke belønne den slags adfærd, for så giver du efter for plageri. Luk bildør og hoveddør hurtigt igen, hvis du ser at din hund forsøger at komme ud. Først når den er tålmodig nok til at vente, skal du åbne døren igen. Gentag dette indtil din hund bliver tålmodigt siddende, selv hvis dørene står på vid gab. Beløn den derefter, når du giver den lov at springe ud. Sådan kan du også håndtere fodrings-situationen. Fyld først skålen når din hund sidder pænt og venter. Giv den først foderskålen, når den ikke længere springer op eller gøer. Hvis din hund så kaster sig over maden, uden at du har givet den lov til at spise, skal du fjerne foderet igen. Først når den kan vente roligt på at du har givet tegn til at den må spise, må den gå i gang med foderskålen.
At være alene
Fra den 12. til den 18. leveuge kan du langsomt begynde at vænne din hvalp til at være alene. Naturligvis skal du heller ikke lade en voksen hund være længe alene, men der vil altid være dage med situationer eller aftaler, hvor du ikke kan tage din hund med. Din hvalp skal altså helst tidligt lære, at den ikke kan komme med overalt og også nogle gange må være alene. Det fungerer bedst, hvis du ubemærket begynder at integrere øvelsen i at være alene i hverdagen og ikke udviser det stor betydning. Forlad først værelset i et par minutter uden at sige farvel. Kom så ind igen og lad som om intet er sket. Lidt efter lidt, kan du forlænge tidsrummet indtil din hund har lært at være alene i et længere stykke tid. Først når du er helt sikker på, at din hund forbliver rolig og ikke bliver oprevet, kan du forlade huset. Hvis din hund er meget tryghedssøgende og begynder at gø og klynke, så snart du forlader rummet, kan du variere øvelsen ved først at komme tilbage i rummet, når din hund er rolig igen. Hvis du ikke kan lide at efterlade din ophidsede hund alene, skal du i det mindste prøve at ignorere den, når du kommer ind i rummet igen. Først når den så er blevet rolig, skal du give den en godbid.
Plejeritualer
At pleje en hund artskorrekt betyder ikke kun at bekymre sig om dens kost, aktivitet og opdragelse, men også om hundens pleje. Pelsen skal børstes regelmæssigt, poterne, ørerne og tænderne skal rengøres og kontrolleres og kløerne skal klippes. Væn din lille hund til at sidde stille under disse plejeritualer lige fra starten af. For at gøre senere undersøgelser hos dyrelægen nemmere, er det smart at vænne sin hund til at blive berørt på ører, poter og mave fra begyndelsen. Hvis du tumler med din hvalp på sofaen om aftenen, så klø den på maven, rør ved ørerne og hold dens pote fast i et par minutter, masser den eller åben dens mund med din hånd. Du vil se, at din hund med tiden bliver mere medgørlig og begynder at nyde sin pleje.
Søvn
Under alle de øvelser som du laver med din hvalp om dagen, glemmes det vigtigste tit: Søvnen. Du skal altid give din lille hund nok ro til at forarbejde de mange nye indtryk, som den udsættes for hver eneste dag. Lad den sove, hvis den har lagt sig i kurven efter en gåtur og overanstreng den aldrig med for mange eller lange træningsaktiviteter. Du behøver ikke at beskæftige din lille hund hele dagen – det kan du heller ikke overkomme med en voksen hund. Lad den lege alene nogle gange og gå på „opdagelsesrejse“ – selv den største lille hvirvelvind bliver med garanti træt på et tidspunkt.
Socialisering
Jo mere en hvalp lærer i sine første levemåneder, desto svære bliver det at gøre den urolig eller bange senere hen. En højlydt kat, vaskemaskinen eller fjernsynet, larmende børn, hurtige cykler, motorcykler, mennesker med solbriller, mennesker i rullestol eller skrigende babyer, vejarbejde og mærkelige rulletrapper – der er utroligt meget at opdage for en lille hvalp. Vis den noget nyt hver dag: Du kan bruge jeres daglige gåture til at vise den nye steder, lyde, mennesker eller dyr. Men overanstreng ikke din hund. I starten er et par minutter i uvante omgivelser nok. Når du f.eks. for første gang møder en larmende skoleklasse eller tager ham med i et storcenter, skal du forlade stedet i rette tid – helst før din hund bliver urolig.
Kan en hvalpeskole betale sig?
Du vil fornemme det, når en hvalp vænner sig til sine omgivelser og begynder at lære reglerne i jeres hjem. Det kræver meget arbejde og først og fremmest tålmodighed, men også en smule know-how. For at undgå at lave fejl i de første vigtige levemåneder for en hvalp, skal særligt førstegangs-hundeejere informere sig grundigt om pleje og hundeopdragelse. Hvis du vælger at opsøge en hvalpeskole eller en erfaren hundetræner, vil i gennemgå alle de vigtige øvelser, hvilket kan være en stor hjælp. Din hund vil ikke kun lære de grundlæggende adfærdsregler, men du vil også kunne se, hvordan du kan du kan indøve denne adfærd i jeres dagligdag. Du lærer at regne din hvalp ud og i opbygger tillidsforhold på en sjov måde – det bedste grundlag for et god liv sammen.
Vi ønsker dig og din hvalp en god fælles start!
Grundprincipperne i hvalpeopdragelse