Berolige gøende hunde
„Hunde som gøer, bider ikke!“ Denne talemåde lyder måske som en trøst, men konstant gøende hunde giver ikke bare dårlige nerver, de irriterer også naboerne. Men hvorfor gøer hunde egentlig? Og kan man vænne dem af med det?
© Maria Sbytova / stock.adobe.com
En gåtur med hunden burde egentlig være dejligt afslappende. Men mange hundeejere oplever det anderledes: De har en voksen hund, der trækker i snoren. Vi forklarer her, hvordan du kan lære din voksne hund at gå pænt i snor.
Uanset om det er et vandhul, et træ eller en artsfælle: din hund vil derhen – nu! I stedet for at du lufter hunden, så lufter hunden nærmest sin ejer. Tunge hunde kan trække så hårdt i snoren, at det er svært at holde dem tilbage. Men selv en hund på 10 kg kan få en ejer på glatis i efterårsløvet.
Det går faktisk også ud over hundens halshvirvler. Derfor er der mange grunde til at træne voksne hunde i at gå pænt i snor. Her har man brug for motivation, tålmodighed og frem for alt en god plan.
Hvordan lærer man sin voksne hund at gå pænt i snor? Hvis du spørger forskellige hundetrænere, får du forskellige svar. Tidligere gadehunde har helt sikkert brug for at lære halsbånd og sele at kende først. Det klares bedst under kyndig vejledning af en professionel hundetræner.
I det følgende mener vi først og fremmest voksne hunde, der som hvalpe ikke rigtig har lært at gå i løs snor. Hunde, der har problemer med at gå pænt i snor har ofte også andre områder, de har brug for at arbejde med – for eksempel med indkald, eller at hunden mobber andre hunde. Den rigtige træning er normalt et spørgsmål om type.
Når du træner en voksen hund i at gå pænt i snor, er det vigtigste at få formidlet, at der er dig der er flokfører, uden dog at glemme at have det sjovt imens. Den vigtigste regel under træning er: giv aldrig efter, hvis hunden trækker! For hunden ligger der en belønning i det at nå sit mål. At give efter styrker på den måde den uønskede adfærd.
Hvis din voksne hund har problemer med at gå pænt i snor, skal du ikke træne med en Flexi line. Den giver nemlig efter, når hunden trækker, og det er netop det, der skal forhindres.
Kun hunde, der er gode til at gå pænt i snor, og som har meget rutine, bør gå med Flexi line. Når du skal træne din voksne hund i at gå pænt i snor, er det ideelt at bruge en to meter lang, justerbar sporline.
For at træne din voksne hund til at gå pænt i snor, forestiller vi os, at hunden går lige ved siden af dig – hvor du anviser det. Når hunden er i dette imaginære område får hunden sin belønning, når snoren er slap. Hvis den forlader området, dvs. hvis der er et træk i linen, bør den opleve den negative konsekvens: hertil og ikke længere.
Beløn din hund, når den går ind i området, og når snoren er løs. I begyndelsen af træningen belønner du med meget korte intervaller. Her kan du bruge det sædvanlige tørfoder og justere mængderne på de almindelige måltider tilsvarende nedad. Vær opmærksom på den rigtige timing: belønninger gives kun, når snoren er løs.
Øv kun på steder, hvor der er ikke er nogen (eller meget få) ting, der kan forstyrre. Hvis det fungerer godt, kan du øge sværhedsgraden og udvide intervallerne mellem belønningerne. Flere forstyrrende elementer kræver igen flere godbidder. Så snart linjen er stram, skal du stoppe eller tage et par skridt baglæns.
Vigtigt: hunden modtager ingen belønning for at stå stille eller gå tilbage. Du kan gradvist øge udfordringerne, indtil hunden også går pænt i snor, selvom I møder andre hunde.
Hvis din hund er vant til at trække i snoren, vil den ikke holde op med det fra den ene dag til den anden. Begræns derfor træningstiden til et par minutter ad gangen. Ellers vil det være for overvældende for din hund – og sandsynligvis også dig selv.
Snortræning hos voksne hunde kræver nemlig meget koncentration fra begge sider. Det er derfor en god idé at indføre en såkaldt træningstilstand. På denne måde gør du det klart for hunden, hvornår “streng disciplin” er påkrævet, og hvornår man kan tage det med ro.
Brug derfor et halsbånd til snortrænings-tilstanden, men en sele til hvis I bare skal gå lidt afslappet. Du kan tage begge på og indarbejde korte træningssekvenser under turen ved at sætte snoren på henholdsvis sele eller halsbånd. Vær konsekvent: hunden bør aldrig få lov til at trække i snoren mens I kører “streng disciplin”!
Dem der ikke har lyst til at gå med både halsbånd og sele på samme tid, kan alternativt kigge efter en sele, der også har mulighed for at sætte en snor fast foran på brystet.
Ovenstående variant er ikke egnet til alle slags hunde. Nogle hunde mister øjeblikkeligt interessen for at gå i løs snor, hvis du ikke har en godbid parat. Andre kan ikke engang motiveres med snacks.
Her kan man benytte en anden metode. Hvis der er tale om en aggressiv eller meget nervøs hund, bør du kun gøre det under opsyn af en hundetræner. Princippet er simpelt: du tillader ikke, at hunden har snuden foran.
Så snart din hund skubber sig frem fra siden, skal du vælge en af to muligheder:
Pas på ikke at skræmme hunden, læg ikke pres på nakken, og træd den ikke på poterne! Pointen er ikke at straffe ham, men at være klar og tydelig i sit kropssprog. Med denne variant er der ingen positive forstærkere gennem godbidder, og ingen undtagelser i de første par uger.
Efter de første par træningsdage vil du sandsynligvis allerede kunne mærke en forbedring, især på velkendte ruter. Men ukendte områder er ofte så spændende, at det føles som om, du skal starte forfra. Tit vil det føles som om, der kun er fremskridt i snegletempo. Vær tålmodig!
Vær aldrig grov og skæld aldrig hunden ud. Hvert skridt baglæns er et læringstrin for din hund. Et kort “Hey!” kan være gavnligt inden du stopper eller skubber hunden baglæns. På et senere stadie er dét ord nok til at få din hund til at stoppe op.
Belønningen får du igen både dobbelt og tredobbelt. Hvis din hund er god til at gå i snor forbedrer det ofte også indkald, og kan dæmpe aggressive hundes adfærd. Fordi hundene lærer: “Jeg er ikke ansvarlig – min flokfører tager over.”
Det vigtigste ved at lære den voksne hund at gå pænt i snor er træning, der udføres på en konsekvent måde. For hvis det lykkes for hunden at trække i snoren, belønner hunden sig selv ved at nå hen til den interessante lugt eller til vandhullet.
I hjem med flere personer skal du sørge for, at alle konsekvent øver den voksne hund i at gå pænt i snor. Mens I øver skal der ikke stirres ned i en smartphone eller snakkes i telefon. Hold fokus på hunden!
Opmærksomhed er nøgleordet. Mange hunde trækker i snoren, fordi noget foran flokken er mere spændende. Det er det, man bør ændre.
Indbyg små øvelser på gåturen: skjul en godbid under din fod. Giv ikke slip, før din hund ser dig i øjet. Efterhånden kan man forlænge den tid, hvor hunden skal se på dig, før du flytter foden så den kan få sin godbid.
Samspil med din hund styrker båndet mellem jer og gør det lettere for den voksne hund at gå pænt i snor. Ros hunden med en venlig stemme ind i mellem. Hvis du har et bestemt ord, du bruger, når du udleverer en godbid, så brug det kun på netop det tidspunkt.
Man kan købe hjælpemidler, der kan forbedre træningen. Hertil hører f.eks. Halti’er. Det giver dig mulighed for at styre hunden, selvom den har mange kræfter. Halti’er, der lægger pres på hovedet, bør kun bruges efter du har fået råd og vejledning af en hundetræner.
Kilder
Internet:
https://www.martinruetter.com/wien/news/details/artikel/so-klappts-mit-der-leinenfuehrigkeit/
Litteratur:
Rütter, Martin: „Problem gelöst mit Martin Rütter“. Stuttgart 2017. S. 84-100.
„Hunde som gøer, bider ikke!“ Denne talemåde lyder måske som en trøst, men konstant gøende hunde giver ikke bare dårlige nerver, de irriterer også naboerne. Men hvorfor gøer hunde egentlig? Og kan man vænne dem af med det?
Jo før, jo bedre? Når det gælder hvalpeopdragelse, er dette sandt. Små hunde er ekstremt nysgerrige og helt åbne overfor den store verden. Dette kan udnyttes for at vise hvalpen på en sjov – men også konsekvent måde, hvad du forventer af den og hvilken adfærd er uønsket.
Giv pote, stå på bagbenene eller fange godbidder i luften? Med disse 10 tricks bliver dig og din hund stjerner for en aften. Og det bedste: hundetricks begejstrer ikke kun et publikum, men udfordrer din hund mentalt og fysisk. Samtidig styrker den slags hundetræning båndet mellem dig og din hund.