Træning af voksne hunde

Træning af voksne hunde2

Hvordan skal jeg opdrage mine voksne hunde?

Jo tidligere hunde lærer de grundlæggende regler for, hvordan man opfører sig, jo færre problemer får de senere i sameksistensen med mennesker. Så meget er sikkert. Men hvad nu hvis en sådan grundlæggende hundetræning blev forsømt mens de var hvalpe? Er det muligt at udføre hundetræning på voksne hunde? Vi viser dig, hvad du bør være opmærksom på, når du træner en voksen hund og hvilke syv øvelser du bør have med på træningsprogrammet.

Har du lige adopteret en hvalp? Læs også vores artikel om hvalpetræning.

 

Hunde lærer gennem hele livet

Den gode nyhed: hunde lærer gennem hele livet. Man kan, ligesom hos os mennesker, altid lære en gammel hund nye tricks, så at sige. Helt frem til de er meget gamle er de i stand til at lære kommandoer, regler og bestemt adfærd – ligesom de er i stand til at vænne sig af med uønskede adfærdsmønstre. Hundetræning bør derfor aldrig stoppe. Når alt kommer til alt, så er selv den bedste grundlæggende hundetræning ingenting, hvis du på et senere tidspunkt lader en puberterende hund komme af sted med alt, bare fordi det er nemmere. Kommandoer, der én gang er tillærte, skal trænes hele livet igennem. Et klart “bliv” må ikke udvikle sig til et “vent et øjeblik”.

Hundetræning af voksne hunde: fordele

Selvfølgelig lærer hunde i vækst – ligesom børn – ofte hurtigere. De er lettere at “forme”, fordi de er yderst nysgerrige, tillærer gennem leg, uden en masse forudfattede adfærdsmønstre og forventninger. Det kan man udnytte under hvalpetræning. På den anden side skal hvalpe også først lære denne grundlæggende adfærd – ingen hund kommer til verden som stueren hund, og ingen hvalp vil lade møbler og sko være, hvis de aldrig har hørt et klart “nej”. Hundetræning og socialisering af en hvalp indtager derfor som regel mere plads, end hvis du træner voksne hunde, som allerede har vænnet sig til at leve sammen med mennesker.

Træning af voksne hunde © Kanstantsin / stock.adobe.com

Træning af hund når de er voksne kan således også have sine fordele. Ældre hunde er generelt roligere og mere stabile i deres opførsel end unge hunde. De er stuerene, kan normalt efterlades alene ind i mellem, og har vænnet sig til en mere eller mindre fast daglig rytme med sove, spise og blive luftet. Man kan gå længere gåture med dem, og under hundetræning kræver voksne hunde færre pauser end legesyge hvalpe, for hvem det hele godt kan virke lidt overvældende.

Hvilke problemer kan der opstå med hundetræning?

Ønsker du at opdrage voksne hunde, kan der også være ulemper. En ulempe er normalt, at en bestemt adfærd allerede har konsolideret sig i løbet af måneder eller år. Hvis dette pludselig ikke længere er ønsket, reagerer hundene med stædighed og usikkerhed. At ændre et adfærdsmønster kræver en del af den voksne hund, og kræver derfor, at ejeren udviser den fornødne konsekvens, og frem for alt den fornødne tålmodighed. Spørgsmålet er ikke, om voksne hunde stadig er kan opdrages på, men snarere hvornår de helt har erstattet den hidtidige adfærd med det nye, de har lært. En ældre hund kan altså opdrages ligesom en hvalp – det kan bare tage lidt længere tid.

Hvad skal man gøre, hvis man har alvorlige adfærdsproblemer?

Hvis du vil træne hunde, der allerede har udviklet alvorlige adfærdsproblemer, kræves der meget tålmodighed. Før du begynder at “bekæmpe” uønsket adfærd med målrettet træning, skal årsagen til den uønskede adfærd findes. Hvorfor ødelægger min hund alting? Hvorfor reagerer den aggressivt? Hvorfor holder han ikke op med at gø? Årsager til visse hundes tendens til at bide i alting og/eller tendens til at ødelægge ting kan blandt andet være sygdom, hold i isolation eller mangel på nok fysiske og psykiske udfordringer. Jo bedre du kender årsagerne til din hunds adfærd, jo mere målrettet træning, jo større succesrate, kan denne hundetræning opnå. Især nybegyndere bør i disse tilfælde finde en sagkyndig, der kan hjælpe. Men også folk der allerede har erfaring i at holde hund kan have gavn af at snakke med en hundetræner og besøge en hundeskole.

Hvad hører til grundlæggende hundetræning?

For at sameksistensen mellem hund og ejer fungerer, har man brug for visse regler. Intet andet dyr lever så tæt sammen med mennesker som hunden, og intet andet dyr er “menneskeliggjort” mere end vores firbenede ven. Her glemmer man tit, at hunden nedstammer fra ulven, som kræver en bestemt hakkeorden, der tilbyder den nødvendige sikkerhed og som har en leder, der viser, hvor vejen skal gå. Hunde har brug for klare regler, der konsekvent overholdes. Enhver undtagelse fra disse regler gør hunden usikker og fører hos især selvbevidste racer til, at de selv overtager føringen.

For at undgå konflikter bør din hund mestre de grundlæggende kommandoer som “sit”, “dæk”, “nej”, “på plads” og “bliv”. Den må ikke bare løbe ud på vejen, når du siger “sit”, den må ikke gå over parkeringspladsen, hvis du har sagt “stå”, og den må ikke jage efter kaninen eller naboens hund, hvis du har beordret den til at komme hen til dig. Følgende øvelser er en ramme, som din hund bør mestre, hvilket ikke kun kommer til at gøre dit liv lettere, men også din hunds og dine omgivelsers.

Den rigtige hundetræning for voksne hunde

Om din hund er en hvalp eller en allerede voksen hund, som hidtil ikke har haft ordentlig hundetræning, spiller egentlig kun en mindre rolle. Ikke desto mindre bør du tage hundens alder med i betragtning til hundetræning. Hos hvalpe kan man udnytte legeinstinktet, hvor læring og motion bør bestå af forholdsvis korte faser, så har mere erfarne hunde ofte brug for flere incitamenter og udfordringer, så de er villige til at lære nye ting. Voksne hunde har allerede udviklet stærke præferencer. Jo bedre du kender din hund, jo bedre kan du udnytte det til hundetræning. Hundetræning virker bedst gennem positiv forstærkning. Hvis du ved hvad din hund kan lide, kan du belønne den, så snart den har vist den ønskede adfærd. Det behøver ikke altid at være godbidder til hunde men du kan også ae, rose hunden, bruge et stykke legetøj eller apportlege med pind eller bold.

De syv vigtigste øvelser i overblik

•     Lineføring

Hunde bør fra starten af lære at følge sin ejer i løs line. De må lære at ignorere mennesker og andre dyr, når de er i snor, og må ikke få lov til at “trække” dig i en bestemt retning. Når en voksen hund først har lært at den komme af sted med det, hvis han bare trækker hårdt nok i sin hundesnor, vil den gøre det igen og igen. Men med lidt know-how og frem for alt meget tålmodighed og konsekvens kan du få hunden til at vænne sig af med sit trækkeri igen. Til det formål kan det være nyttigt, hvis du først forsøger at ændre situationen. For eksempel, hvis den til da har gået med halsbånd, kan du nu skifte til en hundesele. Hvis den har trukket i begge slags og et skift fra hundesele til halsbånd eller omvendt ikke giver mening, kan du også binde en klud rundt om halsen, som du fæstner hundesnoren til. Din hund skal bevidst opleve denne forandring til noget “nyt” ved at du viser den sit nye udstyr til spadsereturene, og få den til at snuse til det grundigt. På den måde vil den være mere villig til at prøve noget nyt.

Stop op, når din hund trækker

Når du starter din tur og din hund trækker i snoren med det samme, stop op. Gå ikke videre, før din hund kommer tættere til dig igen og linen løsnes. Så snart den bevæger sig igen, stop op igen. Gør dette helt konsekvent. Hvis din hund trækker meget hårdt i en hundesnor og kun knapt kan holde den i at gå fra dig, lav et indkald gennem kommando eller kropssprog. En anden øvelse er at placere hundegodbidder eller et eftertragtet hundelegetøj i en afstand (ca. 20 m) i en tydeligt synlig position. Din hund vil sandsynligvis storme hen til det med det samme. Men hold den tilbage og foretag endnu et indkald. Så snart den vender sig om, tag et par skridt tilbage og vis, at det er dig, der bestemmer retningen. Først når den formår at stå ved din side i løs line må du nærme dig genstanden for din hunds begær. Belønningen modtager den altså kun, når den har lært tøjle sig selv og gå i dit tempo.

•        Kommando “sit”

For at lære din hund at sidde på kommando kan godbidder til hunde være meget nyttige. Hold en af dem langt over dens hoved. Hvis din hund forsøger at hoppe, forbliver din hånd lukket. Din hund vil snart sætte sig for bedre at kunne se sin godbid. Så snart bagkroppene og forpoten er på jorden, sig kommandoen “sit” og giv den sin godbid. Ros også med ord eller ved at klappe og ae hunden.

begleithundeprüfung © melounix / stock.adobe.com

Efter nogle øvelser har din hund lært at stole på ordet “sit” – før du overhovedet har tilbudt en godbid. For at træne, hvor lang tid hunden bliver siddende, kan du udvide ventetiden til belønningen bliver givet. Du kan nemt integrere hundetræning med “sit” -kommandoen i din dagligdag: når du påfører hundesnoren eller når den tages af, ved bageren, eller ved hvert lyskryds.

•     Kommando “dæk”

I modsætning til kommandoen “sit” skal din hund lægge sig ned ved kommandoen “dæk”. Med “dæk” menes, at bagende og begge albuer er på jorden. Denne position kan opnås i “sit”-position, hvor du holder din hundegodbid lige foran næsen på den, og fører den derfra og langsomt ned til jorden, lige for øjnene af din hund. Hold denne godbid så fladt som muligt på jorden. Din hund vil først gå ned med sin snude så den kan få fat i denne godbid, som den er så forhippet på. Dernæst skal du langsomt føre din hånd væk fra snuden og stadig holde den så tæt på jorden som muligt. Din hund vil følge din hånd, indtil den endelig er tvunget til at lægge sig ned. Sig så kommandoen “dæk” og giv belønningen.

Din hund bør ikke rejse sig, før du giver kommandoen “sit”. Når din hund sidder, kan du gentage eller afslutte øvelsen. Man kan øve “dæk” i mange forskellige situationer, f.eks. på caféen, ved busstoppestedet, under en samtale med naboen eller senere i restauranten. Igen er den rigtige timing vigtig: jo mere træt din hund er, desto større er villigheden til at lægge sig ned. Udfør først kommandoen “dæk” efter en lang gåtur og ikke mens din hund stadig er fuld af energi.

•     Kommando “her”

På kommandoen “her” (eller et tilsvarende fløjt), skal din hund straks og i frit løb komme hen til din side. Selvfølgelig kan voksne hunde, der endnu ikke har lært at adlyde en kommando, i starten ikke løbe rundt uden hundesnor.

Trin 1: træning i lejligheden

Et “her” bør derfor først øves i hjemmet, helst i forbindelse med et måltid. Til denne øvelse har du brug for en anden, som din hunde har tillid til, så vedkommende kan holde hunden fast, mens du forbereder maden til ham i en vis afstand. Din hund skal kunne se dig mens du gør det. Så snart du bruger kommandoen “her”, skal den anden person give slip på hunden. Hvis din hund kommer til dig, ros ham omhyggeligt og læg hundeskålen på gulvet. Hvis du føler, at din hund har forstået kommandoen i forbindelse med måltidet kan du begynde at lave øvelsen uden for måltiderne inde i hjemmet med et klart “her”. Hvis din hund kommer til dig med det samme, belønner du den med en godbid og gør det klart, at du er meget glad for, at den har adlydt. Når du vil øge sværhedsgraden kan du prøve øvelsen i indhegnet have.

Trin 2: øvelse under en spadseretur

Først når din hund pålideligt kommer hen til dig når du kalder, kan du tage linen af og gennemføre øvelsen dér. Det er bedst at vælge et ensomt område, hvor man om muligt ikke støder på andre hunde, der kunne distrahere din partner. Alternativt kan du gøre denne øvelse meget tidligt om morgenen eller meget sent på aftenen, når der ikke er meget trafik på gaden eller i parken. Du bør kun bruge kommandoen “her” kun hvis du er sikker på, at det kommer til at virke. Hvis du ser en anden hund, tag først din hunde i snor igen, og lav kun øvelsen, når den er ude af syne.

Forresten er det tilrådeligt at øve kommandoen “her” i forbindelse med hundens navn. Det er nemlig tit sådan, at ejere i stressede situationer kalder deres hund ved navn.

•     Kommando “(på) plads”

I tæt trafik, i fodgængerzoner med mange mennesker eller i møde med andre hunde, er det nyttigt, hvis din hund går tæt ved din side på pålidelig vis. Det betyder at den forbliver tæt på en bestemt side af benet med kommandoen “plads” – uanset om du går langsomt eller hurtigt, lige eller højre, eller hvis du stopper op. Traditionelt har du en hund på din venstre side, men du kan også få den over på din højre side, hvis du foretrækker det. Det er vigtigt at du vælger en side og holder dig til det. Du starter øvelsen ved at vise din hund, mens den er “på plads”, at du har en godbid i hånden. Når den har indtaget den rigtige stilling, skal man sige den rette kommando.

Hold din godbid i din hånd og lad din hund slikke den, mens du begynder at gå. Som et ekstra tegn skal du lejlighedsvis klappe på dit lår med den samme hånd. Efter nogle få meter siger du kommandoen “sit” og belønner den med hundegodbidden. Gør øvelsen sværere ved at lave flere og flere sving eller retningsskift. Efterhånden skal du også tage dens godbid væk fra næsen. For eksempel lægger du dens godbid i din taske, og fortsætter med at øve “på plads”. Gå langsommere, hurtigere, højre, venstre, fremad, bagud og gentag nu og da lydsignalet “på plads” og det tilsvarende visuelle tegn. Kun når din hund forbliver ved din side på pålidelig vis, kan du udføre øvelsen uden hundesnor. Hvis din hund forlader din side efter at have fået snoren af, skal du ikke trække den i halsbåndet, men sæt den på igen og gentag træningen med line.

•     Kommandoen “nej”

Når din hund hører kommandoen “nej” skal den hund give slip på en bestemt ting eller et objekt. Hvis, for eksempel, din hund forgriber sig på en sko eller har skambidt et af børnenes stykker legetøj, skal du sørge for at være meget klar i spyttet og tydeliggøre, at det ikke er noget, du ønsker at se.

Lav en byttehandel

For at en voksen hund skal reagere på din kommando, skal du lokke den med et andet “objekt”, som f.eks. en godbid eller et stykke hundelegetøj. Du skal forsøge dig med en byttehandel, så at sige. Hold en godbid foran næsen og sig “nej”. Så snart han åbner sin snude og lader det andet objekt være, giv ham godbidden og ros den, samtidigt med, at du aer og klapper den. Efterhånden kan du undlade godbidden eller hundens legetøj og nøjes med at belønne med ord og ved at ae, når den adlyder.

Træning af voksne hunde © Maria Sbytova / stock.adobe.com

Kommando “bliv”

Hunde må lære at sidde eller ligge på et bestemt sted. Ikke kun foran købmanden, selv når dørklokken ringer eller når du har besøg af folk, der er bange for hunde, skal de adlyde kommando “sit og bliv”. Her må din hund først og fremmest kunne adlyde kommandoerne “sit” og “bliv”. Hvis din hund kan stå eller ligge stille når du beder den om det, kan du starte med øvelsen “bliv”.

På den måde træner du, når din hund sidder eller ligger ned

Giv din hund et signal (for eksempel med flad hånd mod gulvet) og sig “bliv”. Stil dig nu foran din hund og bevæg dig så langt væk fra din hund, at hundesnoren hænger løst. Bliv stående et øjeblik og gå derefter tilbage mod din hund. Hvis din hund bliver enten siddende eller liggende, ros den udtrykkeligt. Hvis du belønner din hund med en godbid, bør den kun få det, hvis den sidder eller ligger ned i det øjeblik du kommer tilbage. Selv hvis den har været god til at vente, men sprang op i sidste øjeblik, så beløn den ikke. Hvis du giver den en godbid når hunden rejser sig, vil den ikke forbinde dette med “bliv”, men med “hoppe op”. Du kan træne øvelsen i første omgang med en længere hundesnor og senere uden line. Derudover bør du forlænge varigheden af, hvor længe din hund ligger eller sidder stille, gradvist.

Er det værd at besøge en hundeskole?

At indøve de kommandoer, der beskrives her, kræver ikke kun en masse tid, men også en masse disciplin. Især hvis du opdrager voksne hunde, der allerede har manifesteret forkert adfærd, har en ejer udover konsekvens og fingerspidsfornemmelse også brug for tålmodighed og udholdenhed. Fat mod, hvis det ikke virker med det samme. Det tager et stykke tid for en hund at engagere sig i alternativ adfærd og indse, at det er værd at lytte til dine kommandoer. Hvis du besøger en hundeskole regelmæssigt kan det være en god motivationsfaktor. Især hvis det er din første hund, er det ofte meget lærerrigt at tale med eksperter og andre hundeejere. Selv hvis du ser på nok så mange videoer på YouTube – i sidste ende er det dig selv der skal omsætte det i praksis. Det vigtige er, at konceptet om en hundeskole passer til dig og din hund. I princippet bør grupperne ikke være for store, så træneren kan afsætte tid til hver enkelt hund (og ejer), så vedkommende kan besvare alle spørgsmål.

 

Vi ønsker dig og din hund held og lykke på jeres rejse!

Vores mest hjælpsomme artikler
10 min

Berolige gøende hunde

„Hunde som gøer, bider ikke!“ Denne talemåde lyder måske som en trøst, men konstant gøende hunde giver ikke bare dårlige nerver, de irriterer også naboerne. Men hvorfor gøer hunde egentlig? Og kan man vænne dem af med det?

17 min

Grundprincipperne i hvalpeopdragelse

Jo før, jo bedre? Når det gælder hvalpeopdragelse, er dette sandt. Små hunde er ekstremt nysgerrige og helt åbne overfor den store verden. Dette kan udnyttes for at vise hvalpen på en sjov – men også konsekvent måde, hvad du forventer af den og hvilken adfærd er uønsket.

19 min

De 10 mest populære hundetricks

Giv pote, stå på bagbenene eller fange godbidder i luften? Med disse 10 tricks bliver dig og din hund stjerner for en aften. Og det bedste: hundetricks begejstrer ikke kun et publikum, men udfordrer din hund mentalt og fysisk. Samtidig styrker den slags hundetræning båndet mellem dig og din hund.