{"url":"https://www.zooplus.dk/magasin/hund/rejse-med-hund/ferie-uden-hund","title":"Ferie uden hund: hundesitter eller hundepension?","mag_id":34214,"is_single":true,"cat_name":"Hund","sub_cat_id":1326,"sub_cat_name":"Rejse med hund","cat_id":1322}
Endelig ferie! Men hvad nu hvis hunden ikke kan komme med? Med en hundesitter eller en hundepension er hjælpen nær. Men hvilken form for pleje er bedre for hunden, hvor høje er omkostningerne, og hvad skal man overveje? Vi viser dig fordele og ulemper og giver tips til, hvordan din hund kan indkvarteres på en vellykket måde.
Uanset om en privat ferie eller forretningsrejse – det er ikke altid din hund kan komme med. Enten er det fordi flyveturen er for lang, bilturen for besværlig, adgangskravene til hunde for strenge eller hotellet tillader ikke kæledyr – der er mange grunde til, at de firbenede venner bliver nødt til at blive hjemme. Derfor er der et væld af muligheder for at få passet din hund. Men hvor har hunden det bedre, hos hundesitteren eller i en hundepension?
Indkvartering i en hundepension
Det er ideelt hvis hunde kan bo hos familiemedlemmer eller nære venner hvis du er væk i længere tid. Det er dog ikke alle hundeejere, der har et privat netværk at kunne ty til. En hundepension synes i så fald at være et godt alternativ. Her findes der flere hunde indkvarteret i rum eller kenneler samtidigt – afhængigt af hvor godt de kommer ud af det med andre artsfæller bor de alene eller sammen med flere.
Store forskelle med hensyn til indkvartering, omkostninger og personale
Kvaliteten kan variere meget – fra det smukt indrettede, rene “hotelværelse” med hundelegetøj og frem til den primitive, snuskede hundekennel. Også hvad angår til plejepersonalet er der betydelige forskelle mellem hundepensionerne. Mens nogle hundepensioner får hundene til at føle sig som en del af familien med mest mulig opmærksomhed til deres firbenede gæster, har andre pensioner ofte seks eller flere hunde, der passes af en enkelt person. Individuel pleje, der tager hensyn til den enkelte hunds bevægelses- og beskæftigelsesbehov, kan bestemt ikke længere garanteres med sådan en bemanding. Der er også store forskelle med hensyn til omkostninger, men under 125 kroner om dagen finder du sjældent, og en hundepension, der er dyr, er ikke nødvendigvis bedre end en billig.
Tillid er godt, kontrol er bedre
For at sikre, at dit kæledyr får en god tid, skal du derfor på forhånd nøje undersøge hundepensionen. Er værelserne lyse og rene? Er der en afslappet og behagelig atmosfære? Hvor meget personale er der og hvilket indtryk gør personalet? Hvordan håndteres hundene? Får dyrene nok motion?
Får hundene deres sædvanlige foder? Disse spørgsmål kan kun afklares under et besøg på stedet og gennem en personligt samtale med ejerne. Afhængigt af, hvor langt hundepensionen ligger fra dit hjem kan det være en idé med et uanmeldt besøg – som alle andre steder findes der “sorte får”, der lover meget, men ikke holder hvad de lover.
Lyt til din mavefornemmelse – og din hund
Ud over den ovennævnte “fact check” for renlighed, bemanding og fodringsmetoder, bør du altid lytte til din mavefornemmelse, når du besøger hundepensionen – og din hunds. Trods alt har hunde normalt en sikker fornemmelse af, hvem de kan stole på. Derfor skal du holde øje med din hund under besøget. Hvordan opfører den sig i hundepensionen? Reagerer den venligt og nysgerrigt overfor personalet eller er den sky eller nervøs? Ikke alle hunde er egnet til at blive indkvarteret i en hundepension. Visse hunde udviser forstyrret adfærd hvis de ikke er i vante omgivelser, og er heller ikke glade for, at deres familie ikke er i nærheden, endsige fremmede mennesker og hunde. For dem vil et ophold i en hundepension betyde ren stress. Derfor bør du nøje afveje, hvad du kan byde din hund. Hvis din hund hurtigt får tillid til andre mennesker og kan lide at lege med andre hunde, kan et ophold i en dejlig hundepension være perfekt – nogle gange vil føles det også for din hund føles som ferie.
Hundesitter
Hvis din hund fra naturens side er mistroisk, og hvis den ikke har det godt med store ændringer, kan en hundesitter være det bedre valg. En hundesitter har normalt kun én til højst tre hunde i pleje på samme tid, hvilket sikrer en mere intensiv omsorg af den enkelte hund. Som regel indgår hunden i hundesitterens private husstand mens du er væk, så selv om den er nødt til at vænne sig til et nyt miljø, fortsætter den i rammer, der ligner det den er vant til.
Den første kontakt med hundesitteren
De fleste hundesittere tilbyder ikke deres tjenester som deres hovederhverv, men overtager hundene i deres fritid. De fleste er mennesker, der allerede ejer (eller har ejet) en hund, som har en masse tid tilovers, og som er glade for hunde. Da stort set enhver kan være dyresitter, og det ikke er uddannet personale, som f.eks. i dyrehjem, er der store forskelle hvad angår personlighed og deres respektive erfaringer. Derfor er det bedst at mødes med vedkommende flere gange, før du overgiver din hund til en hundesitter. Lav et besøg sammen med din hund, tag ture sammen og hold øje med, hvordan hundesitteren håndterer din hund, og hvordan din hund reagerer på den nye “ven”. Især hvis vedkommende har en hund i forvejen, er det vigtigt at holde øje med, hvordan denne reagerer på din hund. Mange hundesittere tilbyder også en prøvedag for at se, om din hund virkelig føler sig godt tilpas.
Afklar alle åbne spørgsmål på forhånd
Sørg for, at du præcist ved, hvad du forventer fra hundesitteren, inden du tager af sted på ferie. Jo mere præcist du udtrykker dine ønsker vedrørende fodring, beskæftigelse, motion, pleje og andre ritualer, jo bedre kan hundesitteren efterkomme disse ønsker. Selvom du ikke er glad ved at spørge alt for meget, eller stille for mange krav, skal du altid huske, at det handler om din hunds trivsel. Du vil også lettere kunne nyde din tid uden din hund, hvis du ved, at den har det godt.
Omkostninger og andre formaliteter
De fleste hundesittere tilbyder udover feriepasning også hundesitning på timebasis og det kan sagtens koste over 100 kroner per time – afhængigt af deres erfaring og deres nøjagtige opgaver. Hvis hunden skal flytte ind i flere dage, opkræver de fleste hundesittere en dagspris – her kan prisen svinge betydeligt fra hundesitter til hundesitter. Hvis du har aftalt en pris, bør du også afklare forsikringsspørgsmål. Hvis hundesitteren tilbyder sine tjenester officielt og kræver penge for det, bør vedkommende også have en hundeansvarsforsikring. Din egen ansvarsforsikring kan i visse tilfælde overtage også skader forårsaget af hunde, men her bør du nøje gennemlæse din forsikringspolice. Ud over omkostninger og forsikring bør du også diskutere mulige nødsituationer, og afklare hvad der sker, hvis hundesitteren pludselig bliver syg under dit fravær og ikke længere kan passe på din hund? Hvem kan i så fald overtage? Og hvad nu hvis din hund pludselig bliver syg? Kan hundesitteren gå til dyrlægen med din hund? Må vedkommende give den medicin, og hvilke beslutningsbeføjelser får vedkommende? Jo mere præcist I planlægger på forhånd, jo bedre er du forberedt på alle eventualiteter.
Hvad skal du ellers overveje
Detaljerede planer og præcise aftaler med hundesitteren er det allerbedste og er alfa og omega for et vellykket ophold. Det betyder selvfølgelig også, at du bør tage hånd om hele processen så tidligt som muligt. Især små hundepensioner, der kun har plads til få hunde, er hurtigt fuldt besat i feriesæsonen. Selvfølgelig findes der forretningsrejser eller sygehusophold, som man ikke planlægge sig ud af, og hvor det er nødvendigt med et kort ophold. I bedste fald har du overvejet det, før du købte din hund og spurgt familiemedlemmer, naboer eller venner, om de er klar til at overtage din hund i en nødsituation. Dem, der ikke har et sådant netværk at trække på, kontakter du helst en hundesitter – uanset om du skal på ferie uden hund eller ej. I bedste fald kender din hund hundesitteren og har mødt vedkommende flere gange, så den allerede har fået opbygget en tillid. Så bliver det meget nemmere end hvis det er en fremmed.
Tidlig planlægning til nødstilfælde
Ud over hundesitter og hundepensioner tilbyder mange dyrehjem også, at de med kort varsel kan overtage en hund, hvis for eksempel ejeren akut skal på sygehus. Du skal dog huske på, at det store antal andre hunde, som man finder i en kennel, det fremmede personale og den ukendte daglige rutine kan virke skræmmende på mange hunde, som savner deres familie. Anbringelse i dyrehjem bør derfor kun bruges i alleryderste nødstilfælde. Undgå den stress for dig selv og din hund og sørg for alternativ indkvartering på et tidligt tidspunkt – uanset om du planlægger en ferie med eller uden hund. Det kan trods alt altid være, at du ikke kan tage vare på dit kæledyr selv.
Uanset om du har en autocamper, en campingvogn eller tager af sted for at overnatte i telt, så er det blevet mere og mere populært at tage på campingferie. Men kan det også lade sig gøre, hvis du har hund? Hvordan finder jeg hundevenlige campingpladser? Hvordan transporterer jeg hunden, og hvor skal hunden sove?
Hundevenner vil helst tage deres hund med overalt. Så længe det gælder gøremål i byen, kan dit firbenede familiemedlem selvfølgelig altid komme med. Men hvad med ferien? Hvilke muligheder har dyrevenner, når de skal rejse langt væk? Kan man tage en hund med i flyet? Eller skal hundeejere hellere tage bilen på de lange ture?
Hverdag eller ferie: Togture er for mange en afslappet måde at rejse på. Forudsætningen for en behagelig tur i selskab med din hund, er ikke kun planmæssig afgang, men også at din hund er afslappet og rutineret. Vi giver dig her nogle tips til hvordan du får en god togtur med din hund.