Zugreisen mit Hund können eine verbindende Erfahrung für Sie und Ihre Fellnase sein, wenn Sie sich gut vorbereiten.
Hverdag eller ferie: Togture er for mange en afslappet måde at rejse på. Forudsætningen for en behagelig tur i selskab med din hund, er ikke kun planmæssig afgang, men også at din hund er afslappet og rutineret. Vi giver dig her nogle tips til hvordan du får en god togtur med din hund.
Før du går om bord på et tog sammen med din hund, skal du undersøge transportforholdene. Ofte er det sådan, at hunde, som ikke transporteres i en transportboks – altså som „hånd-baggage“ og derfor gratis – skal betale halv billetpris. I nogle lande forlanger baneselskabet kun 10 procent af billetprisen for en voksen. Hvis du køber en sparebillet, skal du læse det, som er skrevet med småt – nogle gange tæller en hund som en „hel person“ i gruppebilletter. For mange er hunden ligesom et familiemedlem, men f.eks. gør Deutsche Bahn i Tyskland det udtrykkeligt klart, at hunde ikke gælder som „gratis børn“ af familien og at man kan heller ikke kan reservere en siddeplads til dyr.
Det er tit og ofte ikke nok med en ekstra billet i lommen – mundkurven skal også tages med. I nogle lande er det nok, at sætte din hund i snor, hvis togpersonalet kræver det. Mundkurven behøves altså ikke at blive båret under hele turen. Alligevel bør du under alle omstændigheder træne din hund i at have mundkurven på og vælge en model, der sidder godt og hvor din rejsekammerat har nemt ved at ånde. Hvis du ikke behøver at sætte en mundkurv på, har togpersonalet lov til at afslutte jeres tur ved den næste togstation. Førerhunde for blinde og handikappede mennesker er undtaget mundkurvreglen, og rejser også gratis.
Øv jer tidligt
Det er nemmest, hvis du allerede vænner din hund til at køre med tog (og bus) i hvalpestadiet. Den uro og larm, som nødvendigvis følger med at rejse i det store køretøj, kan gøre selv rolige hunde urolige, hvis de ikke vænnes til det tidligt. Det vigtigste er dog, at du udstråler suverænitet og ro, for så mærker din hund, at der ikke er fare på færde. Hvis din hund virker usikker, skal du prøve at modstå at tale alt for beroligende til den – dette vil kun bekræfte dens mistanke om, at der er grund til at være bekymret. Du skal gå målrettet hen til ud- og indgange og på denne måde demonstrere, at i færdes på sikker grund. Hvis din hund er usikker, kan det hjælpe, at vænne den til banegården på et roligt tidspunkt og ligeledes gøre de første erfaringer på små banegårde og korte togture. Kør f.eks. en tur hen til et naturskønt område sammen med en ledsager, gå en hyggelig spadseretur og tag derefter 2 stationer med et regional- eller S-tog, hvorefter din ledsager henter dig og din firbenede ven igen. En sund godbid kan også gøre den første tur mere behagelig for din hund.
Under alle omstændigheder bør din hund allerede være dygtig til at lystre, før i rejser i tog: „Sit“, „bliv“ og „kom“, samt „dæk“ er meget hjælpsomme kommandoer. Et godt bånd mellem dig og din hund afhjælper mange situationer – men hvis du f.eks. har overtaget en ældre og nervøs hund fra et dyrehjem, skal der først skabes et stærkt bånd mellem jer, før i kaster jer ud i togture.
Tips til turen
Du skal undgå at gå på trapper med store hunde eller hvalpe. Men sporskift betyder ofte op og ned ad trapper. Bær din hund, hvis det er muligt, eller brug elevatoren. På sporet eller i toget skal du altid have din hund i kort snor, så du har den under kontrol – også hvis den f.eks. møder en anden hund, der også skal med toget. Sørg for at din hund tager plads ved din fod – mange hunde tager en lur under togturen. Hunden må ikke ligge i gangen og blokere vejen for andre passagerer, og den kan også risikere at blive trådt på. Da det i de fleste lande ikke er muligt, at reservere en siddeplads til hunde, må du også være fleksibel i overfyldte toge. Hvis din hund rejser i en transportboks, er det ideelt at sidde med boksen på skødet og hvis der er nok plads, kan du stille den vandtætte boks på sidepladsen eller gulvet.
Rejsen bliver mest afslappet, hvis din hunds sidste måltid ligger 12 timer før afgang, så den ikke kommer i nød under turen og er tvunget til at besørge. Før i går ind i toget, skal du tage flere gåture med din hund, med korte mellemrum, så hundens blære bliver helt tømt. Udover mundkurven og transportboksen, er der også andet tilbehør, som er nyttigt på en togrejse med hunde – især hvis det er en lang tur. En rejseskål til vand kan f.eks. være nyttig, eller et hundetæppe, så din hund ligger mere behageligt.
Vi ønsker dig og din firbenede rejsekammerat en herlig togtur!
Hvis du skulle få brug for nogle godbidder eller noget udstyr til din tur, så kan du shoppe det hos zooplus.dk!
Togtur med hund