{"url":"https://www.zooplus.dk/magasin/hund/til-hundeejeren/12-spoergsmaal-til-hundeopdraetteren-naar-du-koeber-en-hvalp","title":"12 spørgsmål til hundeopdrætteren når du køber en hvalp","mag_id":37331,"is_single":true,"cat_name":"Hund","sub_cat_id":1323,"sub_cat_name":"Til hundeejeren","cat_id":1322}
Selvom hvalpene er uimodståelige, så bør du ikke glemme alle de vigtige spørgsmål.
Du har fundet din foretrukne race? Så kan du sikkert næsten ikke vente med at få lov til at tage hvalpen med hjem. For at undgå, at du får en overraskelse af de slemme senere, bør du kun købe den valgte racehund fra en seriøs opdrætter. Med de følgende 12 spørgsmål kan du føle opdrætteren på tanden.
Når du først har set den søde, fluffede hvalp, ser hvordan den glædeligt logrer med sin lille hale, og ser nysgerrigt på dig med sine trofaste hundeøjne, er det ofte for sent at beslutte sig på et fornuftigt grundlag. Desværre er det netop det, tvivlsomme dyrehandlere, der forhandler syge, nervøse og dårligt socialiserede hvalpe, satser på, i deres håb om hurtige penge. Og selv hvis man inderst inde ved, at denne sælger ikke er seriøs, føler man, når man først har set dens skæbne, en trang til at redde mindst en af de uskyldige hunde til et bedre liv idet vi køber hunden. Men her gør du hverken dig selv eller hunden en tjeneste!
Hvorfor det er vigtigt at købe fra en seriøs opdrætter
Du vil sikkert gerne have en karakterfast og sund hund, som du og din familie kan nyde mange år. Ved købet har du sandsynligvis ikke lyst til at skulle tænke på adfærdsproblemer, sygdomme og hyppige dyrlægebesøg. Men dem der køber en hvalp fra en hundefabrik må desværre nok forvente netop det. Det der ligner et røverkøb kan hurtigt vise sig at være et bundløst hul du skal putte penge i, fordi det er ganske ofte tilfældet, at du betaler det du har sparet på dyre dyrlægeregninger. Sidst men ikke mindst støtter du med dit køb avlerens anløbne moral, så dyrenes lidelser vil fortsætte. Vælg derfor opdrætter med omhu. En seriøs opdrætter vælger omhyggeligt sine avlshunde efter fastsatte kriterier. Sundhed og karakterfasthed står her altid i centrum. Ved at udelukke syge hunde og hunde, der viser uønsket adfærd, sikrer en opdrætter, at racen kan fortsætte med rene linjer, og du får en hvalp, hvor risikoen for ubehagelige overraskelser reduceres til et minimum.
Hvordan du leder efter en opdrætter og første personlige kontakt
Spørg hos andre hundeejere eller raceforeninger efter adresser på velrenommerede opdrættere af netop den race, du har valgt. Når du kigger på internettet, skal du være sikker på, at opdrætteren er registreret hos en forening. Ring til opdrætteren og lav en aftale om, hvornår I kan mødes. Du kan sikkert allerede stille de første vigtige spørgsmål over telefonen for at få en fornemmelse af, om det vil være turen værd. Et besøg hos opdrætteren, et kig på kennelen, hvalpen og den personlige samtale på stedet, kan et telefonopkald selvfølgelig aldrig erstatte. Under alle omstændigheder bør du stille følgende tolv spørgsmål. En seriøs opdrætter glæder sig over din interesse og svarer på de følgende vigtige spørgsmål på udførlig vis.
12 vigtige spørgsmål til opdrætteren
• Viser du mig din kennel?
En seriøs opdrætter fremviser gerne de lokaler hvor hundene opholder sig. Under besøget skal du være opmærksom på, at der er rent og hvalpe vokser op i et lyst, opvarmet og venligt miljø med nok plads. Der skal stå tilstrækkeligt med vand, du bør kunne se legetøj til hunde, og hundene bør udvise en nær tilknytning til familien. For at kunne sørge for tæven og hver af de små hunde har en seriøs opdrætter normalt ikke hvalpe året rundt og heller ikke flere kuld ad gangen.
• Kan jeg tage et kig på hvalpene i ro og mag?
Hvis en opdrætter p.t. har hvalpe hjemme vil vedkommende sikkert fremvise dem med stolthed. Og selvom dit hjerte løber af med dig og helst vil tage dem alle med hjem med det samme, du bør se så nøje på hvalpene som muligt. Er hvalpene alle sunde og er deres rum rene og velplejede? Hvordan ser pelsen ud og hvordan er de små pelsboldes adfærd? Hvalpe er naturligt nysgerrige, kåde og møder verden med åbent sind. Hvis de derimod ikke udviser interesse for dit besøg, hvis de ligger i hjørnet uden at bevæge sig synderligt, virker nervøse, eller måske endda har oppustet mave, så bør du afstå fra et køb.
• Kan jeg få lov til at se tæven?
For en optimal start i livet bør hvalpe mindst være hos deres mor i otte uger. I Danmark er det endda et lovkrav, ligesom det er i mange EU-lande. Hvis du ser de små hunde leve sammen med opdrætteren uden tæven, så er det et tydeligt tegn på en tvivlsom handel. Selvfølgelig vil de udspekulerede bare påstå, at moderen er en af de andre voksne hunhunde, hvis de bliver spurgt om hvalpenes mor. Derfor er det værd at se på, hvordan tæven opfører sig overfor hvalpene. Hvis hun ikke viser interesse for dem og skubber dem væk, er hun nok ikke deres mor. Vær også opmærksom på, hvordan forholdet mellem tæve og opdrætter er. Er der en tæt, kærlig og venlig forbindelse mellem de to, eller virker tilgangen ret grov og præget af mistillid? I det tilfælde bør du gå på jagt efter en anden opdrætter.
• Hvad vil du vide om mig?
Racehunde kræver meget engagement og arbejdsiver fra en opdrætter. Uden hjerteblod vil en opdrætter sandsynligvis ikke være i stand til at imødekomme raceforeningens strenge krav, tilsynene, de lange timer på hundeudstillingerne, og de søvnløse nætter når tæven er drægtig. Selvfølgelig tjener en opdrætter også nogle penge ved at sælge sine hvalpe, men målt ved arbejdsmængden vil man hurtigt blive klar over, at avl først og fremmest drejer sig om kærlighed, og et ønske om at vedligeholde stamtræet og racen. Selvfølgelig vil enhver, der investerer så meget, gerne vide, at deres elskede hvalpe har det godt i deres nye hjem. Så vær ikke overrasket, hvis vedkommende spørger ind til dine livsforhold, dit arbejde og dine fremtidsplaner. Tag det som et tegn på, at du er i er gode hænder. Jo mere opdrætteren lærer dig at kende, jo bedre kan vedkommende vurdere, om hunderacen generelt passer til dig, og hvilken en af hvalpene passer til netop dig og dit liv.
• Er hvalpene vaccineret og chippet?
Opdrættere skal vaccinere deres hvalpe i tide. Få vist vaccinationscertifikatet, kontroller dets ægthed og se, om alle obligatoriske vaccinationer er registreret. Hvis du allerede før den første vaccination har kontakt med opdrætteren, kan du også spørge vedkommende om du må tage med hen til dyrlægen. Spørg også om navn og adresse på den ansvarlige dyrlæge og spørg, om hvalpene er chippet og ellers har været igennem en helbredsundersøgelse.
• Er alle nødvendige papirer tilgængelige?
Hunde fra en officielt anerkendt race er registreret og har en stambog, som opdrætteren skal være villig til at vise dig. Dertil hører sundhedstests og en test på hundenes avlsegnethed. Disse papirer har en seriøs opdrætter liggende til gennemsyn. Se på certifikaterne og stambogen og still spørgsmål. En opdrætter vælger normalt hanhunde efter helt bestemte kriterier og vil helt sikkert begrunde sit valg hvis du spørger ind til det.
• Er du medlem af en anerkendt forening?
Seriøse opdrættere er som regel medlemmer i en officiel hunderaceforening. Hvis det er en anerkendt hunderace, er foreningen ligeledes medlem af Dansk Kennelklub (DKK). Opdrætterens medlemskab bør vedkommende kunne fremvise. Når du leder efter en opdrætter, bør du kun kontakte opdrættere, hvis adresser er at finde på Dansk Kennelklubs hjemmeside.
• Hvorfor valgte du denne race?
Som nævnt før: for at opdrætte racehunde kræver det stor lidenskab, fordi rig bliver man ikke af denne ganske krævende “hobby”. En opdrætter vil have gode grunde til, hvorfor vedkommende besluttede sig for at gå i gang med netop denne race. Hvad gør racen så speciel? Hvad kan vedkommende lide ved at arbejde med disse hunde? I en personlig samtale med en erfaren opdrætter kan du lære meget om racen. Kontroller, om din motivation til at vælge denne race matcher opdrætterens erfaringer og oplevelser. En samtale med en opdrætter, der har mange års erfaring med racen, er ofte meget givende og kan ikke erstattes af nogen racebeskrivelse i bøger eller på internettet.
• Hvilket foder serverer du for dine hvalpe?
Korrekt ernæring spiller en afgørende rolle for hvalpenes sundhed. I de første seks til ti uger får de alle vigtige næringsstoffer gennem modermælken, hvorefter de gradvist overgår til at spise selv. De små hunde har brug for to til fire gange så meget energi og næringsstoffer som voksne hunde, det betyder, at de har brug for et særligt hvalpefoder, der er perfekt skræddersyet til deres behov. En seriøs opdrætter sikrer med hvalpefoder af høj kvalitet, at hvalpene får alle de nødvendige næringsstoffer i den rigtige mængde, så de får en sund vækst, der modvirker senere gener. På dit spørgsmål om foder, vil vedkommende helt sikkert svare dig, og måske endda anbefale en ernæringsplan for de første uger i det nye hjem.
• Hvordan socialiserer du de små hunde?
De første uger af en hunds liv er meget vigtige for det senere liv. Den tætte kontakt med moderhunden, samværet med søskende og intensiv pleje fra opdrætteren og opdrætterens familie, alt dette former den lille hund og sørger for, at den møder livet med stor selvbevidsthed. Allerede i de første par uger bør hvalpen have oplevet det, som den også vil møde senere i sin hverdag: andre hunde, forskellige mennesker, børn, lyde fra køkkenapparater, biler eller motorcykler. En vellykket socialisering er afgørende for en velafbalanceret hund, der ikke er bange og er karakterfast. Det er dog vigtigt, at den lille hund ikke udfordres over evne.
En seriøs opdrætter har som regel en præcis plan om, hvordan hvalpenes socialisering kan foregå i de første par uger, de stadig er hos opdrætteren og avlstæven. Vedkommende sørger for, at de så vidt muligt lærer den nye familie så godt som muligt at kende, samtidig med at man sikrer, at man ikke overdriver det med besøg fra fremmede, andre kæledyr, støvsugerlyde, fjernsynet og knitrende poser. Vedkommende vil være i stand til at forklare dig præcis, hvad hvalpe er blevet vant til, og i hvilket omfang du skal fortsætte socialiseringen derhjemme og i hverdagen.
• Hvad er prisen på en hvalp og er der en købskontrakt?
Du vil uden tvivl være interesseret i købsprisen, det hører med til forretningen. Almindelige racehunde koster normalt mellem 4000 og 9000 kroner. Prisen kan variere afhængigt af racen og opdrætteren. Du bør være skeptisk, hvis prisen ligger langt under gennemsnitsprisen. En opdrætter investerer meget tid i sine hunde, tager dem til dyrlægen, gennemgår tests, lader dem vaccinere, kører med tæven til hanhunden, giver tilstrækkeligt med foder og pleje, og sørger for beskæftigelse til hundene og videreuddanner sig. Det er derfor ganske berettiget med en god sum penge.
En seriøs opdrætter vil desuden kun udlevere sine hunde mod en købsaftale. Ud over den aftalte købspris og kontaktoplysninger på køber og opdrætter er der vigtige oplysninger om opdrætterens ansvar samt hundens identifikationskendetegn, såsom race, køn, stambogsnummer og hvalpens chipnummer.
• Må jeg komme tilbage?
En hund betyder en stor forandring i den kommende ejers liv, og derfor bør køb af et kæledyr overvejes nøje. En opdrætter vil hjælpe dig med denne vigtige beslutning med ord og gerninger, og vil aldrig overtale dig til et køb du i virkeligheden ikke kan stå inde for. I stedet forklarer vedkommende i detaljer, hvad hunde af denne race har brug for, hvor meget motion de har brug for, om de trives godt med små børn og hvad deres krav er hvad angår pleje, foder og hundetræning. Det frarådes normalt at købe en hvalp ved det første besøg. Spørg opdrætteren, om du kan besøge hvalpene igen for at lære dem bedre at kende. Hver hvalp er individuel, og jo bedre opdrætteren lærer dig at kende, jo lettere bliver det at vælge en hvalp fra kuldet, der passer perfekt til dig, og som kan give dig glæde i hele dens liv.
Jo før, jo bedre? Når det gælder hvalpeopdragelse, er dette sandt. Små hunde er ekstremt nysgerrige og helt åbne overfor den store verden. Dette kan udnyttes for at vise hvalpen på en sjov – men også konsekvent måde, hvad du forventer af den og hvilken adfærd er uønsket.
Du har fundet din foretrukne race? Så kan du sikkert næsten ikke vente med at få lov til at tage hvalpen med hjem. For at undgå, at du får en overraskelse af de slemme senere, bør du kun købe den valgte racehund fra en seriøs opdrætter. Med de følgende 12 spørgsmål kan du føle opdrætteren på tanden.
Når man kigger i hvalpekassen, slår enhver hundeelskers hjerte hurtigere. Man vil helst tage alle hvalpene med hjem, men (for det meste) skal det kun være én. Den sorte, den sort-hvide eller måske den med den sjove aftegning på brystet? Rådvildheden breder sig. Læs mere om, hvilken hvalp du skal købe og lade flytte ind i dit hjem.