10 tegn på, at din hund er glad
"Hvordan ved jeg, at min hund er glad og har det godt?". "Hvordan ved jeg, at jeg gør alt rigtigt, og at den har et godt liv med mig?". Det er spørgsmål, som mange hundeejere står overfor.
© Янина Абушева / stock.adobe.com
Din firbenede ven elsker at være i haven, og du vil gerne give den et hundehus, som kan holde til alt slags vejr? Hvis du har godt styr på hammer, søm osv., så kan du også sagtens bygge et hundehus. Vi giver dig tips til selv at bygge et hundehus.
Hvorfor har en hund brug for et hundehus?
Det er en god idé at have et hundehus, hvis din hund regelmæssigt opholder sig længere tid i haven eller løber frit omkring på din ejendom. Hvis du fra forår til efterår tilbringer meget tid i haven, kan du give din hund et hyggeligt sted at trække sig tilbage til.
Hundeejere, som i deres fravær lader hunden holde vagt i en indhegnet have, bør også give deres vovse et hundehus til som beskyttelse mod vind og vejr.
Hvilken slags træ til det selvbyggede hundehus?
Et udendørs hundehus skal være robust og holde i lang tid. Når du vil bygge et vejrbestandigt hundehus, er valget af materiale afgørende. Tip: Skruer af rustfrit stål er vejrbestandige! Derudover anbefaler vi disse træsorter:
Lærketræ til hundehuse
Lærke har et højt indhold af harpiks, hvilket gør det vejrbestandigt. Det er altså ikke så mærkeligt, at mange havemøbler til os mennesker er fremstillet af lærketræ. Vores favorit, når vi skal bygge et hundehus, er helt klart lærketræ. Men det er så også lidt dyrere end andre træsorter.
Grantræ til hundehuse
Grantræ har flere fordele: Det er let, elastisk og behandlet – med naturlig træbeskyttelse – relativ langtidsholdbar. Og så er det billigere end lærketræ.
Fyrretræ til hundehuse
Fyrretræ er træsorten, som kan det hele – til en god pris. For eksempel anvender man ofte fyrretræ til havehegn. Især til udendørs brug er imprægneret fyrretræ (termofyrretræ) velegnet.
Hundehus: Hvilken størrelse passer til min hund?
Hvis du tænker: “Så stort som muligt!”, så gør du ikke din hund en tjeneste, når den kolde årstid kommer. For hvis hundehuset er for stort, så beskytter det ikke så godt mod kulde.
For at finde de optimale mål skal du starte med at måle din hund. Skriv følgende mål ned: Skulderhøjde og længde fra snuden til haleroden. Derefter skønner du, hvor meget plads din hund har brug for til at vende sig om. For eksempel når den ligger helt rullet sammen.
Læg nu 20 procent til de udregnede mål. Med denne tommelfingerregel kan du udregne hundehusets højde, bredde og dybde, så du kender dit materialeforbrug.
Hvor stor skal hundehusets indgang være?
Til denne beregning skal du også bruge skulderhøjdens mål. Døråbningens højde skal helst være cirka 0,8 gange så høj som din hunds skulderhøjde.
Sådan gør du: Byg selv et hundehus
Der findes mange vejledninger til, hvordan man bygger et hundehus. Kig først på så mange hundehuse som muligt, og overvej, hvilke du bedst kan lide. Kan du føre disse ud i livet med dine håndværksmæssige evner? Så er det bare med at sætte i gang! Lav en byggetegning, og køb de nødvendige materialer i byggemarkedet.
Sørg for, at du har alt værktøjet klar. Du skal blandt andet bruge et træbor, en batteridrevet bore- og skruemaskine, en tegnetrekant og en smigvinkel. Du skal derudover bruge en sav til at save udgangen ud.
Byg selv et hundehus: De vigtigste tips
Hundehusets gulv
Det giver mening med en gulvplade, som skaber afstand til undergrunden. Her kan du lave en smart kombination: Brug en palle som gulv, og læg den på nogle jævne sten. På den måde har hundehuset afstand til jorden og køler ikke så hurtigt ned.
Hundehusets vægge
Sidevæggene, forsiden og bagsiden består af trælister eller brædder, medmindre du vælger at bygge det af paller, som vi beskriver lidt senere. Indgangen på forsiden skal du save ud i en pasende størrelse med saven.
Skru først gulv- og sidedelene omhyggeligt sammen. Enhver unøjagtighed kan føre til, at huset bliver ustabilt. Forbor først alle huller. På den måde undgår du, at træet revner. Da træet arbejder udendørs, er det ikke den bedste løsning at bruge hæfteklammer.
Hvis hundehuset bruges om vinteren, så anbefaler vi: Beklæd sidevæggen i to lag indvendigt med flamingo. Det isolerer godt, men din hund kan ikke spise af det.
Byg selv hundehusets tag
Et fladt tag eller et saddeltag? Du kan vælge! Naturligvis er dine håndværksmæssige talenter med til at afgøre valget. Det er selvfølgelig nemmere at bygge et fladt tag.
I forhold til materialet er der flere muligheder: Du kan bruge træbrædder, bølgeblik eller tagpap. Naturligvis er det enormt vigtigt, at taget er regntæt. Det gælder især for hundehuse, som står frit og ubeskyttet.
Byg et hundehus af paller
At bygge et hundehus af paller kan gøre arbejdet meget lettere! Engangspaller er velegnede, da de for det meste er mindre end europaller. Som navnet antyder, er engangspaller billigere at skaffe, da der ikke er pant på dem.
Det går lidt hurtigere at bygge et hundehus af engangspaller. For pallerne skaber et godt skelet. Men sørg før byggeriet for at fjerne gamle søm eller hæfteklammer.
Den sidste finish: Imprægnering af det selvbyggede hundehus
Uanset om du bygger huset af trælister, med paller eller i en smart kombination, så sikrer en imprægnering hundehuset mod misfarvninger. Sørg for at bruge imprægnering, som ikke er giftig for dyr.
Linolie kan alt efter træsort være nok som beskyttelse. Du kan også bruge vandfast maling. I byggemarkedet kan de rådgive dig om, hvilken imprægnering er bedst til det træ, du har valgt. Hvis du ønsker at male dit hundehus, så slib det af først.
Vigtigt: Kontrollér til sidst, at der ikke er skarpe kanter eller udragende skruer, som din hund kan komme til skade på.
Isolering af træhundehuset
Hunde, som er meget i haven om vinteren, har brug for et tørt og varmt ly. Du kan også indbygge isoleringen på forhånd i form af flamingo inde i sidevæggene, som hvis det var en chokoladekiks.
Hvad kan man mere gøre for at få et varmt hundehus? Om vinteren kan det anbefales at bruge varmende halm eller lægge hyggelige hundemåtter som for eksempel Vetbed-Isobed-måtten på gulvet. SnuggleSafe-varmepuderne er også meget populære.
Og husk nu: Især på den kolde årstid er det vigtigt, at hundehuset har en god afstand til jorden.
Du kan finde flere idéer til anlæggelse af din have i følgende artikler i vores magasin: Tips til en kold tid for udekatte og 10 tips til en pindsvinevenlig have
Alternativer: Køb et hundehus
Du skal kun bygge et hundehus, hvis du virkelig hygger dig med at lave gør-det-selv-projekter. Alt efter dit håndelag og hundehusets design tager det alt mellem fem timer og tre arbejdsdage. Hertil skal du lægge udgifterne til materiale.
Du vil måske hellere købe et færdigt hundehus? Ikke noget problem! I zooplus onlineshop findes der mange forskellige modeller til hunde i forskellige størrelser: Køb et hundehus her.
Vi vil gerne lige vise dig to hundehuse: Hundehuset Amsterdam er skruet sammen på et splitsekund. Tagets to halvdele kan klappes op, det er meget praktisk til rengøring, og så har det en indbygget vandskål af rustfrit stål. Hundehusets Spike Comfort er vejrbestandigt og står på små træfødder, så din hund er beskyttet mod jordens kulde.
"Hvordan ved jeg, at min hund er glad og har det godt?". "Hvordan ved jeg, at jeg gør alt rigtigt, og at den har et godt liv med mig?". Det er spørgsmål, som mange hundeejere står overfor.
Du har fundet din foretrukne race? Så kan du sikkert næsten ikke vente med at få lov til at tage hvalpen med hjem. For at undgå, at du får en overraskelse af de slemme senere, bør du kun købe den valgte racehund fra en seriøs opdrætter. Med de følgende 12 spørgsmål kan du føle opdrætteren på tanden.
Lad os være ærlige: en lille, fluffet hvalp er lige til at dåne over. Voksne hunde, som f.eks. fra dyrehjem eller dyreinternat, har tit dårlige chancer overfor så meget nuttethed. Det er en skam, fordi det har sine fordele at få en ældre hund. Hvad består de af og hvorfor mange fordomme om voksne hunde ikke stemmer, kan du finde ud af her.