10 tegn på, at din hund er glad
"Hvordan ved jeg, at min hund er glad og har det godt?". "Hvordan ved jeg, at jeg gør alt rigtigt, og at den har et godt liv med mig?". Det er spørgsmål, som mange hundeejere står overfor.
© tunedin / stock.adobe.com
By eller land, hus eller lejlighed – i princippet er det muligt at leve med hunde hvor som helst. Men afhængigt af, hvordan hjemmet ser ud, og hvor den ligger, er der forskellige racer, der er mere eller mindre egnede. Vi giver tips og giver eksempler på nogle racer, der passer godt til omgivelserne. Husk også: hvis du ikke selv ejer huset eller lejligheden, skal du have en skriftlig tilladelse fra din udlejer, inden en hund flytter ind!
En lejlighed kan være alt fra en hyggelig 1-værelses lejlighed i byen til en rummelig lejlighed med tagterrasse – og altså dybt forskellige. Vi kigger nærmere på mulige fordele og ulemper.
Hvis du bor i en lejlighed, hvor alt er på et plan, er det en stor fordel: din hund har i så fald ikke brug for at gå på trapper. Det er godt mens de er hvalpe. Hvad angår hunde i vækst er det tilrådeligt at være forsigtig med trapper fordi deres led stadig er under udvikling. Har du en have til din lejlighed i stueetagen? Læs vores “havetips” i slutningen af artiklen.
Egnede hunderacer: hvis du bor i stueetagen eller har en elevator, er din lejlighed rummelig og du har tolerante naboer, har du (næsten) frit valg blandt hunderacerne.
Uegnet: undtagelser bekræfter reglen, men arbejdshunde med stærk trang til motion anbefales ikke – især hvis lejligheden er beliggende i byen. Disse hunde har brug for rigeligt med plads, og gerne også en sikret have, ud over meget motion og samvær sammen med deres familie. Hertil hører de fleste jagtracer, men også livlige racer såsom en Border Collie.
Din lejlighed er stor og rummelig, men du bor på anden sal? Her bør du i hvert fald i hvalpealderen være forberedt på at bære din hund. Et par enkelte trappetrin skader ikke hvalpen, men risikoen for, at den kommer til skade, når den tager sine ukontrollerede hvalpeskridt, er stor. Men også senere gælder det: Især for store hunderacer kan det at gå på trapper regelmæssigt være belastende for leddene. De er så til gengæld for tunge til at du kan bære dem op og ned ad trappen.
Egnede hunderacer: udvoksede mellemstore og små hunde kan godt gå på trapper. Men hvis du bor på femte sal, kan det blive belastende, selv for disse hunde. Men når alt kommer til alt så kan du bare tage små hunde såsom en Chihuahua op på armen. Også “skødehunde” såsom en Bichon Bolognese eller en Coton de Tuléar og beslægtede racer er gode.
Uegnede: jagthunde, arbejdshunde og store hunde over 20 kilo er uegnede til at bo på højere etager. Fordi i tvivlstilfælde bør du være i stand til at bære din hund, hvis den har sundhedsmæssige skavanker. På grund af deres særlige anatomi er følgende andre racer ikke så egnede til at skulle gå på trapper: Gravhund, Fransk Bulldog, Pekingeser og Basset Hound.
En lejlighed med 1 soveværelse er ikke hensigtsmæssig med hunde? Det afhænger af dem, der bor der! Ikke alle hunde kan lide at galoppere rundt. Derudover er det sådan, at hund, der bor i en etværelses, men ofte er af sted sammen med sin ejer, i de fleste tilfælde er lykkeligere end hund, der bliver nødt til at tilbringe flere timer om dagen alene i en fem-værelses lejlighed.
Velegnet til: alle små hunderacer uden meget motionstrang Japan Chin, Malteser, Bomuldshund, Bichon Frisé, Mops, Fransk Bulldog. Mindre Pudler og en Cavalier King Charles Spaniel føler sig også hjemme her. Ligeledes har større hunde, såsom en Engelsk Bulldog og en Grand Danois ikke brug for synderligt meget bevægelse. Selvfølgelig skal man kunne komme til lejligheden uden trapper og være så rummelig, at hundene ikke med et vift med halen skubber de dyre porcelænsfigurer ned fra hylden.
Uegnet: jagt- og arbejdshunde, livlige racer, Retrievere.
Du hører, når din nabo tænder kaffemaskinen eller snorker? Det kan spille en rolle i beslutningen om en bestemt hunderace. Fordi nogle hunde har tendens til at gø eller bjæffe. Husk derudover, at overdreven gøen kan være tegn på stress eller kedsomhed.
Egnede: en Basenji kan rent fysisk ikke gø, men producerer kun en lyd der minder om jodlen. Samlet set er disse hunde meget rolige – og forresten også gode til at holde i små eller højereliggende lejligheder. Racer, der stort set heller ikke gør: Whippets, Borzoi, Cavalier King Charles Spaniel, Golden og Labrador Retrievers, Akita Inu og Fransk Bulldog.
Uegnet: en Terrier har tendens til at gø, og er mindre egnet til en lejlighed, hvor der er lydt, ligeledes er Yorkshire Terrier, Cairn Terrier og West Highland White Terrier mindre egnede. Derudover består risikoen for, at en Doberman, Miniature Schnauzer, Dværg-og Toypudler, samt Chihuahua og Pekingeser begynder at bjæffe. Selv med god opvækst har de en tendens til at gø mere end andre hunde.
Et helt hus er et paradis for hele familien – også for hunde. Dybest set er livet i hus velegnet til alle slags hunderacer. Her er der masser af plads og i mange tilfælde en have. Afhængigt af, hvordan huset er indrettet, og hvor stor hunden er, kan du sikkert oprette hundefri zoner – såsom børneværelser eller soveværelser.
Egnede hunderacer: alle hunderacer store som små er velegnede til et liv i hus. Nogle vil dog foretrække en stor have. Hertil hører en Husky, Berner Sennenhundeeller Newfoundlænder, som har det ekstra godt, hvis de har adgang til en have.
Trapper: marmortrapper eller stejle trapper kan også være et problem for hvalpe eller større hunderacer. Trapper kan sikres med hvalpegitter og behold helst større racer i stueetagen.
Masser af plads – masser af risiko: jo flere værelser, jo mere skal du være opmærksom på, især med en hvalp, at du indretter værelserne på en hundevenlig måde. Små dele, man kan komme til at sluge, giftige planter i huset og i haven, kabler og meget mere kan være en fare for din hvalp. Du kan mindske risikoen ved at gøre værelserne tilgængelige en efter en.
Et hus med en have – hvad mere kan en hund ønske sig? Men husk, at en grøn oase kan have faldgruber.
Hvis dit hus er fritstående, vil det ikke forstyrre dine naboer, selv hvis din hund gør – så længe det ikke er overdrevet. Haven kan stadig være et problem, hvis din hund tit kommer til at være der alene. Mange hunde føler så, at de skal bevogte ejendommen. Det vil være irriterende lige så snart din selvudråbte vagt begynder at gø hvis naboen klipper hæk. Selv uden direkte naboer kan det være irriterende, når den bjæffer ad forbipasserende, såsom et postbud. Hvis den ikke skal være en udpræget vagthund, skal den ikke efterlades alene i haven alt for tit. Men hvis du selv tilbringer meget tid her, kan du lige så godt tage hunden med. Nogle “mere støjsvage” hunde, såsom en Basenji vi har nævnt ovenfor.
En ung hund vil formentlig have sine egne ideer med den have, du så omhyggeligt har brugt timer på at se helt rigtig ud. Så hvis du har skabt dig lidt af en slotshave må du være forberedt på, at din hund hurtigt kan få den til at se meget anderledes ud. Om nødvendigt må du indhegne visse haveområder, såsom grøntsagsbed, for at beskytte dem mod hunden.
Hvalpe har tendens til at tage alt i munden – og sluge noget af det. Efterlad derfor ikke en hvalp alene i haven, for der er næsten en uendelig mængde genstande, den kan komme til at sluge: små sten, giftige bær, små træstykker, fyrrebark, bier – alt lander i den lille udforskers mund.
Hvis du har en jagthund eller har en hund, der elsker at hoppe og samtidig har en higen efter frihed, bør du nok sikre din have med et to meter højt hegn. Små hunde har ikke brug for så høje hegn, men nogle af dem kan grave under hegnet, hvis de er alene i lange perioder. En sikret have beskytter ikke kun din hund fra farerne udenfor, men også nabokatten, samt bilister og cykelryttere.
Nogle hunde har en tendens til at gnave i alt grønt, også hvis det er giftigt. Til de giftige haveplanter hører f.eks. efeu/vedbend, buksbom, laurbær-kirsebær, samt forårsblomster såsom tulipaner og mange andre planter. Ikke kun planter, men også pesticider kan være giftige for din hund.
"Hvordan ved jeg, at min hund er glad og har det godt?". "Hvordan ved jeg, at jeg gør alt rigtigt, og at den har et godt liv med mig?". Det er spørgsmål, som mange hundeejere står overfor.
Du har fundet din foretrukne race? Så kan du sikkert næsten ikke vente med at få lov til at tage hvalpen med hjem. For at undgå, at du får en overraskelse af de slemme senere, bør du kun købe den valgte racehund fra en seriøs opdrætter. Med de følgende 12 spørgsmål kan du føle opdrætteren på tanden.
Lad os være ærlige: en lille, fluffet hvalp er lige til at dåne over. Voksne hunde, som f.eks. fra dyrehjem eller dyreinternat, har tit dårlige chancer overfor så meget nuttethed. Det er en skam, fordi det har sine fordele at få en ældre hund. Hvad består de af og hvorfor mange fordomme om voksne hunde ikke stemmer, kan du finde ud af her.