10 tegn på, at din hund er glad
"Hvordan ved jeg, at min hund er glad og har det godt?". "Hvordan ved jeg, at jeg gør alt rigtigt, og at den har et godt liv med mig?". Det er spørgsmål, som mange hundeejere står overfor.
© LIGHTFIELD STUDIOS / stock.adobe.com
Glasskår fra en smadret juletræskugle, en adventskrans der er brudt i brand, et væltet juletræ, og den tunge julemiddag: julen udgør ikke kun en vis fare for os mennesker, men især for vores firbenede venner. Vi viser dig hvilke farer jeres hund kan være udsat for, hvordan ulykker kan forhindres, og hvordan man i en nødsituation hurtigt kan reagere på den rigtige måde.
Hjemmet dufter af gran og kanel, småkagerne er i ovnen, der er julepynt i vinduerne, stearinlyset brænder, og det pyntede juletræ er tændt – julen er en meget speciel tid. Men det kan være farligt for vores hunde. Mens vi løber hektisk gennem hjemmet, pakker de sidste gaver ind, forbereder julestegen, nu hvor børnene glæder sig over julekalenderen – ja, så er hunden for det meste ikke i centrum. Hunden er dog lidt stresset på grund af al det uvante hurlumhej, og i hjemmet lurer der et par farer.
Hvad ville julen være uden julelys? Hygge i stearinlysets skær er bare en sikker vinder i den mørke årstid. Selvom de fleste hunde holder en sikker afstand fra stearinlysets flimren, bør de aldrig placeres inden for hundens rækkevidde. Risikoen for, at din hund ved et uheld med sin hale kommer til at vifte hen over lyset, og derefter sætter både dug og gardiner i flammer, er simpelthen for stor.
Sådan mindsker du risikoen: hvis du ikke vil undvære stearinlys i juletiden, bør du kun sætte dem der, hvor hunden ikke kan nå dem. Stearinlys på stuebordet, en lav vindueskarm, eller på de nederste grene af juletræet er tabu. Desuden bør lysene aldrig brænde, hvis din hund er uden opsyn i samme rum. Hvis man ikke synes, at disse forholdsregler rækker, kan du selvfølgelig bruge kunstige LED-lys i stedet for stearinlys. Disse kan hverken dryppe med varm voks, eller forårsage forbrændinger eller ildebrande.
Hvis der sker noget: hvis din hund, på trods af alle forholdsregler, brænder sig på et stearinlys, bør du straks afkøle det berørte område under lunkent vand (ikke iskoldt!). Salve eller pulver bør ikke anvendes på hunde. Ofte viser omfanget af forbrændinger sig først senere og hos hunde langt senere, når vævet på grund af forbrændingen f.eks. er ved at falde af et større område på huden. Derfor bør du, også ved mindre forbrændinger, altid have din hund undersøgt af en dyrlæge. Sørg for at have din dyrlæges eller dyreklinikkens telefonnummer klar før juledagene starter, så behøver du ikke at lede efter nummeret når du står midt i en nødsituation.
Så smuk et pyntet juletræ end ser ud – for vores hund har det nogle farer, som du ikke bør undervurdere. Særligt unge og nysgerrige hunde, der gerne vil udforske det mærkelige træ i den velkendte stue så hurtigt som muligt, får ofte ubehagelige oplevelser med lys, glaskugler, guirlander og lignende. Særligt høj er risikoen for skade på juletræskugler, der er gået i stykker. De falder hurtigt ned, hvis en nysgerrig, logrende hund undersøger træet, og hunden kan snitte sig i munden eller på poterne.
Også den elektriske lyskæde er ikke helt sikker. Ud af nysgerrighed eller kedsomhed kan det hænde, at hunden tager den i munden, så den får elektrisk stød, hvilket endda kan være livstruende for visse hunde. Man bør også være forsigtig med juletræsfoden, og du skal sørge for, at juletræet står sikkert. Træet skulle jo helst ikke falde om, bare fordi hunden snuser lidt til det, eller skubber til den med halen. Derudover må hunden ikke kunne komme til vandet i juletræsfoden, fordi træet kan afgive stoffer, der kan være farlige for din firbenede ven. Visse guirlander kan i øvrigt indeholde bly, og det kan føre til tarmslyng, hvis din hund spiser det.
Selvfølgelig har du også lov til at stille et juletræ i dit hjem, selvom du er hundeejer. Hvis du anvender følgende sikkerhedsråd udgør det ingen fare for din hund:
Chokolade, småkager og nødder får ikke kun mundvandet til at løbe hos mennesker, men også hos mange hunde. Men i modsætning til os mennesker, hvor man i juledagene højst får lidt ekstra på sidebenene, så er chokolade ikke ufarligt for hunde. Indholdet af theobromin i sødmælk og mørk chokolade er giftig for hunde og kan have katastrofale konsekvenser for deres organismer og føre til svær sygdom.
Det her mindsker risikoen for forgiftning: lad aldrig chokoladen stående frit fremme. Opbevar chokoladejulemanden og småkagerne i tæt forseglede kasser og æsker og lad være med at have små tallerkener stående på stue- eller køkkenbordet. Hvis du har gæster eller bare gerne vil hygge lidt med en tallerken fyldt med chokolade og bagværk, så sørg for, at din hund ikke får noget af dit slik – selvom den kommer med nok så bedende hundeøjne. Lad aldrig din hund være alene i stuen med chokolade liggende, men fjern straks det usunde slik. Chokoladejulekalenderen bør du også hænge sådan, så den er utilgængelig for din hund – en sulten hunds behændighed bør ikke undervurderes. I øvrigt er hvid chokolade ikke giftig for hunde på grund af det lave indhold af theobromin, men fedt- og sukkerindholdet er højt.
Hvis din hund har spist chokolade: hvor farlig chokoladen er for din hund afhænger af den spiste mængde, og kakaoindholdet i chokoladen. Dybest set, jo mørkere chokolade, jo mere giftigt er det for hunden, og jo mindre din hund er, jo større er konsekvenserne. Hvis du opdager, at din hund har spist en større mængde chokolade, bør du altid gå til dyrlægen så hurtigt som muligt. Kun vedkommende kan stoppe forgiftningen med de nødvendige behandlinger. Trods al ophidselse: gå aldrig panik og forhold dig roligt, for din hunds skyld. I øvrigt er et lille stykke chokolade eller en enkelt chokoladesmåkage nok usundt for en mellemstor til stor hund, men normalt uproblematisk. Det er farligt med en hel plade chokolade eller flere chokoladejulemænd.
En julestjerne på bordet, en mistelten over døren eller julepynt med juleroser – disse planter er simpelthen en del af juletiden for mange mennesker. Hundeejere bør dog være forsigtige med juleudsmykningen af deres hjem, for desværre er julens mest populære planter giftige for hunde. Hvis hunden sluger en mistelten, der er faldet ned, eller kommer til at spise noget af julestjernen, er der risiko for alvorlige forgiftningssymptomer. Alene kontakten med julestjernens blade kan føre til ubehagelig hudirritation hos vores kæledyr.
Bliver jeg nødt til at undvære mistelten og julestjerne? Ønsker du at holde fast i juletraditionerne i form af en julestjerne eller en mistelten på trods af hunden, skal du sørge for at disse planter er placeret uden for hundens rækkevidde. Tilsvarende bør små skåle med duftolier kun placeres i sikker højde. Du bør i øvrigt også være forsigtig med anden julepynt. Den populære sne, som man sprøjter på vinduer, kan føre til åndenød, selv i små mængder. Heldigvis findes der er nogle alternativer, som hundeejere kan pynte deres lejlighed med, uden at hundene risikerer at lide overlast: kravlenisser man kan klistre på vinduerne, eller kunstige planter, der ser bedragerisk ægte ud, og ikke engang behøver at blive vandet.
Hvad skal jeg gøre, hvis min hund har spist en giftig plante? Hvis du har bemærket, at din hund netop har spist planten, kan du give den kultabletter – de bør forefindes i enhver førstehjælpskasse hos en hundeejer. Her gælder tommelfingerreglen, at jo tidligere den aktive kul kommer i kontakt med plantegiften i maven, desto mere effektivt er det. Hvis det er et stykke tid siden, at den giftig plante er blevet indtaget, og du ser de første forgiftningssymptomer, så skal hunden omgående til dyrlæge.
En lækker julemiddag hører sig til, i lige så høj grad som juletræet og julegaverne. Men mens vi sidder ved bordet og nyder bordets mange herligheder, sidder hunden ved siden af med store hundeøjne. Det er ganske svært at være konsekvent, og så lander det ene eller det andet stykke julesteg måske lidt udenfor din tallerken og nede på gulvet. Men du gør dig selv og din hund en bjørnetjeneste, fordi det sker ganske ofte, at denne lille ene undtagelse ender med et besøg hos dyrlægen. Det meste af vores mad, især julestegen, er for krydret og for fedtholdig for hunde og kan føre til mavebesvær. Fjerkræben fra gåse- eller andestegen må hunde heller ikke indtage. De splintrer let (især når de er kogte), hvilket fører til alvorlige skader på mund og spiserør.
Hvis du vil gøre din hund glad, bør du i stedet give den særlige hundegodbidder, eller et kødben, som hunden kan gnave i, mens vi nyder julemiddagen.
For hundeejere kan advent og jul være en udfordring, især hvis din hund stadig er meget ung og nysgerrig, og vil prøve alle de underlige ting, julen bringer med sig. Men bare rolig, hvis du følger de enkle forholdsregler, der er beskrevet ovenfor, kan det stort set ikke gå galt. På den måde vil du kunne nyde denne særlige tid med din firbenede ven til fulde.
"Hvordan ved jeg, at min hund er glad og har det godt?". "Hvordan ved jeg, at jeg gør alt rigtigt, og at den har et godt liv med mig?". Det er spørgsmål, som mange hundeejere står overfor.
Du har fundet din foretrukne race? Så kan du sikkert næsten ikke vente med at få lov til at tage hvalpen med hjem. For at undgå, at du får en overraskelse af de slemme senere, bør du kun købe den valgte racehund fra en seriøs opdrætter. Med de følgende 12 spørgsmål kan du føle opdrætteren på tanden.
Lad os være ærlige: en lille, fluffet hvalp er lige til at dåne over. Voksne hunde, som f.eks. fra dyrehjem eller dyreinternat, har tit dårlige chancer overfor så meget nuttethed. Det er en skam, fordi det har sine fordele at få en ældre hund. Hvad består de af og hvorfor mange fordomme om voksne hunde ikke stemmer, kan du finde ud af her.