Fjern flåter og lopper hos katte
© sylvibechle / stock.adobe.com
Flåter og lopper er nogle små plager, der lever af vores kattes blod. Ikke alene er de irriterende, de kan også forårsage alvorlige sygdomme. Lær under alt hvad du bør vide om at fjerne flåter og lopper hos din kat.
Flåter
Så snart det bliver varmere udenfor og temperaturerne stiger over ti grader, lurer de i det høje græs: flåter. Udekatte er populære ofre for de små blodsugere. Det er ikke kun irriterende, men det kan også være farligt – fordi flåter kan være bærer af sygdomme.
Heldigvis er katte meget mindre tilbøjelige til at blive syge af flåtbårne sygdomme end hunde eller mennesker. Men det kan dog ikke udelukkes og desuden kan flåter vandre fra katten og over til hunde eller mennesker.
Flåtkontrol hos katte
Jo tidligere flåter bliver opdaget og fjernet, jo lavere er risikoen for at katten bliver syg.
Det er derfor bedst at kontrollere din kat for flåter efter hver gang den har været ude. Flåter foretrækker hos katte steder, hvor huden er tynd og hvor der er så lidt pels som mulig, så vær særlig opmærksom på hovedområdet, ørerne, halsen, maven og indersiden af lårene. Ikke desto mindre bør du stadig undersøge hele kroppen grundigt. Størrelsen af flåter varierer afhængigt af den mængde blod, de haft mulighed for at suge allerede, og kan derfor være helt ned til størrelsen på et knappenålshovede og være så store som en kirsebærkerne. Det er altså forskelligt, hvor lette de er at opdage.
Fjerne flåter hos katte
Det er nemmest at fjerne en flåt med en flåttang. De små blodsugere har munddele, der arbejder sig ind i huden. Ved hjælp af en flåttang kan de trækkes forsigtigt ud. Du bør under ingen omstændigheder klemme en flåt, da det øger risikoen for at katten bliver syg. Du bør også sørge for at fjerne flåten helt.
Husgeråd mod flåter, såsom olie, lim eller neglelak fjerner, anbefales ikke.
Brug af flåt-/tægetang hos katte
- Brug en flåttang til at fjerne flåten.
- Placér tangen så tæt som muligt på kattens hud.
- Tag fat i flåtens hoved og træk det forsigtigt ud af biddet med en jævn bevægelse.
- Kontroller, at flåten er helt væk.
- Kontroller regelmæssigt stedet hvor flået har siddet. Hvis der er noget der ser unaturligt ud omkring biddet, skal du kontakte en dyrlæge.
- Hold flåtbiddet i baghovedet den næste tid. Hvis din kat bliver syg – få den til dyrlæge.
Når flåten er fjernet, kan man måske spekulere over, hvad man skal gøre med pestilensen. Flåter er meget modstandsdygtige, så mange katteejere sætter slet og ret ild dem for at beskytte både sig selv og katten. Men mindre kan også gøre det: læg flåten du har fjernet på et stykke tape og fold det sammen. På den måde kan den bortskaffes på en sikker måde.
Kattelopper
Hvis din kat klør sig påfaldende meget, kan det være på grund af lopper. Katte får ofte lopper og det er ikke kun irriterende, men kan forårsage problemer.
Hovedsageligt får katte det gennem kontakt med andre dyr, der har lopper. Men lopper kan også ligge i tekstiler, såsom tæpper, puder eller sofaer. Når en voksen loppe har fundet en vært, bliver denne vært sjældent skiftet ud. Den ernærer sig på værtens blod og opholder sig permanent på sit offer. Og de formerer sig hurtigt: i løbet af en dag producerer loppehunnerne i gennemsnit 30 æg. De lægges i kattens pels og risler ned på omgivelserne. Så de spreder sig i kattens omgivelser – på sofaen, på kattetræet eller i gulvets revner, for eksempel. Fire til tolv dage senere klækker larverne fra æggene, ernærer sog på loppeafføring og cellemateriale, der også falder ned fra katten. Larverne forvandler sig til en puppe, og lidt senere klækkes nye lopper, der leder efter en vært. Derfor er det vigtigt ikke kun at bekæmpe loppen, men også at bekæmpe æggene og larverne.
Lopper kan overføres til mennesker. Selvom de forskellige loppearter er specialiseret i en bestemt vært (for eksempel er der hundelopper og kattelopper), er de ikke kræsne.
Hvordan genkender man kattelopper?
En loppe er kun få millimeter stor og stort set ikke synlig for det blotte øje. Det vigtigste symptom på kattelopper er kløe. Det får katten til at kradse, slikke eller bide.
Hvis du har mistanke om, at din kat har lopper, bør du undersøge dyret. Hvis du finder et eksemplar, er sagen klar. Hvis ikke, kan du nemt finde ud af, om katten har lopper ved at undersøge katten for loppeafføring.
Sådan opdager du kattelopper:
- Placer katten på en glat overflade, der er lys nok til, at loppeafføring vil være synlig, når det falder ud af pelsen. Velegnet er for eksempel lyse flisebelagte gulve eller badekar.
- Kæm kattens pels grundigt med en kam, der har så tætte tænder som muligt. Hvis der er loppeafføring, vil den enten hænge fast i kammen i form af små sorte krummer eller falde ned.
- Saml krummerne med en hvid klud og fugt dem forsigtigt.
- Hvis der er tale om loppeafføring, opløser de sig og efterlader røde pletter på kluden. Fordi loppeafføring er rent faktisk kattens fordøjede blod.
Bekæmpelse af kattelopper
For at slippe af med lopper hos katte, bør du ikke kun behandle dyret selv, men også dets omgivelser:
- Behandling af dyr og partnerdyr Til loppebehandling findes der forskellige midler, så spørg din dyrlæge til råds.
- Behandling af omgivelserne Hvis din kat har lopper, skal du sørge for at behandle omgivelserne for at slippe af med alle lopper. Vask underlag og tæpper ved mindst 60 grader. Støvsug noget oftere og vær grundig der hvor det kan være særlig relevant. Efter den første omgang med støvsugeren bør du pakke støvsugerposen ind for sig og lægge den udenfor i skraldespanden. Derudover kan omgivelserne også behandles med spray mod utøj.
Skal katte i bad?
De fleste hunde får regelmæssigt en tur i badekaret eller bliver grundigt sæbet ind hos hundefrisøren. Men hvordan holder man en kat ren? Kan eller skal man vaske sin kat?
Alderdomstegn hos katte: Sådan genkender du symptomerne
Er du bekymret for, hvorfor din aldrende kat ikke længere lytter til sit navn? Eller undrer du dig over, hvorfor seniorkatten ikke længere kan finde sin madskål? Vi forklarer, hvordan du tidligt kan opdage tegn på alderdom hos din kat og giver tips til et dejligt seniorliv.