Kastration af katte
© tata_cos / stock.adobe.com
Temaet prævention og kastration hos egen kat gør ofte dyrevenner usikre. Ved synet af herreløse katte og overfyldte dyrehjem synes en tidlig kastration at være afgørende. Men er det en belastning for min kat, hvis jeg nægter den muligheden for at få afkom? Hvornår er det rigtige tidspunkt for kastration? Hvad er forskellen mellem sterilisering og kastration? Og hvornår er det rigtige tidspunkt for indgrebet?
Indholdsfortegnelse
Uanset om du har givet en kat fra dyrehjemmet et hjem eller om du har en racekat fra opdrætteren: På et tidspunkt vil spørgsmålet vedrørende en eventuel kastration af din stuetiger opstå. Katte fra dyrehjemmet er ofte allerede kastrerede før de formidles, og så længe man ikke har nogen interesse i at oprette et katteopdræt, er en kastration også velegnet til racedyr.
Kastration – hvorfor?
Selvom vi mennesker ofte behandler temaet prævention til katte på et følelsesmæssigt niveau, skal vi huske på, at katte reagerer instinktivt, når det drejer sig om reproduktion. Hvis katten følger sit instinkt, ville den nedkomme med et nyt kuld killing flere gange om året. Et kattepar kan således producerer op til 80 millioner afkom på ti år! Det siger sig selv, at det ville være umuligt at finde et kattevenligt hjem med kærlige mennesker og god mad til så mange killinger. Derfor er det vigtigt at kastrere en kat tidligt, før det kommer til uønskede afkom.
Hertil kommer at ukastrerede dyr ofte udsættes for ubehageligheder. Ukastrerede hankatte begynder at strinte for at markere deres territorium, og friløbende dyr tilbagelægger mange kilometer om dagen på udkig efter potentielle partnere. De er herved udsat for en høj risiko for ulykker, territoriale kampe og sygdomme. Hunkatte udviser en påfaldende adfærd, mens de er i løbetid: De er permanent klare til at tilbyde sig til en stærk hankat. De ruller sig på jorden, strækker bagdelen i vejret, miaver skrigende og glemmer ofte at spise. Hvis den eftertragtede parring ikke finder sted, kan hormonforandringer i kroppen føre til forskellige sygdomme.
Hos kastrerede dyr forbliver denne adfærd minimal. De fører et roligere liv med chance for at blive meget ældre end deres ukastrerede artsfæller. Samtidigt er faren meget lille for, at de potentielle afkom lander hos dyrenes beskyttelse eller lignende …
Kort sagt: Sterilisering eller kastrering anbefales ikke blot med hensyn til dyrevelfærden, men også med hensyn til den enkelte kat.
Kastration – hvordan?
For tyve år siden blev hunkatte steriliseret og hankatte kastreret – dette koncept er nu erstattet af et enklere indgreb, kastration hos begge køn. I mellemtiden råder flere og flere eksperter til “tidlig kastration”, dvs. før kønsmodningen indsætter. Opereres der før den sjette måned, kan dette ikke kun forhindre uønsket afkom, men er også meget nemmere og sikrere end hos ældre dyr.
Selve kastration er en mindre procedure, der hos hankatten kun tager omkring 20 minutter. Sædstrengen bliver underbundet og overskåret omkring en centimeter bag dette. Her er en syning ofte ikke engang nødvendigt! Ved hunkattens kastration bliver æggestokkene underbundet og fjernet og den bliver syet med et par sting. Indgrebet tager omkring en time.
Få timer efter operationen kan dyrene komme med hjem. De første par timer efter indgrebet er det særligt vigtigt at give katten ro, så den langsomt kan komme til sig og orientere sig.
Kastration – bagefter
Men hvad så bagefter? Ændrer en kat sig, fordi den er blevet kastreret? Kastrerede katte er fede, dovne og ligeglade – dvs. hvis du tror på alt, der står på internettet. Dette er ikke sandt – men en kastration er dog et indgreb i kattens hormonbalance og har tilsvarende konsekvenser for din kats krop og psyke. Katten kommer ikke mere i løbetid, hankatte, der har strintet tidligere vil ophøre med dette. Men der er dog ingen garanti, særligt hvis kastrationen har fundet sted længe efter begyndelsen af kønsmodningen! På grund af manglen på hormonelle udsving er kastrerede dyr mere afslappede og rolige, de bevæger sig mindre og kroppen behøver mindre energi til avlsaktiviteter. På samme tid kan appetitten stige derfor bør kosten tilpasses, for at undgå overvægt .
Kastrationsmodstandere argumenterer ofte, at kastrerede katte ikke vil udvikle sig sundt og at dette bla. kan have en negativ indvirkning på udviklingen. Undersøgelser bekræftede dog ikke dette. For eksempel fandt WINN Feline Foundation i samarbejde med American Veterinary Medical Association ud af, at tidlig kastration ikke har nogen effekt på kroppens vækst. Kastrerede katte er mindre aggressive, men kattens personlighed i sig selv ændres ikke af en kastration. Din stuetiger har nu mere fred og tid til at lege med dig, til at boltre sig og til at nusse – men den er stadig “din” kat!
Så fortvivl ikke! Kastration kun har en positiv indvirkning på dit kæledyr. Vi ønsker dig og din kat alt det bedste!
Kastration af katte
Skal katte i bad?
De fleste hunde får regelmæssigt en tur i badekaret eller bliver grundigt sæbet ind hos hundefrisøren. Men hvordan holder man en kat ren? Kan eller skal man vaske sin kat?
Alderdomstegn hos katte: Sådan genkender du symptomerne
Er du bekymret for, hvorfor din aldrende kat ikke længere lytter til sit navn? Eller undrer du dig over, hvorfor seniorkatten ikke længere kan finde sin madskål? Vi forklarer, hvordan du tidligt kan opdage tegn på alderdom hos din kat og giver tips til et dejligt seniorliv.