Siameser

Siameser Kat

Oprindelse

Siameseren er ved siden af Perserkatten en af de ældste og mest berømte katteracer. Den har sin oprindelse i Sydøstasien, mere præcist i Siam, som i dag tilhører Thailand. Der blev Siameseren tilbedt som tempelkat. Mod slutningen af det 19. århundrede kom de første Siamesere til England hvor man startede med at avle dem. I 1892 fastlagde man den første racestandard for Siameseren. Siamesere er officielt blevet avlet i Tyskland siden 1927, og lidt senere begyndte avlen på verdensplan.

Udseende

Siamesere er mellemstore. Kroppen er slank med lange ben og smalle poter. En voksen hunkat vejer 3 til 4 kg, hankatte mellem 4 og 5 kg. Det kileformede hoved bliver aflangt gennem opretstående ører med bred ansats. Typisk har Siameseren også dybblå mandelformede øjne, der er let skrå. Siamesere er delvist albinoer, producerer altså en lille mængde af pigmentstoffet melanin. Dette skaber den klassiske farve, som kaldes “seal-point”, en genetisk betinget sort farvning på ekstremiteterne, som modificeres af det siamesiske gen “cs” til en mørk brun. Farvningen af de mørke områder sker ikke straks, men først nogle uger efter fødslen. Resten af pelsen er hvid til creme, er kort med kun lidt underuld, og ligger tæt på kroppen.

Karakter

For sjov bliver Siameseren nogle gange kaldt hunden blandt katte. De kaldes sådan, fordi de til en vis grad kan trænes, og samtidigt er meget kærlige. Men de lærer kun så meget, som de selv har lyst til. Enhver, der forsøger at opdrage en siamesisk kat med magt, vil gøre bekendtskab med dens klør. Dens intelligens og godmodighed gør den til den perfekte familiekat. Siamesere er meget omgængelige katte, der har et stort snakkebehov. Hvis der er noget der ikke passer dem, giver de det klart til udtryk, og derfor bliver Siameseren også betragtet som værende ekstremt selvsikker. Ikke desto mindre er Siamesere meget knyttet til mennesker og sætter pris på at blive kælet. Hvis de bliver efterladt alene kommer de hurtigt til at kede sig. Hvis du beslutter dig for at holde den i lejlighed, bør du sikre, at katten har nok beskæftigelsesmuligheder, som f.eks. beskæftigelseslegetøj. Siamesere har også en stærk trang til at socialisere og kan med fordel holdes som et par. De kan beskæftige og pleje hinanden i timevis. Man kan endda gå i snor med Siamesere. Det er bedst at man vænner sin Siameser til snoren som killing, og øve derhjemme et par gange før man går udenfor med den. Hvis de bliver holdt på den rigtige måde, kan Siamesere blive over 14 år gamle.

Siameser Kat sidder på gaden © nounours1 / stock.adobe.com

Pleje og hold

En Siamesers pleje er meget enkel, fordi den korte pels næsten ikke har brug for at blive børstet. Børst pelsen fra tid til anden for at fjerne løse hår. Da Siameseren næsten ikke har nogen underuld, føler de sig ikke godt tilpas i vådt og koldt miljø. Sørg for, at temperaturen i din lejlighed ikke er for lav. Det er også vigtigt, at du tørrer din Siameser godt, hvis den kommer våd hjem efter at have været udenfor. De her katte elsker varme finder sikkert en krog ved radiatoren eller ved andre varme steder i hjemmet. En radiatorseng falder under alle omstændigheder i god jord hos en Siameser. Du bør aldrig udsætte en Siameser for træk.

Siamesere er meget sociale, og derfor er det fornuftigt at holde dem sammen med mindst én anden artsfælle. Hvis du holder to Siamesere, har du endnu mindre arbejde, fordi kattene elsker at pleje hinanden. De er også meget menneskevenlige, så du bør regne med at bruge nok tid på leg og kæleri.

For at de aktive Siamesere virkelig kan komme af med noget energi, bør du placere nogle kradsemøbler i dit hjem. Det bør være et kradsetræ med flere niveauer, da katte bedst kan lide at ligge højt oppe. Hvis du har mulighed for det, bør du give en Siameser adgang til et udeområde, så de kan få tilstrækkelig med motion og beskæftigelse. Alternativt kan du indrette en kattesikker balkon. Som allerede nævnt kan Siamesere også gå tur med snor og sele. Men du bør vænne din kat til at gå i snor så tidligt som muligt, og øve før du går ud første gang, så kommer det ikke til ubehagelige overraskelser udendørs.

siameser killing

Siameser ernæring

Med ernæring er Siamesere ikke særligt krævende. Grundlæggende kan du servere tør- eller vådfoder med et højt kødindhold. Ved færdigfoder bør du sikre dig, at det ikke indeholder konserveringsmidler, smagsforstærkere eller lignende. Den helt korrekte mængde for en Siameser kan ikke angive sådan uden videre. Mange forskellige faktorer, såsom alder eller sundhedstilstand, påvirker katteernæringen. Desuden er det vigtigt, at du altid tilbyder din Siameseser nok friskt vand. Du bør afstå fra at servere mælk. Katte er laktoseintolerante og kan få svære fordøjelsesproblemer. Særlig kattemælk kan katte godt tåle og kan tilbydes som godbid fra tid til anden.

Prøv Royal Canin kattemad til Siamesere og gå på opdagelse blandt vores kattefoder og kattetilbehør!

Sygdomme

Siamesere har tit arvelige sygdomme. Siamesere skeler også ofte, på fagsprog strabismus convergens, og kan få “flakkende øjne”, kaldet nystagmus. Det antages, at det skyldes den melaninmangel fra Siameserens delvise albinisme. Det er vigtigt, at du regelmæssigt besøger din dyrlæge, så man tidligt kan tage affære hvis der skulle opstå sygdomme.

Opdræt

Siamesere bliver seksuelt modne når de er fire til seks måneder gamle. Drægtighedsperioden er mellem 63-69 dage, og kuldet består af fire til seks killinger. Killingerne fødes med lys pels. Først efter ca. to dage opstår point-farvningen. Efter en uge åbner øjnene sig. Killingerne skal forblive hos moderen i mindst 12 uger. Opdrættere bør afvige fra denne regel, da killinger i denne tid lærer social adfærd og andre vigtige ting fra moderkatten. Før du beslutter dig for en opdrætter, bør du danne dig et billede af kattene og deres omgivelser. Det er bedst at lave en aftale med opdrætteren så du kan se dem på forhånd. Kattene skal vaccineres, helbredsundersøges og leve i passende omgivelser. Spørg efter relevant dokumentation, såsom stambog. Hold dig væk fra opdrættere, der tilbyder racekatte uden papirer. De holder normalt udgifterne nede ved at springe dyrlægebesøg og stambogsføring over. Det er også vigtigt, at en vis tidsmæssig afstand mellem kuldene.

Vi ønsker dig held og lykke med din hund – undskyld… kat.

Vores mest hjælpsomme artikler
9 min

Bengal

Den bengalske kat er en helt igennem unik katterace – en hustiger i den mest rene form. Her fortæller vi lidt om, hvad en hybridkat er, og hvad man bør tage hensyn til hvis man lægger hus til en krydsning mellem en vild og en tam kat.

2 min

Maine Coon

Maine Coon Racen er blevet en af de mest populære katteracer i verden og nyder stadig større popularitet i Danmark. Det skyldes sandsynligvis deres naturlighed, robusthed og dejlige væsen.

7 min

British Shorthair

Hvis du er på udkig efter en kat som matcher en rolig og afbalanceret familie, så har du gode chancer ved at vælge en kat af racen ”British Shorthair”. Den store, silkebløde pels og de store øjne er for katteejere ret uimodståelige.