{"url":"https://www.zooplus.dk/magasin/kat/katterejse-og-transport/9-tips-til-at-finde-den-perfekte-boks-til-kattetransport","title":"9 tips til at finde den perfekte boks til kattetransport","mag_id":39372,"is_single":true,"cat_name":"Kat","sub_cat_id":217,"sub_cat_name":"Katterejse og transport","cat_id":215}
Til det grundlæggende katteudstyr hører et kattebur. Ligegyldigt, om du fandt din kat fra dyrehjem, fra en opdrætter eller privat – katten skal hjem til dig på en sikker måde. Også til dyrlægebesøg har du ind i mellem brug for kattetransport. Så det giver mening at købe en boks, før katten flytter ind hos dig. Derfor har vi nedenunder sammensat ni tips hvad angår kattetransport.
Et kattebur bør være stort nok til at katten kan stå oprejst, dreje sig, sidde komfortabelt og lægge sig ned. Det skal ikke være for stort, for så kan det ske, at katten glider rundt inde i buret. Det bør undgås for ikke at stresse katten mere end den er i forvejen.
Gør det nemmere at sætte katten ned i buret
Meget få katte går frivilligt ind i katteburet og gør for det meste også modstand hvis man prøver at sætte den ind. På den måde bliver turen til dyrlægen for mange katteejere en reel udfordring. Det er lettere, hvis transportkassen kan åbnes fra oven. Fordi med en toplåge gør det det lettere for dig at sætte katten ned i sin kasse end hvis du skal skubbe den gennem åbningen på forsiden. I bedste fald har katteburet to låger – den ene foroven og den anden på forsiden.
Husk sikkerheden
Indespærrede katte kan udvikle uventede evner og blive ægte udbryderkonger. Når du vælger katteburet skal du sørge for, at låsen kan lukkes på en sikker måde så katten ikke kan åbne den. Desuden bør transportkassen være robust – den skal trods alt kunne klare katteklør og -tænder. Bærehåndtag og -rem skal være stabile. Katteburets materiale skal vælges således, at katten ikke hænger i med kløerne eller kan komme til skade på anden måde.
Vær opmærksom på ventilationen
Kattetransport er normalt ikke noget katten bryder sig om. Når turen er slut venter der sjældent noget godt – dyrlægen, for eksempel. Katte har derfor tendens til at blive stressede, når katteburet tages frem. Stress kan få dem til at hyperventilere. De forbruger mere ilt, end hvis de trækker vejret roligt. Det er derfor meget vigtigt, at katteburet er tilstrækkeligt ventileret.
Tænk på rengøringen
Under transport kan det komme til uheld. Derfor bør du sørge for at transportkassen kan rengøres grundigt på en nem måde. Kattebure af plast er nemme at rengøre.
Lad din kat vænne sig til transportkassen
Det er ofte en kamp at få katten ind i buret. Katte forbinder normalt kattetransport med et besøg hos dyrlægen og har forståeligt nok ikke de store ønsker om at tage med på tur. Det er lettere, hvis katten forbinder kassen med noget godt. Inden den benyttes første gang bør du sætte buret med lågen åben et sted hvor katten normalt opholder sig. Målet er, at den accepterer katteburet som en sikker hule. Hyggetæppe, favoritlegetøjet og godbidder kan bidrage til at gøre boksen mere interessant.
Skift katteburet ud
Hvis katten ikke har lyst til være i transportkassen, kan det blive svært for dig som katteejer. Katten flygter som et lyn ind i allerbagerste hjørne under sengen eller kæmper med næb og klør. Hvis katten allerede har haft dårlige erfaringer med sin transportkasse, er det umagen værd at starte forfra og skifte til et andet kattebur. Det er ofte er lettere, hvis kassen ikke er behæftet med dårlige minder, og med lidt tålmodighed kan du måske nemmere vænne katten til en ny model.
Gør det behageligt for din kat
Meget få katte bryder sig om at ligge i en bar transportkasse. Derfor anbefales det at gøre det behageligt for katten indeni. Velegnede materialer, der er skridsikre, er for eksempel et robust tæppe eller en skridsikker måtte. Også en nuttet kattepude med catnip kan få katten til at føle sig bedre tilpas.
Sæt ikke transportboksen på bilsædet bare uden videre
Ligesom ved hunde betragtes katte som last i bilen og skal sikres. Hvis der er en ulykke, og katten ikke er sikret, kan det hurtigt blive farligt. Den tyske interesseorganisation ADAC har fået foretaget kollisionstest med en usikret hundelignende dukke, og det viste sig, at ved en fart på 50 km/t fløj den gennem bilen med 30 gange sin kropsvægt. For at din kat ikke bliver en kastebold og bliver til fare for sig selv og de andre bilister, skal du aldrig blot placere kat og transportkasse på bagsædet eller forsædet. Test med forskellige slags kattetransport viste, at den sikreste plads til kattens transportkasse er på gulvet bag forsæderne. Fastgjort til bagsædet viste det sig, at plastmaterialet i den anvendte testkasse ikke kunne holde til de kræfter, der opstår ved et sammenstød med 50 km/t. Gitterdøren og låget blev ødelagt af den 4 kg tunge (kunstige) testkat.
Et overblik: den ideelle transportkasse til din kat
Katteburet bør have to låger – den ene øverst og den anden foran
Transportboksen er robust og modstår kattekløer og -tænder
Bærehåndtag og -rem er stabile
Lågen kan lukkes sikkert
Transportboksen bør være nem at rengøre
Transportboksen bør være tilstrækkeligt ventileret
Transportkassen har den laveste mulige egenvægt
Katten må ikke hænge i med klør eller komme til skade på anden vis
Katte bryder sig ikke om at rejse. Når de flyttes fra deres vante omgivelser, betyder det ubehag for de følsomme dyr. Fremmede lyde og dufte kan gøre selv de mest robuste katte nervøse. Men af og til bliver katteejeren nødt til at flytte sin kat – om det så gælder det årlige besøg hos dyrelægen, flytning eller en længere ferie. At køre i bil er sikkert ikke din kats yndlings-transportform – men med en smule forberedelse, kan du få din kat til at føle sig tryg på turen.
Til det grundlæggende katteudstyr hører et kattebur. Ligegyldigt, om du fandt din kat fra dyrehjem, fra en opdrætter eller privat - katten skal hjem til dig på en sikker måde. Også til dyrlægebesøg har du ind i mellem brug for kattetransport. Så det giver mening at købe en boks, før katten flytter ind hos dig. Derfor har vi nedenunder sammensat ni tips hvad angår kattetransport.
At rejse med fly er endnu mere upopulært blandt katte end bilture. Ukendt lugte, høje lyde og tryk i ørerne er meget ubehageligt, selv for de mest afslappede katte. Desværre bliver man en gang i mellem nødt til at tage katte med på flyrejser. Følgende gælder altid, både hvis du skal flytte eller bare på ferie: Med en lille smule forberedelse, kan du gøre flyveturen meget mere behagelig for din missekat.