{"url":"https://www.zooplus.dk/magasin/kat/kattetraening/katten-strinter","title":"Katten strinter: hvorfor og hvad kan man gøre?","mag_id":32761,"is_single":true,"cat_name":"Kat","sub_cat_id":1333,"sub_cat_name":"Kattetræning","cat_id":215}
Faktisk er urinafmærkning en naturlig måde at kommunikere på katte imellem. Men når katten strinter i hjemmet og efterlader sin duft på vægge, møbler eller vinduer, er det meget ubehageligt for ejeren. Hvorfor strinter nogle katte indenfor, og hvordan kan denne adfærd forhindres?
Det kan se ganske morsomt ud når vi ser katten laver en urinafmærkning på havehegnet med dirrende, udstrakt hale for på den måde at markere sit territorie overfor nabokatten, men den adfærd er ikke så velset indenfor. Det er jo fordi katteurin stinker, og i det lange løb er det ikke kun et problem for menneskets næse. Men hvorfor strinter nogle katte i hjemmet? Hvad vil de gerne fortælle os? Faktisk burde det jo ikke være nødvendigt at afmærke territoriet inde i hjemmet. Der er trods alt ingen andre katte (bortset fra hjem med flere katte), der gør krav på dette område, eller hvad?
Årsager til urinafmærkning
Svaret er ikke så enkelt endda. Fordi det er ikke altid, at der ligger en territorialkonflikt bag. Man troede tidligere, at katte med deres urin blot afmærkede grænsen for deres territorie, men i dag antager adfærdsforskere, at katte anvender det som et middel til kommunikation med artsfæller.
Kattestrint som kommunikationsmiddel
Urin er en slags visitkort, der afslører meget om den enkelte kat. Hvad katte fortæller hinanden kan vi kun gætte på, men det er sandsynligt, at viser de hvem de er (hunkat eller hankat), hvornår de var der, om de er sunde eller stressede, om de er i brunst, hhv. løbetid, eller vil være alene.
Kattestrint som tegn på formeringsparathed
I sammenligning med neutraliserede han- eller hunkatte strinter ukastrerede hankatte oftest. Det tyder på, at kattestrint ofte handler om formering. Hankatte ønsker at gøre sig til overfor nabokatten og fortælle hende: “Hej, jeg er klar!” Urinen indeholder altså også information om seksuel status og skal ægge hunkatten.
Kattestrint for at afgrænse territoriet
Men hankatte og hunkatte vil ikke altid imponere det modsatte køn med deres urin. Nogle gange handler det rent faktisk om territorie. Med urinen signalerer de overfor deres konkurrent: “Det her sted er mit! Hold poterne væk! ” I naturen er det for eksempel et lovende jagtområde eller et skyggefuldt sted hvor de kan hvile. I huset er det hvor de indtager deres foder, sofaen eller det hyggelige gemmested. Ting, som kat kan begære, findes der nok af i et territorie – og det er ikke kun ukastrerede hankatte der markerer, men også steriliserede og kastrerede katte.
Kattestrint på grund af stress
Nogle gange strinter katte også uden at de har deres territorie eller det modsatte køn i tankerne. Her er der for det meste tale om alt fra usikkerhed til stress og anspændthed. Selvom kattene ikke selv er opmærksomme på det, lindrer de ubevidst stress ved at urinere. Urinafmærkning tjener således som en slags ventil. Denne overspringshandling udløses normalt af uopfyldte behov: katten ønsker at gå udenfor, men døren forbliver lukket. Den er sulten, men madskålen forbliver tom. Den vil være alene og have fred og ro, men der er fuld gang i festen. Men katte er vanedyr, og hvis der sker ændringer kan det føre til stressbetinget urinmarkering: hvis I er flyttet eller der er gang i en renovering af hjemmet, en ny sofa, et nyt tæppe eller der er født en lille ny. Nogle gange er små ting nok, nyt kattegrus, en ukendt lugt (for eksempel henlagt tøj) eller en ny slags kattemad.
Er der katte, der strinter, urenlige?
Den første tanke, der slår en katteejer, når de opdager katteurin i hjemmet: “Min kat er urenlig.” Der er dog stor forskel på at være urenlig og kattestrint. Årsagerne til urenlig adfærd er normalt begrænset til et enkelt sted, for eksempel hvis din kat afviser det nye kattegrus, eller kattetoilettet står på et ugunstigt sted, hvor der er meget gennemgående trafik eller kattebakken tømmes for sjælden eller renses med et ubehageligt rengøringsmiddel. Ved urinafmærkning afviser katten dog ikke nødvendigvis kattebakken. Mange strintende katte fortsætter med at bruge deres kattebakke. Mens urenlige katte opsøger tæppet, sofaen eller sengen som et “ekstra toilet”, hvor de kan forrette deres nødtørft, så er kattestrint ikke en måde at urinere på, men en måde at kommunikere på. Men hver årsag kræver også hver sit tiltag: for at bekæmpe urinlugt i hjemmet på lang sigt er det vigtigt først at finde ud af, om katten strinter eller om den er urenlig.
Hvordan kan jeg se, om min kat strinter?
For det meste er mængden af urin, når der strintes meget mindre end hvis katten er urenlig. Det er dog ikke tilfældet for alle katte, og derfor kan forskellen ikke altid ses på mængden alene. Den mest entydige tegn er derimod kattens kropsholdning. Mens katten sædvanligvis går en anelse i knæ (pas på, ikke alle katte tisser på den måde!), og efterfølgende skraber for at begrave tisset med poterne, opfører katten sig anderledes, når den strinter. Den snuser først på det sted, den vil afmærke, hvorefter den vender sig om, strækker rumpen i vejret og den sitrende hale lodret opad, “danser lidt” med bagbenene, for til sidst at strinte med urin i mere eller mindre vandret retning. I modsætning til normal vandladning lander tisset først på et vandret plan, dvs. på væggen, dørkarmen eller sofalænet, inden det løber nedad.
Hvis du ikke tager din kat på fersk gerning og først senere opdager sjatten på gulvet, skal du kigge efter, om der stadig er urinspor på den lodrette overflade lige ved siden af. Urenlige katte har tendens til kun at urinere på vandrette overflader, såsom tæpper, senge eller sofaer, så er der typisk skjolder på lodrette overflader såsom vinduer, døre, gardiner, vægge, borde og stoleben eller sofaben.
Første skridt ved kattestrint: tag til dyrlæge
Hvis du i stigende grad lægger mærke til, at din kat urinerer indenfor på uønskede steder, bør du først lave aftale med en dyrlæge. Fordi den bagvedliggende årsag for urenlighed og uønsket urinafmærkning kan være et helbredsproblem. Man bør derfor altid lade sin kat blive undersøgt hos en dyrelæge for, om den har en sygdom, før man gør noget andet.
Hvordan kan jeg forhindre kattestrint i hjemmet?
Er du sikker på, at din kat strinter, og ikke er urenlig? Så har du allerede taget det første skridt og skal nu fokusere på årsagerne. Desværre kan der ligge alt muligt til grund, og du vil bestemt ikke være i stand til at løse problemet fra den ene dag til den anden. Især hvis din kat strinter fordi den er anspændt, i og med man ikke altid kan undgå stressende situationer. Du kan ikke flytte tilbage til den gamle lejlighed, og den nye sofa bliver ikke udskiftet med den gamle igen. Ikke desto mindre kan du gøre meget for at få din kat til at føle sig tilpas igen – fordi en ting er sikkert: en afslappet kat strinter betydeligt mindre end en stresset og anspændt kat.
Uanset hvad der udløser din kats stress har den nu brug for mere sikkerhed og tryghed! Hvis man straffer dem for deres handlinger vil det kun øge deres usikkerhed og deres strinteri vil ikke blive mindre, tværtimod. I stedet skal du være mere opmærksom på den, lege med den, kæle den eller bare være ved dens side – hvis det da er det den ønsker. Giv den samtidig muligheden for at trække sig tilbage, hvis det hele bliver lidt for meget.
Derudover kan der opnås gode resultater med specielle duftforstøvere til stikkontakten eller duftsprays. De spreder en syntetisk efterligning af feromoner, altså kattens egne duftsignaler, som fremmer din kats trivsel. Dette feromon udskilles for eksempel af den diende hunkat, et ubevidst budskab om, at alt er fint, og at killingen har lov til at slappe af. Ofte lykkes det at mindske kattens forhøjede stressniveau betydeligt. På samme tid bør du undgå alt, der kan skræmme eller forvirre din kat, hvis det er muligt. Fortsæt med det vante kattegrus, eksperimenter ikke med nyt foder, fjern stærkt ildelugtende møbler eller tøj, og flyt hellere festen udenfor hjemmet – såfremt din kat reagerer følsomt over for sådanne lyde og lugte.
Vær opmærksom på din kats behov
Det er afgørende, at du kender og tilfredsstiller dine kats behov i tide, før de bliver så omfattende, at de begynder at strinte. Hvis du har en kat, der godt må være udenfor, lad den gå ud lige så tit den har lyst. Tilbyd dem beskæftigelse og give dem opmærksomhed, hvis de opfordrer dig til det. Sørg for, at du har en ren kattebakke på et behageligt sted, hvor din kat kan forrette nødtørft i fred. Hvis din kat tigger meget om foder, og hvis det er sult der kunne være udløseren af deres anspændthed, bør du bør overveje hvordan du fodrer din kat. Kattenes naturlige fodringsadfærd består af at småspise lidt ind i mellem, mere end nogle få store portioner. Hvis du kan sprede den daglige mængde (hvis du da ikke allerede har gør netop det) over flere måltider og kan tilbyde mindre portioner ind i mellem, så er det sandsynligt, at sulten og dermed stressniveauet ikke når uoverskuelige højder.
Lav steder hvor katten kan trække sig tilbage
Vigtigt for mange katte er behovet for hvile. De har brug for et område, der kun tilhører dem: deres egen kattekurv, deres eget kattetoilet, en lille hule under sengen, i skabet, bag sofaen eller i et stille hjørne i kælderen. Især i hjem med flere katte kan der opstå kamp om de eftertragtede steder, og tit ender denne kamp om territorie i urinafmærkning. Hvis du har flere katte i hjemmet, bør du om nødvendigt øge antallet af kattebakker, lave flere steder hvor de kan trække sig tilbage og afgrænse dem bedre fra hinanden og fordele dem bedre. Hvis du har en nabokat, der ofte kommer på besøg, og det kan få din kat til at føle sig forstyrret, bør du begrænse denne adgang. Så hjælper det også på, hvis problemet ligger i, at én af de ikke-neutraliserede katte strinter fordi de er klar til at formere sig. Nogle katte har også brug for ikke at kunne se omgivelserne udenfor så de ikke føler sig truede inde i deres eget hjem.
Rengør dit hjem med måde
En anden måde at bremse din kats markeringsbehov er ikke at overdrive det med rengøringen. Stærkt parfumerede rengøringsmidler, der indeholder klor eller ammoniak, forurener ikke kun miljøet, men det kan hurtigt blive for meget for de følsomme kattenæser. Kattens behov for at dække de ubehagelige dufte med den velkendte duft af urin ville blive forstærket. Selvfølgelig efterlader katte ikke deres duft alene med deres urin. Selv når de gnider hovedet på møbler og mennesker fordeler de deres duftstoffer, og øger deres følelse af at være “hjemme”. Hvis man strakts tørrer det af hver gang, lugte som mennesket ikke engang kan lugte, og fjerner det med et aggressivt rengøringsmiddel, kan det også udløse urinmarkeringerne. Selvfølgelig betyder det ikke, at dit hjem skal ligne en svinesti. Katte er yderst renlige dyr og er lige som dig ikke glade for snavs i hvert et hjørne. Til rengøring er det bedst kun at bruge vand eller lugtneutrale rengøringsmidler. Det gælder især for regelmæssig rengøring af kattebakken og når du skifter kattegrus.
Hvad skal man gøre, hvis ingenting hjælper?
Det kan godt tage et stykke tid, før ovennævnte tiltag viser deres ønskede virkning. Især katte, der allerede har strintet i et stykke tid, lægger ikke denne vane fra sig sådan uden videre. Så vær tålmodig med din kat! Det betyder selvfølgelig ikke, at du skal se passivt på mens din kat strinter. Forstærk om muligt din støtte, læg endnu mere mærke til kattens behov, vær opmærksom på din kat, køb diffusor eller spray med feromoner, og sørg for, at din kat har det godt hos dig.
Desværre kan de største anstrengelser nogle gange være forgæves. Hvis din kat ikke er neutraliseret og hvis det er hormonerne, der ligger til grund for kattestrint, bør du overveje, om din dyrlæge skal sørge for sterilisation eller kastration. Det kan dog tage nogle uger for neutraliserede katte at finde sig til rette i deres nye krop og stoppe med at strinte. Hvis din kat eller kat allerede er oppe i årene og markeringen allerede er blevet en fast vane, kan en neutralisering ofte ikke løse problemet. Hvis kastrering ikke er en mulighed for dig, eller din kat har været neutraliseret i lang tid, og problemet synes uoverskueligt, bør du opsøge eksperthjælp. Tal med din dyrlæge eller kontakt en ekspert indenfor katteadfærd eller en terapeut. Vejen til at løse problemet med kattestrint kan ofte forkortes på den måde.
Vi ønsker dig og din kat det allerbedste, og ønsker, at du fortsat har et harmonisk – og renligt – samliv med din kat.
Solen er tillokkende, man har lyst til at tage ud i det fri - vores katte har det på samme måde. Men når de først har fået en snert af frihed, vil de ud i tide og utide! Det er ikke altid tilrådeligt for dig og din kat at den til enhver tid har mulighed for at være ude. Hvis du beslutter dig for at gøre det, skal din kat vænnes til det. Du bør være opmærksom på et par ting.
En kat i snor - går det godt? Selvfølgelig! Med den rigtige træning vil din kat være glad for at gå tur i en kattesele. Men ikke alle katte er lige egnet til jævnligt at gå tur. Læs her, hvordan du får din kat til at vænne sig til en kattesele.
De små killinger lærer af deres mor og deres søskende i de første uger. Men det er stadig vigtigt, at mennesker træner med dem også. Kattemor opdrager trods alt ikke sine killinger efter menneskelige standarder.