Byg selv et kattehus: Tips og tricks

Kat i hjemmelavet kattehus

Katten føler sig tydeligvis godt tilpas i et selvbygget kattehus.

Der findes ikke kun hundehuse, men også kattehuse, som beskytter din kat mod dårligt vejr. Dygtige gør-det-selv-folk kan selv bygge et kattehus. I denne artikel lærer du, hvad du skal være opmærksom på, når du bygger dit DIY-kattehus.

Hvad er formålet med et kattehus?

Kattehuse kan give udendørs katte ly for dårligt vejr – for eksempel hvis katteejeren ikke er hjemme så tit, og katten ikke har fri adgang til huset. Hvis det ikke er muligt at installere en kattelem, er udendørs kattehuse også et godt alternativ.

Og det behøver ikke engang at være ens egen kat, som man vil glæde. Mange mennesker tager sig af herreløse katte, som mere eller mindre regelmæssigt kigger forbi for at blive fodret.

Især katte, som lige har fået killinger, er taknemlige for at finde et ly, hvor de uforstyrret kan tage sig af deres afkom.

Hvorfor selv bygge et kattehus?

Man kan naturligvis også købe et færdigt kattehus. Hvis man selv bygget det, kan man tilpasse huset til det sted, hvor det skal stå. Og desuden er det et rigtig hyggeligt projekt for en gør-det-selv-mand eller -kvinde med håndelaget i orden.

Om man også sparer penge på projektet er en anden sag. Udgifterne til et selvbygget kattehus afhænger stærkt af udstyret og materialevalget.

Planlægning: Hvad er vigtigt, når du selv vil bygge et kattehus?

Et kattehus er i grunden en kasse af trævægge med et tag på, en indgang og et vindue. Huset skal ikke være for stort, og selvfølgelig heller ikke for småt.

Størrelse

Hvor stort skal et kattehus være?

Hvis du vil bygge et kattehus, skal du først overveje, hvor stort huset skal være. Et velegnet mål til huset er en grundflade på 780 gange 430 millimeter og en højde på 460 millimeter. Ved opmåling af størrelsen er isolationen også en vigtig faktor. Hvis det skal være dejligt hyggeligt varmt i kattehuset, så er det nødvendigt med tykke vægge.

Et andet godt pejlemærke: Volumenen i en katte-transportboks er for lille. Mål din transportboks, og læg 15 til 20 centimeter til alle retninger. Så har du en behagelig størrelse.

Isolering

Hvordan isolerer man et kattehus?

Det lille hus skal primært beskytte katte mod kulden. Derfor er det vigtigt at isolere væggene.

Det er bedst at lægge et lag fast skum (fx flamingo) mellem to lag krydsfiner. For at varmen forbliver i det selvbyggede kattehus, skal man også undgå kuldebroer i tag og vinduer.

Materialer

Brug robuste materialer

Når kattehuset skal opføres, er det afgørende, om det kommer til at stå et sted, der er beskyttet mod vind & vejr, fx på en terrasse, eller om det vil blive udsat for regn og sne.

Hvis huset kommer til at være i læ for regnen, kan du fx bruge en vandret træplade som tag og dække det med plys. Så får din kat mulighed for at ligge dér og hygge sig.

Hvis huset derimod kommer til at stå udsat for vejrligt, bør du dække taget med tagpap, ellers holder det ikke særligt længe. I dén slags tilfælde er det også en god idé at tagfladen ikke er flad, men skrår nedad, eller er bygget som et sadeltag, så regn og sne kan løbe væk.

Fødder

Stabile og passende fødder

Kattehuset skal helst ikke stå direkte på jorden, ellers bliver det hurtigt for koldt. Derfor bør det stå på fødder. Fordelen ved et kattehus med frihøjde er, at mus og andre smådyr har sværere ved at snige sig indenfor.

 

For at det ikke bliver for koldt indeni det selvfremstillede kattehus, bør det stå på fødder.

Kattehus på fødder

Rengøring

Hurtig og nem rengøring

Taget på kattehuset bør kunne svinges op eller have mulighed for at kunne tages af. Nogle gange har man brug for at skræmme ubudne gæster væk eller gøre rent i boligen. Det er også en god idé at konstruere huset sådan, at bundpladen kan tages ud og beklædes med noget blødt. Hvis nogen har urineret i hytten, er det ingen sag at rette op på uheldet.

Vinduer

Der bør være vinduer

Katte elsker at ligge et beskyttet sted, men vil også gerne have mulighed for at kunne følge med i hvad der foregår udenfor. Derfor bør der helt klart være et vindue, gerne i den smalle side og vendt væk fra indgangen. Dobbeltlagsvinduer kan købes i et byggemarked – men du kan også lave dem selv af to lag akrylglas.

Kattelem

Der bør være vinduer

Katte elsker at ligge et beskyttet sted, men vil også gerne have mulighed for at kunne følge med i hvad der foregår udenfor. Derfor bør der helt klart være et vindue, gerne i den smalle side og vendt væk fra indgangen. Dobbeltlagsvinduer kan købes i et byggemarked – men du kan også lave dem selv af to lag akrylglas.

Varmekilde

El-varmemåtte til opvarmning

Hvis det skal være behageligt varmt indenfor, kan du udstyre hjemmet med en el-varmemåtte. Den kan ganske enkelt lægges ind et plysbetræk og placeres på hyttens gulv.

Måtten kræver tilslutning til 230 volt, men strømforsyningen sikrer, at der ikke er fare på færde for din kat. Med et strømforbrug på omkring 12 watt kan sådan en varmeovn stort set ikke mærkes på elregningen.

Du kan finde en elektrisk varmemåtte til katte i zooplus online shop.

Inhaltsbereich

Hvilket værktøj skal man bruge, når man selv vil bygge et kattehus?

Hvis du selv vil bygge et kattehus, så har du ideelt set ud over almindeligt værktøj som en boremaskine, skruetrækkere og en lille håndsav også følgende til rådighed:

  • En bordrundsav til at save kattehusets væg helt nøjagtigt til.
  • En stiksav til at save hullerne til vinduet og døren med.
  • En hobbykniv til at tilskære pladerne af hårdt skum
  • En hæftemaskine til at fastgøre betrækket på gulvet eller på taget.
  • En høvl, til at slibe skarpe kanter væk med. Til nød er det også nok med sandpapir på en træklods.

Tip: lån af værktøj

Det er ikke alle, som har en rundsav, en stiksav eller en hæftemaskine derhjemme. Men mange byggemarkeder udlejer også værktøj. Hvis du er omhyggelig med planlægningen, kan du også i nogle byggemarkeder få delene savet til.

Materiale til et selvbygget kattehus

Hvis du vil bygge dit eget kattehus, så har du naturligvis brug for det rigtige materiale. Men hvad er det rigtige materiale til et kattehus? Disse ting skal på din materialeliste:

  • Krydsfiner, 18 mm tyk, til husets ydervægge, til gulvet og til taget
  • Plader af hårdt skum, 20 mm tykke, til isoleringen
  • Firkantede trælister, 20 mm tykke, til at holde afstand mellem yder- og indervægge
  • Krydsfiner, 6 mm tyk, til husets indvendige vægge
  • Møbelben eller kvadratisk træ, 50 x 50 mm, til at lave fødder af
  • Trælister med L-profil til vinduet og indgangen.
  • Akrylglasplader, 4 mm tykke, til vinduet
  • Fake fur-betræk til gulvet og eventuelt til taget
  • Tagpap til et vejrfast tag
  • Træbejdse eller maling til de udvendige flader
  • El-varmemåtte til varmeapparat
  • Små dele som søm, skruer, trædyvler, dobbeltklæbende tape og trælim

Til de steder, som man ikke rigtig ser senere, for eksempel husets gulv eller pladen til taget, kan du også vælge at bruge billigere spånplader (OSB-plader).

Vejledning

Byg selv et kattehus: vejledning i 12 trin

Her er principperne i grove træk. Hvordan du indretter dit kattehus helt præcist er op til dig selv, og hvad du har af ideer og ønsker. Det har også betydning hvor du vil placere kattehuset. Derfor undlader vi at give nøjagtige mål.

  1. Saml husets sider (uden taget) ved hjælp af krydsfinerpladerne. Skru eller lim delene sammen.
  2. Indsæt en firkantet træliste i hvert af hjørnerne, og langs kanterne foroven.
  3. Skær flamingoen til, så de passer præcist ind i mellemrummet mellem de firkantede trælister.
  4. Af tynde 6 mm krydsfinerplader skæres stykker, der nøjagtigt dækker fladen med flamingoen og trælisterne udenom. Brug søm til at sætte disse dele fast til trælisterne. Du har nu et kattehus med isolerede vægge, men uden tag.
  5. Skær en tagflade af en krydsfiner- eller en spånplade, så det passer som tag, plus et overhæng på fem til ti centimeter. Sæt en firkant på 20 mm firkantslister til undersiden af tagpanelet så den passer til udhænget hele vejen rundt. Skær et stykke flamingo til, så det passer tæt ind i denne firkant, og derefter en tynd plade af krydsfiner til præcist at dække flamingoen og trælisten. Du har nu et isolerende tagstykke.
  6. Har du brug for et vejrbestandigt tag, så sæt tagpap fast på træpladen. Hvis kattehuset står beskyttet mod vejrligt, kan du dække taget med kunstpels. Her får du brug for bruge dobbeltklæbende tape, og folder stoffet over kanterne og hæfter det fast på undersiden af taget.
  7. Skær en 18-millimeter krydsfiner- eller spånplade til, så det passer til terningen indvendigt, med en centimeter luft på hver side. Dæk det udskårne stykke med kunstpels, og brug dobbeltklæbende tape og en hæftemaskine til at sætte det fast. Denne plade er kattehusets bund.
  8. Brug stiksaven til at skære retvinklede åbninger til vinduet og indgangen. Vi foreslår 200 x 200 mm til indgangen, og 250 x 250 mm til et vindue. Skær L-profiler til, så de kan sættes langs kanterne på udskæringerne.
  9. Behandl væggende med træbejdse eller træmaling på ydersiden. Husk at bruge miljøvenlige produkter, der ikke er skadelige for din kat.
  10. Lim akrylglasvinduer tilskåret i mål på L-profilerne indefra, sæt profilerne fast til væggene og lim dem fast med trælim. Bruger du to akrylglasvinduer, isolerer det bedre og dugger ikke så hurtigt.
  11. Skru fødderne fast på bundens underside. Hvis du vil bruge firkantlister, bør du sætte dem fast til kanterne.
  12. Hvis du vil bruge en elektrisk varmemåtte, skal der bore et hul på et passende sted så du kan føre strømkablet igennem.

Alternativer: Køb af kattehus

Du skal regne med at bruge flere timers arbejde på at bygge et kattehus, alt efter dit håndværksmæssige håndelag. Gå kun i gang med projektet, hvis du virkelig er glad for gør-det-selv.

Hvis du ikke har lyst til at bygge et kattehus selv, så kan du selvfølgelig også købe et. I zooplus’ onlineshop finder du udendørs kattehuse i forskellige udgaver med flotte designs og funktionaliteter.

Du har ikke kun en kat, men også en hund, som ville blive glad for et selvbygget hundehus? Så bør du også læse vores artikel “Byg selv et hundehus”.

Kilder:

Tüftler und Heimwerker.de

Vores mest hjælpsomme artikler
5 min

Elsker min kat mig? 10 tegn, der beviser det

Katten viser nogle gange mere, nogle gange mindre, hvordan den elsker sin ejer, og det bunder i dens tendens til at have en omskiftelig og hemmelighedsfuld natur. Nogle gange er det også bare fordi den har en lidt mere subtil måde at vise det på end f.eks. hunde. En kattekender vil nok alligevel være i stand til at genkende deres tegn på kærlighed. Jo mere du stoler på dine instinkter - ligesom din kat gør - vil du kunne se og føle, hvor meget din elskede kat elsker dig.

5 min

10 tegn på, at din kat er glad

Når man elsker nogen, ønsker man, at de er lykkelige - og man er nok villig til at gøre en del for at bidrage til den lykke. Det gælder selvfølgelig også for vores katte, som vi deler livet med. De gør jo også os ret glade.

7 min

10 ting du bør vide, før en kat flytter ind

Der er ingen vej udenom - små killinger er søde! Så søde, at mange uden at blinke med øjnene og uden at tænke over konsekvenserne lader en killing flytte ind. Men søde killinger bliver til katte med behov, der kommer til at ledsage dig i de næste 15 til 20 år. Om en killing eller en voksen kat skal flytte ind bør derfor overvejes nøje! Disse "10 ting du bør vide, før en kat flytter ind" hjælper dig med at træffe den rigtige beslutning.